29 Temmuz 2011 08:38

Aizanoi’da tarih konuşacak

Aizanoi Antik Kenti’nde başlayan ve 15 Kasıma kadar sürmesi planlanan kazılarda, tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması hedefleniyor. Kazı Grubu Başkanı ve Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Özer, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığ

Aizanoi’da tarih konuşacak
Paylaş

40 kişilik ekiple başladıkları kazıların stadyum çevresinde devam edeceğini belirten Doç. Dr. Özer, “Buraya taşları konuşturmak için geldik. Uzun yıllar çalışmak istiyoruz. Kazıları üstlenmemizin ardından bölgeye ilk kez geldiğimiz için önce kenti tanımayı ve ön çizim çalışmaları yapmayı hedefliyoruz. Ayrıca kazı evinde gerekli tertip ve düzeni sağlayarak daha sağlıklı bir kazı yapmayı planlıyoruz. İlk yılımızda 15 Kasıma kadar sürdürmeyi planladığımız kazılarda, tarihi eserlerin gün ışığına çıkarılması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz” dedi.

AVRUPALI GEZGİNLER 1824’TE KEŞFEDİLDİ

Kütahya il merkezine 57 kilometre uzaklıktaki Çavdarhisar ilçesinde yer alan Aizanoi’nin adı “Su Perisi Erato” ile efsanevi kral Arkas’ın birleşmesinden ortaya çıkan mitoloji kahramanı “Azan”dan geliyor. Aizanoi, Frigya’ya bağlı Aizanitislerin ana yerleşim merkezlerinden biri diye nitelenirken, kent alanının MÖ 3000’li yıllardan itibaren kullanıldığı tahmin ediliyor.
Helenistik dönemde Bergama Krallığı ile Bithinya arasında el değiştirdiği bilinen Aizanoi’nin MÖ 133’de Roma egemenliğine girdiği tarihi kaynaklarda yer alırken, bir piskoposluk merkezi olan kentin, Erken Bizans Dönemi’nde önemini yitirdiği belirtiliyor.

13. yüzyılda Çavdar Tatarlarının üssü olduğu, sonraları Çavdarhisar ismini aldığı kaydedilen kent, Avrupalı gezginlerce 1824 yılında keşfedildi.

“İkinci Efes” olarak nitelendirilen Aizanoi’de, Alman Arkeoloji Enstitüsünce 1970’ten itibaren geçen yıla kadar yapılan kazılarda, dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, 20 bin kişi kapasiteli tiyatro ve ona bitişik 13 bin 500 kişilik stadyum, iki hamam, dünyanın ilk borsa yapısı, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde 5 köprü, “Meter Steunene” kutsal alanı, nekropoller, bent ve su yolları gün ışığına çıkarıldı. Zeus Tapınağı’nın çevresinde MÖ 3000’li yıllara ait yerleşim tabakaları bulundu.

Aizanoi’de, 41 yıl süresince yaz aylarında kazı çalışmalarını yürüten Alman Arkeoloji Enstitüsünün (DAI) lisansı, bu yıl Bakanlar Kurulu kararıyla iptal edildi. Bunun üzerine kazı görevi, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümüne verildi. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Öçal ve Erşahin aynı sahnede

SONRAKİ HABER

Hücrede(mi) yaşıyoruz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...