11 Mart 2015 16:49

Rojava'da yaşamını yitiren Hoffmann'ın cenazesi Diyarbakır'a uğurlandı

IŞİD'e karşı Til Temir'de yürütülen operasyonda yaşamını yitiren ve Nusaybin-Qamişlo Sınır Kapısı'ndan alınan Ivana Hoffmann'ın cenazesi, yapılan törenin ardından otopsi işlemi yapılmak üzere Diyarbakır'a uğurlandı.

Paylaş

IŞİD'e karşı Til Temir'de sürdürülen operasyon esnasında yaşamını yitiren MLKP'li Alman savaşçı Ivana Hoffmann'ın (Avaşin Tekoşin Güneş) cenazesi, Nusaybin-Qamışlo Sınır Kapısı'ndan teslim alındı. Sabah saatlerinde Mardin'e gelen Hoffmann'ın ailesi, ESP, HDP, DBP ve MEYA-DER yöneticileri, gerekli işlemlerin ardından Nusaybin'e geçti. Cenazenin alınacağı bilgisi üzerine yüzlerce kişi de sınır kapısı önünde bekleyişe geçti. Bu sırada Hoffmann'ın annesi Michaela Hoffmann, Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya ve bir grup seçilmiş gümrüğe gitti. Burada uzun süre gerekli işlemlerin yapılmasına rağmen keyfi bir şekilde bekletilen cenaze, daha sonra teslim alındı. Hoffmann için Qamışlo kentinden de bir tören düzenlenirken, cenazesi sınır kapısına kitlesel bir şekilde getirilerek uğurlandı.

Uzun süre kapıda keyfi olarak bekletilen Hoffmann'ın cenazesini omuzlayan kadınlar, çiçekler, YPJ ve MLKP flamalı tabutu cenaze aracına bindirdikten sonra yürüyüşe geçti. Cenazenin Nusaybin'e getirilmesinin ardından yüzlerce kişi uğurlama törenin yapılacağı Newroz Alanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın büyük posteri ile Hoffmann'ın posterleri YPJ ve MLKP bayrakları taşındı. Lozan Caddesi üzerinden alana devam yürüyüş iki kez polislerce engellenmek istendi. Ancak kitlenin kararlı duruşu ile polisler yürüyüş kortejini engellemekten vazgeçti. Yürüyüş boyunca sık sık "Hoffmann yoldaş ölümsüzdür", "Biji berxwadana Kobanê", "Biji PKK yaşasın MLKP" sloganları atıldı.

Uğurlama töreninin yapılacağı alana ulaşan kitle burada Hoffmann şahsında devrim ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından ilk olarak konuşan MEYA-DER Mardin Şube Başkanı Abdullatif Tabar, "Dünyanın her yerinden gelip bu kutsal toprakları kan emicilere karşı savunan bu kahramanlarımız eşsiz bir direniş sergilemişlerdir" dedi.

Ardından konuşan Nusaybin Belediyesi Eş Başkanı Sara Kaya da Hoffmann'ın kadın özgürlük mücadelesinde asla unutulmayacağını ifade ederek, aile, yoldaşları ve Kürt halkına başsağlığı diledi. Daha sonra konuşan ESP Genel Başkan Yardımcısı Fethiye Ok ise, Hoffmann'ın Kürdistan topraklarında büyümediğini ancak Kürdistan toprakları ve kadınlar için canını feda ettiğini belirterek, "O düşlerinin peşinden gitti ve Rojava'daki özgürlük mücadelesine katıldı" diye belirtti. Törende son olarak konuşan Hoffmann'ın arkadaşı Senem Dösen ise Hoffmann'ın dünya halkları arasında bir köprü kurduğunu belirterek, şunları aktardı: "O bizim cesur kadın militanımız Kürdistan sevdalısı olan yoldaşımızı koşa koşa bu devrimde yer aldı. Bizler onun o gülen gözlerindeki özgürlük aşkını yaşatmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından Hoffmann'ın Kobanê'ye gitmeden önce ailesi ve partiye bıraktığı mektubu okundu. Daha sonra ise, cenaze otopsi yapılmak üzere Diyarbakır'a doğru yola çıkartıldı. Diyarbakır'da yapılacak otopsi işlemlerinin ardından hava yolu ile Almanya'ya götürülerek son yolcuğuna uğurlanacak. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'deki Berkin Elvan eyleminde yasaklar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Slaven Bilic: Tur şansını eşit görüyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa