13 Mart 2015 00:54

Mahkemeye afiş talimatı mı geldi?

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için billboardlarda yer alan çağrı afişine toplatma kararı isteyen Cumhuriyet Savcılığının talebini önce reddetti daha sonra onayladı. Afişler de yer alan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leylan Şaylemez’in ‘terör örgütü üyesi’ olduğu öne sürülürken, afişlerin ‘terör örgütü lehine’ propaganda olduğu savunuldu. Aynı mahkemenin iki farklı karar vermesini “hukuk skandalı” olarak değerlendiren Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, “Akıllara, karar için birileri talimat mı verdi sorusu geliyor” dedi.

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Şırnak Sulh Ceza Hakimliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için billboardlarda yer alan çağrı afişine toplatma kararı isteyen Cumhuriyet Savcılığının talebini önce reddetti daha sonra onayladı. Afişler de yer alan Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in ‘terör örgütü üyesi’ olduğu öne sürülürken, afişlerin ‘terör örgütü lehine’ propaganda olduğu savunuldu. Aynı mahkemenin iki farklı karar vermesini “hukuk skandalı” olarak değerlendiren Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, “Akıllara, karar için birileri talimat mı verdi sorusu geliyor” dedi. 

MAHKEME SAVCILIĞIN TALEBİNİ REDDETMİŞTİ

Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Şırnak ilinde Kongra Jinên Azad’ın (Özgür Kadın Kongresi) hazırladığı 8 Mart kutlamalarına çağrı yaptığı afişlerin toplatılması için soruşturma başlatarak, Sulh Hakimliğine afişlerin toplatılması talebinde bulundu. Şırnak Sulh Ceza Hakimliği talebi 6 Mart’ta reddetti. Ancak savcılık karara itiraz da bulunarak, afişlerin toplatılması talebini yineledi. Hakim Zehra Sönmez Bayrak bu kez reddettiği talebi onaylayarak afişlerin toplatılmasına ve el konulmasına karar verdi.

FOTOĞRAF ŞİDDETE TEŞVİK EDİYORMUŞ!

Paris’te katledilen Kürt kadın siyasetçilerden Leyla Şaylemez’in soy isminin yanlış yazıldığı kararda, “İlimizde bulunan bazı reklam panolarına Paris’te öldürülen mahkeme kararlarımız ile terör örgütü olduğu sabit olan PKK/KCK’nin yöneticisi Sakine Cansız, terör örgütü üyeleri Fidan Doğan ve Leyla Söylemez’in de aralarında bulunduğu on kadının afişlerinin asıldığı Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez hakkında PKK/KCK  terör örgütünün yönetici veya üyesi olduklarına dair geçmişte açılmış davaların bulunduğu bu hali ile bu kişilerin fotoğraflarının reklam  panolarına asılması ile bu kişiler aracılığıyla PKK/KCK terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerine başvurulmasının teşvik edildiği, özendirildiği kanaati ile el konulmasına ve toplatılmasına karar verildi” dendi. 

‘İKİ FARKLI KARAR DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR’

Aynı mahkemenin iki farklı karar vermesini eleştiren Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi, “İlk önce talebi reddeden hakim aslında hukuka uygun bir karar vermiş. Ancak savcılık aynı talebi itiraz ederek yeniden sunmuş. Bu kez hakim talebi kabul edip afişlerin toplatılması kararı vermiş. Bu çelişkidir ve düşündürücüdür. Şu ana kadar hiçbir mahkemenin kendi kararını değiştirdiğine şahit olmadık. Bizim kanaatimize göre bir yerlerden baskı veya talimat verilmiş olmalı ki mahkeme iki farklı karar verebilsin. Akla, karar için birileri talimat mı verdi sorusu geliyor. Ayrıca karar hem hukuki değildir, hem de çözüm süreciyle bağdaşmamaktadır” diye konuştu. 

Afişler daha önce de Diyarbakır’da soruşturma konusu olmuş, savcılık değerlendirmesinde, afişte fotoğrafı bulunna Rosa Luksemburg da “PKK üyesi” olarak tanımlanmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Kadın Filmleri Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

İşçiler Türk Metal seçimlerinden bi’haber

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...