11 Mart 2015 13:23

Çalışma Bakanı, vekiller nerede?

İstanbul Bağcılar’da bulunan Angora Triko’da işçiler, patronun sendikal haklarını tanımaması ve yaklaşık 3 aydır ücretlerini ödememesi üzerine yasal haklarını kullanarak iş bıraktı.

Paylaş

Ümit KARTAL
İstanbul

İstanbul Bağcılar’da bulunan Angora Triko’da işçiler, patronun sendikal haklarını tanımaması ve yaklaşık 3 aydır ücretlerini ödememesi üzerine yasal haklarını kullanarak iş bıraktı. Patronun sendikaya üye oldukları için ücretlerini ödemediğini ve kendilerini işten ayrılmaya zorladığını ifade eden işçiler, tüm başvuruları yapmalarına karşın resmi makamların adım atılmamasına tepkili. Yaklaşan seçimlerde tüm siyasi partilerin kendilerinden oy istemeye geleceğini ifade eden Angora Triko işçileri, “3 aydır ücret alamıyoruz, bugün neden gelmiyorlar? Çalışma Bakanı nerede, milletvekilleri ve adaylar nerede?” diye sordu.

SENDİKA VARSA ÜCRET YOK

6 Ay önce 107 işçinin çalıştığı fabrikada işçilerin yüzde 60’ı Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikası’na üye olmuşlardı. Yaklaşık 2 ay sonra Çalışma Bakanlığı’ndan çoğunluk tespit yazısının geldiğini ifade eden işçiler, patronun itiraz etmesi üzerine sürecin mahkemeye taşındığını anlattı. Mahkeme sonucunu bekleyen işçiler sonrasında ise patronun “Siz sendikalı oldunuz, kimse bana iş vermiyor” bahanesiyle karşılaşmış. Ücretleri ödenmediği için Aralık ayında 1 gün iş bırakan işçiler, patronla sözlü olarak anlaştıktan sonra işbaşı yapmışlar. Ancak sözünde durmayan patron, peyder pey 40’a yakın işçiyi işten çıkarmış. Bir kısım işçi de ücretlerinin ödenmemesine dayanamayınca kendisi işten ayrılmış. Şimdi fabrika 50 civarında işçi var ve tamamı sendikalı. Aralık ayı ücretlerini ‘zar zor’ aldıklarını ifade eden işçiler, Ocak ve Şubat aylarında ise yine ücret alamamışlar. İşçiler 4857 sayılı İş Kanunu’nun 34. maddesinden gelen haklarını (Maaşın 20 günün üzerinde bir sürece ödenmemesi üzerine iş bırakma) kullanarak, 2 haftadır üretim yapmıyor. Fabrikadaki makinalar ve mallara alacaklılar ve bankalar tedbir kararları çıkarttırırken, patron da işçilere ‘kendi isteğinizle işten ayrılın’ baskısı yapıyor. Her gün işe gelerek kart basan işçiler, bu iki hafta içerisinde yemek ve çay da verilmemeye başladığını söyledi. Servislerinin de olmadığını anlatan işçiler, “Hepimiz kira ödüyoruz, neden bizim ekmeğimizle oynuyorlar?” diye tepki gösterdiler.

PATRONUN TAKTİĞİ

Patronun maaşları ödeyememe durumu olmadığını, kendisine ait başka işyerleri de olduğunu ve bundan önceki işyerlerinde de böyle girişimler yaptığını ifade eden işçiler, göz göre göre mağdur edildiklerini ve patronun kendi haklarını yediği gibi vergi de kaçırdığını düşünüyor.

3 yıllık Angora Triko işçisi Ümit Samsa, gerekli tüm kurumlara başvuru yaptıklarını ama yanıt alamadıklarını söyledi. Samsa, “Bu ülkenin Çalışma Bakanı nerede? 3 aydır maaşımız yatmıyor. Burada çok net bir art niyet var. Bu adamların milyonlarca vergi borçları da var. Her yere resmi başvurularımızı yaptık hiçbir yerden yanıt alamadık” dedi.

Patronun geçmişinde de böyle işler olduğunu ve işçilerin hep mağdur edildiğini ifade eden 2 yıllık işçi Hüseyin Morgün ise, “Başvurduğumuz yerler, ‘Şu nuramayı ara, buraya dilekçe ver’ diyor. O kadar… 3 aydır maaş alamıyoruz. Sendikal haklarımız kabul edilmiyor. Bu firma geçmişte de böyle şeyler yapmış ama hâlâ hükümetten teşvik primleri alabiliyor. Boşuna mı ‘vergi kaçıranı şikayet edin’ hatları kuruluyor?” dedi. Haklarını sonuna kadar arayacaklarını ve emekten yana her yere başvuracaklarını söyleyen Morgün, sendikalara dayanışma çağrısında bulundu. 

Patronun başka firmalarla anlaşmalı olarak hareket ettiğini söyleyen İsmail Kaya ise, “Katakulli yapma peşindeler. Biz buradayız, makinaların kaçırılmasına fırsat vermeyeceğiz. Tüm sendikalar da bize destek olmalı. Çünkü her yerde böyle şeyler oluyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

FB eski yöneticisi Şadan Kalkavan yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Gece gündüz nöbet tutuyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...