12 Mart 2015 15:43

'İfade özgürlüğü idari kararla engellenemez'

İzmir Adliyesi önünde Onur Kılıç'a destek açıklaması yapan avukatlara soruşturma başlatıldı. İzmir Emniyetinin başlatmış olduğu soruşturmayı gazetemize değerlendiren ÇHD İzmir Şube Başkanı Avukat Hızal, anayasal bir hak olan ifade özgürlüğünün idari kararlarla engellenemeyeceğini dile getirdi

Paylaş

İzmir Cumhuriyet Başsavcısının adliye ve adliye çevresinde eylem ve açıklama yapılmasını  yasaklamasının ardından adliye çevresinde basın açıklaması yapanlar hakkında soruşturmalar açılmaya başlandı. İzmir Adliyesi önünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a  hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Birleşik Haziran Hareketi İl Koordinasyon Kurulu Üyesi Onur Kılıç için açıklama yapan 23’ü avukat toplam 26 kişi hakkında İzmir Emniyeti tarafından adli soruşturma başlatıldı. 

26 Şubat günü Adliye C Blok önünde, Cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle tutuklanan Kılıç’ın tahliyesini talep etmek amacıyla ÇHD İzmir Şubesi ve BHH ortak basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya katılan 23 avukat ve 3 BHH üyesi hakkında İzmir Emniyeti Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından  “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” edildiği iddiasıyla soruşturma başlatıldı. Hakkında soruşturma açılan avukatlar arasında ÇHD İzmir Şube Başkanı Şule Arslan Hızal ve yönetim kurulu üyeleri de bulunuyor. 26 kişi  emniyet tarafından ifadeye çağrılacak ve dosya tamamlandıktan sonra savcılığa gönderilecek. 

İzmir Emniyetinin başlatmış olduğu soruşturmayı gazetemize değerlendiren ÇHD İzmir Şube Başkanı Avukat Hızal, anayasal bir hak olan ifade  özgürlüğünün idari  kararlarla engellenemeyeceğini dile getirerek “İfade özgürlüğü, özgür bir birey olmanın ve özgür bir topluma sahip bulunmanın en önemli öğelerinden biridir. Özgürlüğü içine sindiremeyen Cumhuriyet Savcısı,  sonrasında İzmir Valisi, yasaklar kervanına yenilerini eklemiştir. Temel hak ve özgürlüklerimizin özüne dokunan ve aslında yok hükmünde olan bu kararları, keyfi yasakları  tanımıyoruz” dedi.  İfade özgürlüğünü savunmaya devam edeceklerini söyleyen Hızal, “Adalet arayışımızı, adliye binalarında, önünde, yanında ve her yerde yüksek sesle ifade etmeye devam edeceğiz. Açılan soruşturmalar bizi yıldıramaz” dedi.

SIKIYÖNETİM KARARINA KARŞI EYLEM ÇAĞRISI

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri Valiliğin siyasi partiler, dernek veya kamu kurumları önünde eylem yapmayı yasaklayan kararnamesine  tepki olarak 14 Mart Cumartesi günü saat 14.00’te Gündoğdu Meydanı’nda eylem yapacak. Aralarında DİSK, Türk-İş, TMMOB, KESK, İzmir Barosu gibi kurumların yer alacağı eylemde, Valilik tarafından alınan ve kent genelinde siyasi partilerin, derneklerin, STK’lerin başka parti, dernek ve STK önünde, kamu kurumları yakınında basın açıklaması, protesto gösterileri ve yürüyüşü yapmalarını yasaklayan kararı protesto edilecek. Valiliğin uygulamayı derhal geri çekmesini talep eden kurumlar, “Valiliğin fiili sıkıyönetim uygulamalarını kabul etmeyeceğiz ve dün olduğumuz gibi bugün de sokaklarda olamaya devam edeceğiz” dediler. Cumartesi günü yapılacak olan eyleme, ‘Sıkıyönetim uygulamalarına hayır demek’ için tüm İzmir halkını da davet ettiler. (İzmir/EVRENSEL)

 

 

ÖNCEKİ HABER

Sendikacı işçiye ihanet etti

SONRAKİ HABER

İşten atma tehdidi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...