11 Mart 2015 01:05

‘Şoförü meçhul’ Akrepler sokakta

Diyarbakır sokaklarında polise ait Akrep adı verilen zırhlı araçlar plakasız dolaşmaya başladı. Plakasız akrepler 6-8 Ekim Kobanê eylemleri süresince ve en son geçtiğimiz aylarda Cizre’de 4’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sırasında boy göstermişti

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

 
Diyarbakır sokaklarında polise ait Akrep adı verilen zırhlı araçlar plakasız dolaşmaya başladı. Plakasız akrepler 6-8 Ekim Kobanê eylemleri süresince ve en son geçtiğimiz aylarda Cizre’de 4’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği olaylar sırasında boy göstermişti. Plakasız polis araçlarının, halka yönelik saldırılarda faillerin bulunmasını zorlaştırdığını söyleyen hukukçular ve insan hakları savunucuları uygulamaya tepkili. 90’lı yıllar boyunca Bölge illerinde plakasız araçların birçok ‘faili meçhul’ cinayetle anılması da kaygıları arttırıyor. 

Diyarbakır’da ve Bölge illerinde, sokaklarda devriye olarak gezen Akreplerin ön ve yan camlarında korumaların olması aracı kullanan kişiyi görmeye olanak vermiyor. Kimi zaman arka kapısı açık dolaşan akreplerin içerisinde çok sayıda polis olduğu görülüyor. Bu polislerin bazılarında üniforma bulunmuyor. Araçlarda herhangi bir numaralandırma da yok.

FAİLİN BULUNMASI ZORLAŞTIRILIYOR

Plakasız akrepler, daha önce 6-8 Ekim Kobanê olaylarında ve Cizre’de boy göstermiş, akreplerden atılan gaz fişekleri ve sıkılan kurşunlarla aralarında çocukların da bulunduğu birçok kişi yaşamını yitirmişti. Araçların plakasız olması nedeniyle ölümlere neden olan saldırıların failleri de belirlenememişti. Yaşananlara ilişkin bölge baroları bir rapor hazırlayarak bu durumun vahametine dikkat çekmişti. Hukukçular, plakasız Akreplerin failin bulunmasının zorlaştırılması anlamına geldiğini ifade etmişti. Tepkiler sonucu devletin ilgili kurumlarınca plakaların ‘Atılan taşlar nedeniyle düştüğü’ savunması yapılmış, kağıt plakalarla sorunun giderildiği öne sürülmüştü.

PLAKASIZ ZIRHLI ARAÇLAR KAYGILARI ARTTIRIYOR

Durumu gazetemize değerlendiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, Akrep ve TOMA’ların uzun süredir hem mahallelere hem de merkezi yerlere konumlandırıldığını, bir süredir kendilerinin de plakasız zırhlı araçları fark ettiklerini söyledi. Bu şekilde ‘Olağanüstü bir durum varmış’ gibi bir görüntü çizildiğini vurgulayan Bilici, “Bu yaklaşım hem usule hem de sürece uygun değil” dedi. 

“Bir çözüm sürecinden bahsediliyorsa kolluğun buna uygun hareket etmesi gerek” diyen Bilici, Bölgenin birçok kentindeki bu uygulamanın halkı kaygılandırdığını söyledi. Bu görüntülerin barış havası yerine kaygı verici bir ortam yarattığını söyleyen Bilici, İmralı Heyeti ve Hükümet yetkililerinin sürece ilişkin ortak açıklama yaptığı bir dönemde bu tutumdan vazgeçilmesi gerektiğini dile getirerek, hükümeti gereken önlemleri almaya çağırdı. 

ÖNCEKİ HABER

Donetsk’in gurur kaynağından geride kalanlar

SONRAKİ HABER

Sami Elvan: Berkin’in vurulduğu yerden geçemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...