11 Mart 2015 08:02

Simav köylerinde çöp çilesi

Kütahya'nın Simav ilçesinde, çöpleri 15 gün veya ayda bir toplanan köylerde sıkıntı büyüyor. 100 yerleşim birimi için tahsis edilen üç araçtan ikisi arızalanınca çöp toplama işi tek araca kaldı, çöp köylünün başına dert oldu. Köylüler sorunun bir an evvel çözülmesini istedi.

Paylaş

Kütahya'nın Simav ilçesinde, çöpleri 15 gün veya ayda bir toplanan köylerde sıkıntı büyüyor. 100 yerleşim birimi için tahsis edilen üç araçtan ikisi arızalanınca çöp toplama işi tek araca kaldı, çöp köylünün başına dert oldu. Köylüler sorunun bir an evvel çözülmesini istedi.

Simav'ın 84 köyü içerisinde yerel yönetimler yasası kapsamında Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) 2011 verilerine göre nüfusu 2 binin altına düştüğü için köye dönüşen Beyce, çöp sorununu en fazla hisseden yerleşim birimlerinin başında geliyor. Bin 850 nüfuslu Beyce'nin Köy Muhtarı Haşim Akat, belde iken her gün çöpleri alınan köylünün günümüzde 15 veya ayda bir çöp alınmasına alışık olmadığı için tepki gösterdiğini, bu durumdan kendisini sorumlu tuttuklarını söyledi. Bunun sorumlusunun kendisi olmadığına vurgulayan muhtar Akat, "Köye dönüşünce elimizdeki araçlar Kütahya İl Özel İdaresi tarafından alındı. Bize çöplerimizin eskiden olduğu gibi alınacağı söylendi. Önceleri çöplerimiz zamanında alınıyordu. Şimdi ise 15 güne hatta bir aya çıktı. Durum böyle olunca köyümüzün dört bir yanı çöp yığınına dönüştü. Havalar da ısınmaya başlayınca çöpler kokmaya ve çevreyi rahatsız etmeye başladı. Biriken çöpler nedeniyle kokuyla mücadele etmeye çalışıyoruz. Sorunun en kısa sürede çözümünü bekliyoruz" dedi.

Muhtar Akat ayrıca, "Edindiğimiz bilgiye göre Simav'ın 100'e yakın yerleşim biriminin çöpünü almak için tahsis edilen üç araçtan ikisi arıza yapmış. Elde tek bir araç kalmış. Yöneticiler haklı. Bu araç kimin derdine çare olur. Hangi birisine yetişecek. Tek çözüm belde iken elimizden alınan çöp aracımızın geri verilmesi. İstiyoruz, ancak vermiyorlar. Köyümüzün bazı gayrimenkullerini satıp çöp aracı satın almak istiyoruz. Biriken çöpler nedeniyle kokuyla mücadele etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

‘ESKİDEN KÖYÜMÜZ MİS GİBİ KOKARDI’

Köylülerden Dursun Göktaş (56) da, "Eskiden temizliğiyle övündüğümüz ve bu yüzden de mis gibi kokan köyümüzün çöpleri zamanında alınmayınca şimdi kokudan geçilmiyor. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.

Köylülerden Zeynep Yelmer (77) ise, "Evlerimizin pencere ve kapılarını çöp kokusundan açamaz hale geldik. Kışın böyle, yazın havalar ısınınca ne yapacağımızı bilemiyoruz. Çocuklarımızı, torunlarımızı sokağa çıkarmaktan korkar hale geldik. Zaten hastayız. Bu çöp yığınları bizi temelli hasta edecek" diye konuştu.

Köylerinin halinin içler acısı olduğunu belirten Halil Ünal (48) ise şunları söyledi:

"Her taraf çöp yığını. Konteynerler çöplerle doldu taştı. Bir aydır alınmayan çöpler yüzünden köyümüz perişan bir vaziyette. Soruna en kısa sürede çözüm bulunmasını istiyoruz" diye konuştu.

‘SORUNU ÇÖZMEK İÇİN YENİ ARAÇLAR SATIN ALACAĞIZ’

Simav Kaykamı Gökhan Gürbüzerol, "Sorunu en kısa sürede çözmek için yeni araçlar satın alacağız. Türkiye'de köylerinin çöpleri alınan tek il Kütahya'dır. Kütahya Valiliği aldığı örnek bir kararla kapanan beldeleriyle birlikte köylerinin de çöplerini kaymakamlığımız tarafından toplayan tek il konumundadır. Sorunun çok kısa bir sürede çözüme kavuşması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" diye konuştu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan 'Beni de tahliye edin' dedi!

SONRAKİ HABER

Halkevleri: Halkımızı HDP’ye oy vermeye çağırıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...