11 Mart 2015 12:07

IŞİD’in can damarı kesildi

Koalisyon güçleri, IŞİD’in Suriye’den Irak’a sevkiyat için kullandığı stratejik bir bölgenin, karadaki IŞİD karşıtı birlikler tarafından alındığını duyurdu. Diğer bir taraftan da IŞİD Tiktit kentinde geri çekiliyor.

Paylaş

Peşmerge’nin Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusu Tikrit’i IŞİD’den temizlemek için başlattığı operasyon hız kazandı. Irak ordusu kent merkezinin bazı sokaklarını da ele geçirdi. Diğer bir taraftan da Koalisyon güçleri IŞİD’e karşı mücadele yürüten grupların Irak ve Suriye arasındaki IŞİD militanları için kritik olan haberleşme ve petrol bağlantısını kestiğini açıkladı. 

Middle East Eye Sitesi’nin haberine göre Koalisyon güçleri tarafından yapılan açıklamada “IŞİD’e karşı mücadele yürüten gruplar, Irak’a takviye petrol ve haberleşme noktası 47, bölgeyi ele geçirdi. Gruplar aynı zamanda 94 kasabayı da IŞİD’in elinden kurtardı” dendi. Açıklamada aynı zamanda IŞİD’in elindeki donanımlı silahların ele geçirildiği ifadesi yer aldı. Birleşik Görev Gücü Komutanı Korgeneral James Terry “Bu operasyon Bölgedeki IŞİD’in etkisinin azaldığını ve IŞİD karşıtı güçlerin etki kazandığını gösteriyor” dedi. 

KENTİN BİR BÖLÜMÜ KURTARILDI

Diğer bir taraftan da Irak ordusuna bağlı güçlerin Tikrit yönündeki ilerlemesi de sürüyor. Erbil’den bildiren el Cezire Muhabiri Jane Arraf, Irak ordusunun kentin bir bölümüne girdiğini ancak kentin büyük bölümünde hâlâ IŞİD’in hakim olduğunu söyledi. Arraf aynı zamanda IŞİD’in Irak ordusunun ilerleyişini engellemek için kente giren ana yollara patlayıcılar yerleştirdiğini belirtti.

ALEM KASABASI ELE GEÇİRİLDİ

Irak ordusu Tikrit’in son savunma hattı olan Alem kasabasını salı günü ele geçirmişti. Ardından ordu birlikleri IŞİD’in karargah olarak kullandığı bazı binaları kullanılamaz hale getirmişti. Uzun süredir IŞİD tarafından kapatıldığı ileri sürülen Alem’deki bir sağlık ocağı da yeniden hizmete açıldı. Iraklı askerler, hükümet binalarındaki IŞİD bayraklarını indirerek yerine Irak bayrakları astı.

Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da havadan destek verdi. Operasyonda çok sayıda Irak askeri ve IŞİD mensubu öldü.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Irak ordusunun Tikrit’i IŞİD’den geri almak için başlattığı operasyonun diğer kentleri IŞİD’den kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söylemişti.

‘28 BİN KİŞİ EVİNİ TERK ETTİ’

BM, Irak ordusunun IŞİD’in kontrolü altında bulunduğu Tikrit’i geri almak için başlattığı kapsamlı askeri operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Tikrit’ten 28 bin kişinin evini terk ederek Samarra kentine sığındığını duyurdu. Açıklamada, Samarra’ya sığınmaya çalışan birçok ailenin de askeri kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi. BM’nin Irak Temsilcisi Nikolay Miladinov ise, ordu ve yanında savaşan milislere Tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çağrıda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan sonra yargıdan da Kobanê ayrımcılığı

SONRAKİ HABER

Ankara'da polis dükkan bastı, gazetecileri tartakladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...