12 Mart 2015 06:51

Ferguson'da 2 polis vuruldu

Ferguson Emniyet Müdürü Thomas Jackson'un istifa etmesinin ardından başlayan protestolar sırasında 2 polisin vurulduğu öğrenildi.

Paylaş

ABD'nin Ferguson Eyaleti'nde siyahi genç Michael Brown’un bir polis tarafından vurulmasının ardından gelen tepkiler neticesinde polis şefi Thomas Jackson istifa etti. İstfa ardından Missouri polis merkezi önünde yapılan eylem sırasında iki polis memuru vuruldu. 

St Lois Şehir Polis Şefi komiser Jol Belmar’ın ifadesine göre alanda en az 3 el silah sesi duyuldu. Açılan ateşle bir polis memuru yüzünden vurulurken, diğeri omuzundan yaralandı. Komiser, polislerin ikisinin de yaralarının ciddi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunduğunu söyledi. Belmar, kalabalıktan bir kişinin pusuda bekleyerek, polis memurlarını hedef alarak ateş ettiğini düşündüğünü söyledi.

Görgü tanıkları, silah seslerinin 150 kişilik grup dağılmadan hemen önce duyulduğunu bildirdi. Bazı göstericiler yere yatarken, bazıları kaçarak uzaklaştı. Çevik kuvvetin geldiği bölgede sıkı güvenlik önlemleri alındı ve olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 

Çarşamba günü Ferguson Belediye başkanı James Knowles, Emniyet Müdürü Thomas Jackson ile kesin olarak yollarını ayırdıkları, emniyet müdürünün emekli olduğunu ve Jackson’a geçmiş hizmetleri için yıllık yaklaşık 96 bin dolar ödeme yapacaklarını açıklamıştı. 12i dakikalık konuşmasında Belediye Başkanı ayrıca Jackson’un ‘derin bir vicdan muhasebesi’ sonucu bu kararı aldığını vurguladı. Başkan’ın bu sözleri tepki toplarken, bölgedeki protestocular Belediye Başkanı’nın da istifasını istedi. 

Polis merkezi önünde toplanan yaklaşık 150 kişilik kalabalık, ‘Irkçı polisler, buradan defolun’, ‘ Michael Brown için buradayız’ sloganlarıyla gösteri düzelenlerken, dağılmadan hemen önce 50- 60 kişilik bir kalabalığın arasından silah sesleri yükseldi ve olay yerinde olan iki polis memuru yere yığıldı. 

Olayın görgü tanıklarından birisi, "En az 4-5 el ateş edildi. 30 saniye içinde kendime geldikten sonra bir polis memurunu yerde yatarken gördüm, şiddet istemiyoruz. Olaydan sonra koşarak oradan" dedi.

Henüz polis memurlarının sağlık durumu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı.

'FERGUSON POLİSİ, RUTİN BİR ŞEKİLDE IRKÇI DAVRANIYOR'
ABD Adalet Bakanlığı'nın Ferguson polisi ve yargısı hakkında "rutin bir şekilde ırkçı önyargılarla hareket ettiği" açıklamasının ardından, Ferguson Emniyet Müdürü Thomas Jackson istifa etmişti. Adalet Bakanlığı olayların ardından bir yurttaşlık hakları soruşturması başlatmış ve "rutin bir şekilde ırkçı davranıldığı" sonucuna varmıştı.

ABD Adalet Bakanlığı: Polis, Ferguson’da ırkçı ve ön yargılı

Bakanlığın raporu kapsamında bazı polis yetkililerinin de istifa ettiği öğrenildi. İstifa mektubunda "Bu kente sizlerle birlikte hizmet etmek bir onur ve ayrıcalıktı" ifadeleri yer aldı. 2010 yılından beri görev yapan müdürün istifası 19 Mart tarihi itibariyle geçerli olacak. Missouri eyaletine bağlı 21 bin nüfuslu Ferguson'da toplumun çoğunluğunu siyahlar oluşturuyor. Ancak emniyet müdürlüğünde yalnızca üç siyah polis memuru çalışıyor.

NE OLMUŞTU?
Ferguson'da geçen yaz 18 yaşındaki Michael Brown isimli siyah genç, Darren Wilson adlı beyaz polis tarafından öldürülmüştü. Brown'un öldürülmesi kentte haftalar süren öfkeli protestolara neden olmuştu.

Kasım ayında ise polis memurunun eyalet düzeyinde yargılanmasına gerek olmadığına hükmedilmişti. Bu karar, geniş çaplı protestolara neden olmuştu.
Protestolarda emniyet müdürünün istifası talep edilmiş fakat Thomas Jackson bu çağrılara direnmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır, tarihi Newroz'a hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

İmralı Heyeti hafta sonu Öcalan ile görüşecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...