11 Mart 2015 09:55

CHP, Fidan'ın atamasının iptali için mahkemeye başvurdu

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifa ettikten sonra yeniden müsteşarlığa atanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karara itiraz ederek yürütmesinin durdurulması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Yenibosna'daki Bölge İdare Mahkemesi'ne gelen Tanal, çıkışta gazetecilere açıklama yaptı. Tanal, MİT müsteşarı Hakan Fidan'ın müsteşarlıktan istifa edip milletvekili müracaatını AKP'ye yaparak istifasını başbakana sunduğunu hatırlattı.
Anayasanın 76 maddesi uyarınca seçim döneminde kamu görevlilerinin istifa etmesinin en doğal hakları olduğunu ifade eden Tanal, "Kamu görevlisi olan Fidan'ın istifa gerekçesi yorgunluk ve bıkkınlıktan kaynaklanan, bu sebebi ileri sürerek başbakan Davutoğlu da kabul etmiştir. Hakan Fidan bulunmaz bir Hint kumaşı ise başbakan Davutoğlu, kamu görevlisinin amiri sıfatıyla istifasını kabul etmeyebilirdi. Kanundan böyle bir hakkı var. İstifasının kabul ettikten sonra milletvekilliği adaylığı süresi geçmeden, seçim yapılmadan tekrar göreve alınması hem anayasaya aykırı olduğu hem de mevcut pozitif kanunlara aykırı olduğu, yürütmenin durdurulması amacıyla Danıştay'a gönderilmesi için burada dava açtım" diye konuştu.

"HUKUK KIRINTISI VARSA MAHKEME BU GEREKÇELERDEN ATAMANIN YÜRÜTMESİNİ DURDURMA KARARI VERİR"
Mahmut Tanal, "657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94 ve 97 maddeleri 'kamu görevlisi istifa etmişse tekrar eski görevine dönmesi için 6 ay geçmeden yeni göreve atanamaz' diyor. Kanunun emredici hükmü. MİT yasasının 14'üncü maddesindeki hani o 5 yıllık süre var ya. 14'üncü madde diye geçiyor. O madde bir an için hukuka uygun olsa bile orada sadece geri dönmenin ne kadar sürede yazılı olduğu MİT yasasında yazmıyor. Kamu görevlilerin göreve dönmenin esas ve usulleri 657 sayılı bu kanun da yazılı. MİT yasasında değil. Kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorlar. Bu kararlar MİT'i itibarsızlaştırır, kurumu siyasallaştırır. Devletin bu kuruma olana itibar ve güveni sarsılır. MİT'i neye getirir. MİT'i AK-MİT yapar. MİT'i AKP'nin istihbarat bürosu şekline getirir. Bu atama hukuki değil, siyasidir, etik de değildir. Yürütmeyi durdurma istemli davayı açtık. Mahkeme, benim temennim hukuk kırıntısı varsa mahkeme bu gerekçelerden atamanın yürütmesini durdurma kararı verir" şeklinde konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı merdivenlerinde Berkin Elvan eylemine gözaltı

SONRAKİ HABER

Kamyonun altında kalan işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa