11 Mart 2015 14:42

EMEP, Adana'da seçim çalışmasını başlattı

Seçimlerde HDP’yle ittifak yapacağını açıklayan Emek Partisi Adana İl Örgütü Seçim çalışmalarına DİSK/Genel İş 2 Nolu Şube işyeri temsilciler kurulu toplantısını ziyaret ederek start verdi.

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Seçimlerde HDP’yle ittifak yapacağını açıklayan Emek Partisi Adana İl Örgütü Seçim çalışmalarına DİSK/Genel İş 2 Nolu Şube işyeri temsilciler kurulu toplantısını ziyaret ederek start verdi.

DİSK Bölge Temsilcisi Kemal Aslan, DİSK 1 ve 2 No’lu şube yöneticileri ve işyeri temsilcileri tarafından karşılanan Emek Partisi heyeti ile birlikte HDP Adana Milletvekili aday adayı Tugay Bek de katıldı. Ziyarette işçilerin soruları üzerinden ilerleyen sohbette seçimlerde HDP’nin AKP karşısında duracağı yerin önemi,  HDP’nin yüzde 10’u aşıp aşamayacağı  konuları öne çıktı. İşçiler HDP’nin emekçiler için nasıl bir ekonomik programı olduğunu da sordu.

HDP’nin seçimlere parti olarak girme kararı almasının AKP’nin ezberini bozduğunu dile getiren Emek Partisi eski il yöneticisi ve HDP milletvekili aday adayı Tugay Bek, HDP’nin barajı aşması durumunda milletvekili sayısını ikiye katlayarak AKP’nin mecliste çoğunluğu sağlamasını zorlaştıracağını ifade etti. Yapılan tüm anketlerde HDP’nin oyunun yüzde 10’un üzerinde çıktığını dile getiren Bek, “baraj sorunumuz olmadığını düşünüyoruz” dedi. HDP olarak barajın kaldırılmasını istediklerini, AKP’nin de bunun karşısında kaldırılmamasında ısrar ettiğini dile getiren Bek, “Barajı aşarak barajları etkisiz hale getirmiş olacağız” şeklinde konuştu.  

BARAJI YIKMAK ÖNEMLİ

Seçimlerde mücadeleyi yükseltmeyi, emek barış ve demokrasi güçlerinin birliğini sağlamak ve düzen partilerine bir alternatif oluşturmak için EMEP olarak HDP ile ittifak yaptıklarını söyleyen İl Başkanı Sevil Aracı, oyları yüzde 9’lara vurmuş bir partinin ben bağımsızlarla giriyorum demesinin hem halka hem de kendine güvensizlik anlamına geldiğini belirterek  “Bir yandan 12 Eylül anayasasıyla getirilen barajın demokratik olmadığını söylüyoruz ama buna fiilen karşılık verebilmek ve barajı yıkmak çok önemli” şeklinde konuştu.  

İTTİFAK İDDİASI MANTIĞA UYGUN DEĞİL

Bir işçinin "HDP’nin barajı aşması önemli ancak HDP ile AKP’nin gizli ittifak yaptığına dair söylentilerde var” sorusuna yanıt veren Aracı,  barajın altında kalıp, bir tane bile milletvekili olmayan bir HDP’nin bir pazarlık gücü olmayacağını belirterek bu iddianın mantığa uygun olmadığını ifade etti. Planlananın çok daha güçlü çıkıp AKP’nin önüne set oluşturmak olduğunu dile getiren Aracı, yüzde 10 oy çıkmasa bile Türkiye’de demokrasinin çok kıt olduğu ortaya çıkmış olacak. Meclisin meşruiyeti ortadan kalkacak. Dünya kamuoyu açısından sıkıntı doğacak, sistemi değiştirmek zorunda kalacaklar” şeklinde konuştu.

ÖRGÜTLENME ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ KALDIRACAĞIZ

"Başkanlık sistemine EMEP, HDP ne diyor" sorusuna cevap veren Tugay Bek, HDP’nin de EMEP’in de başkanlık sistemine karşı olduğunu açıkladığını belirterek Dermirtaş’ın kendisinin de bunu açıkladığını söyledi. "HDP’nin emekçiler için nasıl bir ekonomik programı olduğu" konusunda konuşan Bek, HDP’nin asgari bir demokrasi programında bir araya gelmiş emek, barış, demokrasi ittifakı olarak tanımlanabileceğini söyledi. HDP’nin emeğin örgütlenmesinin önünde duran 12 Eylül yasalarının getirdiği tüm sınırlamaların kalkması için mücadele ettiğini söyleyen Bek, devletin emekçilerden topladığı paralarla ucuz krediler vererek patronların zenginliklerine zenginlik katarken emekçilerin daha fazla fakirleştiğini söyledi.

PROGRAMIMIZ EMEKÇİLERİN EKONOMİDEN ALDIĞI PAYI ARTTIRMAK

Kendilerinin vergilerin zenginlerden alınması, emekçiler için harcanması, taşeronun yasaklanması, örgütlenme önündeki engellerin kaldırılması ile emekçilerin ekonomiden aldığı payı artırmak istediklerini dile getirdi. Bunun emekçilerin nihai kurtuluşu olmadığını dile getiren Bek, HDP’nin Türkiye’de emekçilerin önemli sorunlarının ortadan kaldırılması mücadelesinde en önemli seçenek olduğunu söyledi.

TAŞERONA KARŞI HDP

AKP’nin 7 Haziranda istediği milletvekili sayısına ulaşırsa tam da Tayyip Erdoğan’ın istediği tarzda diktatörlüğünü ilan edebileceği, kendilerinin tanımladığı şekilde “Yeni Türkiye’yi” oluşturma şansı bulacaklarını ifade etti.  Taşeron sistemin ve emek sömürüsünün, daha fazla artmasına karşı emek, demokrasi ve barış bloğunun birlikte hareket etmesi gerektiğini dile getiren Bek, “ HDP ile oluşturmaya çalıştığımız aslında bu. Bu yalnızca seçimlerde ortaya çıkan değil öncesinde ve sonrasında da olan bir mücadele birlikteliğidir” dedi. Belediye emekçileri ile 2005 yılında Seyhan Belediyesi taşeron işçilerinin iş bırakma eyleminden tanışık olduğunu söyleten Bek, “Bizi ziyaret etmişlerdi. Eylemlilik sürecinde birlikte hareket ettik” dedi.

CHP TABANINDAN HDP’YE OY GELECEK

Başka bir işyeri temsilcisi ise CHP tabanından HDP’ye oy geleceğini, HDP’nin AKP’yi geriletmek açısından mecliste olması gerektiğini düşünen çok sayıda CHP’li olduğunu söyledi.

HDP İŞÇİLERİ DE ÖRGÜTLÜYOR

İşçilerin örgütlenmesi ve emek alanında HDP’nin tutumunu soran bir temsilciye başka bir temsilcinin cevabı şöyle oldu: “HDP’nin belediyelerinin olduğu yerde örgütsüz işçi yok. HDP işçilerin örgütlenmesinin, sendikalaşmasını sadece teşvik etmiyor, bunu pratikte de gösteriyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sabah, photoshoplu görsel ile Kabataş yalanını savundu!

SONRAKİ HABER

Silahlı saldırı: İki gazeteci öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...