12 Mart 2015 19:09

Tikrit operasyonunda son aşama

Peşmerge’nin Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusunun IŞİD’e karşı başlattığı Tiktit operasyonunda son aşamaya gelindi. Irak’ın Selahaddin şehrinin merkezi ile Tikrit’in bir çok bölgeleri IŞİD’den temizlendi.

Paylaş

Peşmerge’nin Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusunun IŞİD’e karşı başlattığı Tiktit operasyonunda son aşamaya gelindi. Irak’ın Selahaddin şehrinin merkezi ile Tikrit’in bir çok bölgeleri IŞİD’den temizlendi. 

Al Arabiya televizyonunun haberine göre Selahaddin ili aşiretleri gönüllü güçlerinin Tikrit kent merkezinin IŞİD’den geri alındığını açıkladı. Dün Irak ordusu ve Gönüllü Halk Güçlerinin Tıkrit kent merkezine yönelik kuşatmayı tamamladığı ve operasyonda son aşamaya girildiği bildirilmişti.

Tikrit Kaymakamı Ömer Şindah DHA’ya yaptığı açıklamada Aşiret üyelerinin desteğini toplayan güvenlik güçlerinin Tikrit’in önemli bölgelerini kontrol etmeye başladıklarını söyledi. Şindah açıklamasında, Tikrit’in yüzde 80’ini IŞİD’den temizleyen birliklerin örgüt tarafından yollara ve binalara döşenen bombaları etkisiz hale getirmeye başladığını ve kentin tamamını elde edeceklerini söyledi.

ÖRGÜT 4 GÜNDE 516 KEZ VURULDU!

IŞİD’e yönelik karadan Irak güçlerinin saldırısı sürerken diğer bir taraftan da koalisyon güçleri havadan saldırıyor. IŞİD örgütü Irak’ta 4 gün içinde farklı bölgelerde havadan 516 kez vuruldu. Irak Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, orduya ait savaş uçaklarının 6-10 Mart arasında örgüt mevzilerine yönelik 516 hava saldırısı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamaya göre, hava saldırılarında 21 askeri, 13 zırhlı ve 16 bombalı aracın yanı sıra 2’si iş makinesi 20 farklı türde araç imha edildi. Bakanlık, savaş uçaklarının örgüt mensuplarının saklandığı 4 çiftlik, 3 karargah ve 40 evin vurduğunu kaydetti.

Açıklamada, hava saldırıları kapsamında 170 IŞİD’linin etkisiz hale getirildiği ifade edildi.

Orduya ait savaş uçakları, Irak güvenlik güçlerinin geçen haftadan beri Selahaddin ve Enbar illerinde sürdürdüğü operasyona havadan destek veriyor.

TİL TEMİR’DE IŞİD SALDIRISI!

Rojava’nın Serêkaniyê kasabasına yönelik IŞİD saldırıları da sürüyor. IŞİD saldırılarına YPG güçleri de karşılık veriyor. Rûdaw’a konuşan Kürt Birlik Partisi PM Üyesi Behcet Şêxo, önceki gece saat 22.00’den bu yana Til Temir’in güneyindeki Til Nesir köyünde çatışmaların sürdüğünü söyledi. Behcet Şêxo, IŞİD’in elinde olan Til Temir’e girmeye çalıştığını ancak YPG savaşçılarının sert bir şekilde karşılık verdiğini aktardı. 

IŞİD’in Til Nesir, Til Şemeran ve Xebiş köylerinden ağır silahlarla Til Temir’e saldırdığı, YPG’nin de bu köylerdeki IŞİD noktalarına karşı saldırıda bulunduğu kaydedildi. IŞİD, şubat ayından bu yana Til Temir’e yönelik saldırılarını sürdürüyor. 

‘IRAK, IŞİD’DEN İRAN’IN YARDIMI İLE TEMİZLENDİ’

İran Devrim Muhafızları Komutanı Tümgeneral Muhammed Ali Caferi, Irak’taki bazı bölgelerin IŞİD’den İran Devrim Muhafızları komutanlarının yardımıyla temizlendiğini söyledi. Uzmanlar Meclisi oturumunda konuşan Tümgeneral Caferi, Irak’ın IŞİD’den temizlenmesinin İran Devrim Muhafızları komutanların yardımıyla yapıldığını ve bunun İran İslam Devrimi adına büyük bir başarı olduğunu kaydetti. İran’ın,Suriye ve Irak’taki varlığın askeri danışmanlık düzeyinde olduğunu söyleyen Caferi, “Bugün Irak ve Suriye halkı İslami devrimimizin etkileyici rolünden dolayı İran halkına müteşekkirdir “ diye konuştu.
Kuveyt’te resmi temaslarda bulunan İran Meclis Başkanı Ali Laricani ise “İran, IŞİD’i önlemeseydi bölgede farkı bir durum ortaya çıkardı ve tüm bölge ülkeleri buna dahil olurdu” değerlendirmesinde bulundu.

IŞİD’DEN KAN DONDURAN İSTEK!

Irak ordusu ve Şii milislerin, özellikle Tikrit çevresinde IŞİD ile savaşı tüm hızıyla devam ediyor. Çatışmada öldürülen IŞİD militanı üzerinde çıkan bir belgede, Musul ve Anbar’daki hastanelerde yer ve ilaç sıkıntısı nedeniyle örgütün, militanlarından yaralı arkadaşlarını öldürmelerini istendiği ortaya çıktı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Eski Başbakanı Berham Salih’e ait ‘Xendan’ adlı internet sitesinde yayımlanan belgeye göre, Irak ordusunun Tikrit’te yaptığı operasyon sırasında, öldürülen bir IŞİD militanının üzerinden bir belge çıktı. Örgütün mührünün bulunduğu belgede, IŞİD’in militanlarından, yaralı arkadaşlarını öldürmeleri istediği ortaya çıktı. Belgede, örgütün kontrolünde bulunan Musul ve Anbar’daki hastanelerde yer ve ilaç sıkıntısı olduğu; bu nedenle militanlarından çatışmalarda yaralanan arkadaşlarını acılarını hafifletmek için öldürmeleri istendi.

IŞİD TİKRİT’TE KLORİN GAZI KULLANDI İDDİASI 

Irak hükümeti, Tikrit’te IŞİD’le çatışan Irak güçlerine karşı kullanılan bombalarda, az miktarda işlenmemiş kimyasalların kullanıldığını söyledi. BBC’ye Irak bomba imha ekipleri tarafından gösterilen videolarda, patlamanın ardından havaya turuncu bir duman bulutunun yükseldiği görüldü. Bombalarda az miktarda klorin kullanıldığı ve bu miktarın açık havada öldürücü olmayacağı belirtildi. Kimyasal silah uzmanları klorinin psikolojik etki yaratmak amacıyla kullanıldığını düşünüyor. (DIŞ HABERLER)

 

ÖNCEKİ HABER

Devlet, Dersim’e giremiyor muydu?

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Hakan Fidan'ın müsteşarlığa dönmesi isabetli bir karar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa