DEMYÖM: Açlık grevi değil toplu eylem
Üniversitelerdeki baskı ve soruşturmalara karşı toplum eylem çağrısı yapan DEMYÖM, "Yurtsever gençliğin evlerde, derneklerde açlık grevine girmeleri uygun bir eylem şekli değildir. Bu ortak soruna karşı toplu açlık grevleri ile değil, toplu eyleme geçerek yanıt olunabilir" dedi. (Fotoğraf: Arşiv)

Üniversitelerdeki baskı ve soruşturmalara karşı toplum eylem çağrısı yapan DEMYÖM, "Yurtsever gençliğin evlerde, derneklerde açlık grevine girmeleri uygun bir eylem şekli değildir. Bu ortak soruna karşı toplu açlık grevleri ile değil, toplu eyleme geçerek yanıt olunabilir" dedi.
Demokratik Yurtsever Öğrenci Meclisi (DEMYÖM), üniversitelerdeki baskı ve soruşturmalara dikkat çekmek amacıyla başlatılan açlık grevlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada özellikle son süreçte üniversite gençliğinin her türlü demokratik ve legal eylemlerinin baskı ve sindirme politikalarıyla bastırılıp, gençliğin toplumsal sorunlara karşı gösterdiği tepkileri sindirmeye çalışıldığı belirtilerek, "Tüm bunlara tepki gösteren Bingöl Üniversitesi öğrencileri bir açlık grevi başlatmıştır. Greve destek eylemleri ise her geçen gün Kürdistan ve Türkiye'deki bazı üniversitelerin katılımıyla artmaktadır" denildi. Üniversite öğrencilerinin, tarihsel süreç içinde Türkiye ve Kürdistan'da gelişen toplumsal hareketlerin öncülüğünü yaptığına dikkat çekilen açıklamada, gençlik hareketlerinin üniversitelerdeki mücadele ve örgütlemesinin yeni bir kimlik yarattığı belirtildi.
'SORUŞTURMAYA KARŞI HER GÜN EYLEM YAPILMALIDIR'
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bu kimlik, 2000'li yıllarda başlayan anadilde eğitim talepli dilekçe eylemi, 2004'lerde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talebi ile başlatılan Özgür Yurttaş Hareketi çalışması gibi tarihi eylemsel çıkışlar ile yaratmıştır. Bu temelde, böyle bir direniş geleneğine sahip olan biz DEMYÖM olarak bu direniş kimliği üzerine açlık grevi eylemini uygun düşmediğini belirtiyoruz. Açlık grevi daha çok cezaevleri ile sembolleşen bir eylemdir. Sebebi de başka eylem seçenek ve olanaklarının olmayışıdır. Tarihte de böyledir. Fakat dışarısı için böyle değildir. İsyan etme hakkı vardır. Şimdi böylesi bir gelenekten gelen yurtsever gençliğin evlerde, derneklerde açlık grevine girmeleri uygun bir eylem şekli değildir. Eyleme soruşturma açılmış ise her gün eylem yapmalı. Günde üç, beş eylem yapmalı, haftanın beş günü, izin almadan bir ay boyunca eylem yapmalı, bir yıl eylem yapmalı. Şimdi Kürdistan ve Türkiye kentlerinde de yaşanan her türlü faşizme karşı yoğun eylemsellikler olmalıdır. Üstelik bu sadece Bingöl Üniversite'sinde okuyan öğrencilerin değil tüm üniversite öğrencilerinin sorunudur. Şimdi bu ortak soruna karşı toplu açlık grevleri ile değil, toplu eyleme geçerek yanıt olunabilir." (DİHA)
Evrensel'i Takip Et