11 Mart 2015 07:19

Kadir Topbaş, 6 yıl süren metro davasında beraat etti

Bağcılar-Başakşehir metro hattının ihalesiz verildiği iddiasıyla açılan davada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da aralarında bulunduğu 15 sanık hakkında beraat kararı verildi.

Paylaş

Bağcılar-Başakşehir metro hattının keşif bedeli ile ihalesiz bir şekilde Otogar-Bağcılar hattını yapan firmaya verilmesi nedeniyle kamu zararı oluştuğu ve haksız kazanç sağlandığı iddiasıyla açılan davanın duruşmasında mahkeme, bilirkişileri dinledi. Bilirkişi raporunda özet olarak, “İşin aynı firmaya yaptırılması kamu yararına ekonomik bir zorunluluk olduğu, kamu zararı ve kişilere haksız kazanç sağlamanın gerçekleşmediği” denildi. Bilirkişiler de bir usulsüzlük bulunmadığını savundu. 

Şikayetçi Cemal Acar ise bilirkişilerin beyanlarının gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Acar, diğer metro hatlarına kıyas yapıldığında davaya konu Bağcılar-Başakşehir hattının 400 milyon dolar daha fazlaya yapıldığını ve kamu zararı oluştuğunu belirtti. 4 yıl öngörülen projenin 9 yılda sitirildiğini kaydetti. İhale ile yapılan Otogar-Bağcılar hattının kilometre maliyetinin 24 milyon dolar olduğunu savunan Acar, keşif artışı ile yapılan Bağcılar-Başakşehir hattının kilometre maliyetinin ise 70 milyon dolar olduğunu öne sürdü. 

Topbaş’ın avukatı Fahri Biçen, müvekkilinin ayrı bir kamu kurumu olan İETT’nin yapmış olduğu işlerle ilgili bir sorumluluğu bulunmadığını iddia etti. Biçen, İETT’nin belli meblağları aşan işlerinde Topbaş’ın imzasının usuli bir işlem olduğunu belirtti. Diğer sanıkların avukatları da işlemlerin usulüne uygun olduğunu belirterek beraat kararı verilmesini talep etti. 

Kararını açıklayan mahkeme, sanıklar Kadir Topbaş, Müslehaddin Müslehaddinoğlu, Mustafa Gençkaya, Ali Bölükbaşı, Hayri Haberdar, Mehmet Öztürk, Mustafa Hatipoğlu, Abdullah Ertürk, Sezai Taylanlı, Ahmet Bağış, Kamil Dizar, Hikmet Öztürk, Mustafa Coşkun, Hasan Üzer ve Ali Kocabaş hakkında görev gereklerine aykırı davrandıklarına, kamuyu zarara uğrattıklarına, haksız kazanç sağladıklarına dair nitelikli ve yeterli delil bulunmadığını belirtti. Şikayetçinin iddialarının soyut ve kesin olmayan nitelik taşıdığını kaydeden mahkeme, sanıkların beraatine karar verdi.

İDDİANAMEDE SANIKLARIN 3 YILA KADAR HAPSİ İSTENİYORDU
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca 12 Şubat 2010 tarihinde hazırlanan iddianamede, Otogar-Bağcılar raylı taşıma sistemi inşaat sistemi ihalesinin 30 Temmuz 2003 tarihinde gerçekleştiği belirtildi. İddianamede, 30 Aralık 2004 tarihinde encümen kararı ile Otogar-Bağcılar raylı toplu taşıma sistemi inşaat ve elektro mekanik işlerinin yapımı ve araç temin ihalesinin Gülermak Ağır Sanayi Ticaret A.Ş. firmasına ihale edildiği anlatıldı. Otogar-Bağcılar hattının Başak Konutlarına kadar uzatıldığı, Bağcılar-Başak Konutları metro hattı ile Olimpiyat Köyü bağlantısının tünel ve portal yapılarının inşaat işlerinin projelendirilmesi ve yapımı konusunda yeni bir ihale açılmadığı ifade edildi. İhale açılmadan 21 Mart 2006 tarihinde idari encümen kararı ile inşaata devam eden bir önceki ihaleyi alan firmaya rekabet koşullarını ve yarışma koşullarını yok edici şekilde davranılarak verildiği iddia edildi. Kamunun zarara uğratıldığı kaydedilen iddianamede, Kadir Topbaş ve İETT çalışanı 14 şüphelinin görevi kötüye kullanma suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyordu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

8 Survivor yarışmacısı ölüme böyle uçtu

SONRAKİ HABER

Cari açık 2 milyar dolar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...