13 Mart 2015 00:52

Fabrika kızlarının objektifinden hayat

Kadir Has Üniversitesi’ningerçekleştirdiği ‘Komşuluk Hakkı Projesi’ fotoğraf projesi bu yıl Cibali Bölgesi’nde çalışan genç kadının yer aldığı ‘Fabrika Kızı’ projesi ile gerçekleşti. İşçi kadınlara 2 ay boyunca fotoğraf dersleri verildi. Ardından kadınlar gündelik hayatlarını fotoğrafladı. ‘Fabrika kızı’ adının esin noktası ise Ünlü Sanatçı Bora Ayanoğlu’nun 1969 yılında yazdığı ‘Fabrika Kızı’ şarkısı.

Paylaş

Gamze ÇELİK
İstanbul

Kadir Has Üniversitesi’ningerçekleştirdiği  ‘Komşuluk Hakkı Projesi’ fotoğraf projesi bu yıl Cibali Bölgesi’nde çalışan  genç kadının yer aldığı ‘Fabrika Kızı’  projesi ile gerçekleşti. İşçi kadınlara 2 ay boyunca fotoğraf dersleri verildi. Ardından  kadınlar gündelik hayatlarını fotoğrafladı. ‘Fabrika kızı’ adının esin noktası ise Ünlü Sanatçı Bora Ayanoğlu’nun 1969 yılında yazdığı ‘Fabrika Kızı’ şarkısı.

Sergide yer alan fotoğraflar, yazarların, sanatçıların kaleminden öyküleştirildi. Bora Ayanoğlu ile Sezen Aksu;  Gazeteci Burcu Aktaş, Karin Karakaşlı, Pınar Öğünç, Cüneyt Özdemir ve Aret Vartanyan ile Yazar Gaye Boralıoğlu fotoğraflara öyküler yazan isimler arasında. Sergi açılışında konuşma yapan Prof. Dr. Sevda Alankuş ‘ Bu proje ile mahallemizin kadınlarının hülyalarının, sabırlarının, dirençlerinin, emeklerinin, kendi ayakları üstünde durma mücadelelerinin görünür kılınmasına katkıda bulunmaz istedik’ açıklamasında bulundu. 

Fotoğraf eğitimi ile hayatlarını bir fotoğraf karesine sığdıran bu genç kadınlar hayatın yükünü şimdiden yüklenmişler. 19 yaşındaki Şeymanur Zaferoğlu tezgahtarlık yaparak, 17 yaşındaki Gözde Özkorkmaz Sezgin garson olarak, 18 yaşındaki Şilan Toksoy bir atölyede bardak boyayarak, 16 yaşındaki Zeynep Altan ise bir atölyede bardak temizleyerek aile bütçesine katkıda bulunuyor. 19 ve 16 yaşlarındaki kardeşler Dilek ve Emine Kurşun kardeşlerden Emine bir atölyede bardak boyuyor, Dilek ise bir konfeksiyon firmasında çalışıyor. Hatice Akyüz hem okuyup hem de çalışırken 21 yaşındaki Dilek Aytekin taşeron bir firmada temizlik görevlisi olarak geçimini sağlıyor. Projenin en küçüğü ise 15 yaşındaki Kübra Akdemir.

Sergi Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampüsünde 1 Nisan’a kadar görülebilir.

FOTOĞRAF ÇEKMEYE DEVAM

Gözde Özkorkmaz Sezgin: Bu fotoğraf hırsı hayatımda çok büyük bir yer edindi. Bu projeyle hevesim daha çok arttı. Kendime ait bir sergi açmak isterim.  

Sibel Soylu: Hafta sonları yapılan kursta 2 ay eğitim aldım. Küçük bir fotoğraf makinem var her zaman fotoğraf çekmeyi seviyordum hobi olarak fotoğrafçılığa devam edeceğim. Fotoğrafımın öyküsünü yazan Sezen Aksu’yla tanışmayı çok isterim.

Ulaş Tosun (Proje Koordinatörü): Çalışan işçi kızlarla bir proje yapmak istedik. Bunlara uygun isimleri mahalleli seçerek bize gönderdi. Geçen yıl da ‘Hayat bildiğin gibi değil’ sergisi ile kentsel dönüşüm nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan  Balat’taki bir mahallenin çocuklarıyla proje gerçekleştirdik.  Daha önceki projemiz ise  Fener Rum Lisesi ve Cibali İlkokulu öğrencilerinin birlikte çalıştığı ‘Bir Mahalle Hatırası’ adlı fotoğraf sergisiydi. 

ÖNCEKİ HABER

‘Maalesef sadece medyada ünlü olanları tanıyoruz’

SONRAKİ HABER

Kadın Filmleri Festivali başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...