11 Mart 2015 11:42

Ankara, Adana ve İzmir'de Berkin Elvan için eylem

Gezi direnişinde polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan için Ankara, Adana ve İzmir'de anma etkinliği düzenlenerek, açıklamalar yapıldı.

Paylaş

Gezi direnişinde polisin attığı gaz bombasının başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan için Ankara, Adana ve İzmir'de anma etkinliği düzenlenerek, açıklamalar yapıldı. 

Ankara’da Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Ankara Şubesi, polisin attığı gaz fişeği ile yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın yaşamı yitirişinin yıl dönümü nedeniyle Ankara Adliyesi önünde açıklama yaptı. "Katileri de talimat vereni de tanıyoruz. Berkin için adalet istiyoruz" pankartını taşıyan avukatlara, yurttaşlar da destek verdi. Avukatlar adına açıklama yapan ÇHD Şube Sekreteri Evin Konuk, Türkiye'nin, daracık sokakta hedef gözeterek gaz kapsülünü ateşleyen polis marifetiyle başından vurulup 269 günde 16 kiloya düşerek son nefesini veren Berkin'in ülkesi olduğunu söyledi. "Terörist" denilerek öldürülen Uğur, Ceylan ve Nihat'ı hatırlatan Konuk, Berkin'in vurulduğu günden bu yana yürütülen soruşturmada ailesinin ve avukatlarının tüm çabalarına rağmen herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini ifade ederek " Meydanlarda Berkin'i yuhalatan dönemin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yatıp kalkıp 'Berkin' diyen kini tüm yargı erkini çepçevre sarmış durumda. Erdoğan haykırıyor. 'Talimatı ben verdim' diyor, soruşturma tıkanıyor, Berkin'i katleden polislerin ismi sır gibi saklanıyor. Devlet vurdu, devlet saklıyor" diye konuştu. 

Açıklama, "Polis vuruyor, mahkemeler koruyor", "Böyle adalet olmaz bu nasıl adalet", "15'inde bir fidan Berkin elvan" sloganları ile sona erdi. 

KESK’TEN AÇIKLAMA

KESK Yönetim Kurulu ise Berkin Elvan'ın yaşamını yitirişinin yıl dönümü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, "Berkin'i ülkenin üzerine bir karabasan gibi çöken faşizan düzene karşı milyonların ayağa kalktığı Gezi Direnişinde kaybettiğimiz Ali İsmail Korkmaz'ın, Ethem Sarısülük'ün Abdullah Cömert'in, Mehmet Ayvalıtaş'ın, Ahmet Atakan'ın, Medeni Yıldırım'ın yanına uğurlamamızın üzerinden tam bir yıl geçti" dedi. Berkin'in bıraktığı umuda ve ekmeğe sahip çıkılacağı belirtildi. 

PAKET YENİ BERKİNLERİN ÖLDÜRÜLMESİNİN ÖNÜNÜ AÇACAK

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Adana Şubesi, Gezi eylemleri sırasında polisler tarafından katledilen Berkin Elvan'ın ölümünün yıl dönümü nedeniyle açıklama yaptı. Adana Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, "Öyle bir ölsek çocuklar size ölüm kalmasa, Berkin Elvan ölümsüzdür" pankartını açarak, "Katil devlet hesap verecek" ve "Berkin Elvan 15'inde bir fidan" sloganlarını attı. ÇHD adına açıklama yapan Şube Başkanı Sefa Aydoğan, "İç Güvenlik Paketi"nin görüşüldüğü günlerde Berkin'i anmak zorunda kaldıklarını belirterek, hükümetin "İç Güvenlik Paketi" ile başka Berkinlerin öldürülmesinin önünü açmaya çalıştığını söyledi. 

Berkin Elvan soruşturmasında katillerin belli olmasına rağmen dava açılmadığını hatırlatan Aydoğan, katillerin yargılanmasını isteyenlerin ise tutuklandığını belirtti. Aydoğan, "Biz susarsak, susmaya devam edersek, Uğur, Enes, Mizgin, Ceylan, Berkin, İbrahim, Uğur, Nihat, Mazlum ve Roboski'deki 19 çocuk gibi daha çok çocuk katledilecek" dedi. 

Yapılan açıklamanın ardından hukukçular, katledilen çocuklar anısına saygı duruşunda bulunarak, eylemlerini sonlandırdı. 

İZMİR’DE ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA

İzmir'de, ÇHD, ÖHD, ÇAĞ ve İHD şubeleri, Berkin Elvan ölüm yıl dönüm ilişin İzmir Adliyesi C Blok önünde açıklama yaptı. Çok sayıda yurttaşın da destek verdiği açıklamada konuşan Avukat Eylem Yıldız, çocukların sokak ortasında öldürülmesini engellemek için "İç Güvenlik Paketi" karşı çıktıklarına dikkat çekti

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Narlıdere Demokrasi Platformu ise Berkin Elvan'ın ölüm yıl dönümü nedeniyle anma etkinliği düzenledi. Narlıdere Kaymakamı'nın "Berkin Elvan sokağı adını" veto etme kararını protesto etmek için Berkin Elvan Sokağı girişinde bir araya gelen platform üyeleri adına açıklama yapan Eğitim Sen 6 Nolu Şube Başkanı İdil Uğurlu, Berkin Elvan'ın ölümün üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hiçbir gelişme yaşanmadığını belirterek, "Gezi Direnişinde yaşanan katliamlar karşısında 'Polisimiz demokrasi testinden geçmiştir. Adeta bir kahramanlık destanı yazmıştır' ifadesini kullananları unutmayacak, katiller ve arkasındaki güçler hak ettiği cezayı alıncaya, Gezi direnişinde kaybettiğimiz çocuklarımızın uğruna canını verdikleri eşit, özgür, demokratik bir ülke ve dünyayı kuruncaya kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz" diye konuştu. 

UÇURTMALAR BERKİN İÇİN 

Ege Üniversite öğrencileri de Berkin Elvan'ı anmak için Edebiyat Fakültesi önünde toplanarak kampus içerisinde yürüyüş yapmak istedi. Yürüyüşe başladıkları anda polis barikatıyla karşılaşan öğrenciler, yemekhane önüne geçerek, Berkin Elvan'ın resminin yer aldığı uçurtmayı uçurup, şarkılar söyleyerek Berkin'i andı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Din kültürü öğretmeni: Başınızı örtmüyorsunuz, tecavüz mübah

SONRAKİ HABER

Yalçın Akdoğan: Nevruz kilometre taşı olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...