28 Temmuz 2011 10:48

CHP MYK raporunda ‘kriz’ uyarısı

CHP MYK Raporu’nda, ekonomide ciddi tedbirlerin alınması gerektiği belirtilerek, aksi takdirde büyümenin hızla düşeceği, işsizliğin yeniden yükseleceği, gelirlerin azalacağı ve vatandaşların borçlarını ödeyemez duruma düşeceği uyarısı yapıldı.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu defa teğet geçeceğe benzemiyor. D

CHP MYK raporunda ‘kriz’ uyarısı
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bu defa teğet geçeceğe benzemiyor. Daha güçlüyüz, yere sağlam basıyoruz” derken CHP MYK Raporu’nda, son 8 yılda izlenen politikaların hane halkı ve özel kesimin borçlarının hızla artmasına dayanan sahte bir cennet yaratılması üzerine kurgulandığı ifade edildi.

Raporda, sekiz yılda vatandaşın borcunun gelirinden çok daha hızlı arttığına dikkat çekilerek, şu tespitlerde bulunuldu: “2002 itibarıyla hane halkının finansal yükümlülüklerinin finansal varlıklarına oranı yüzde 2.7 iken, bugün bu oran yüzde 35’lere gelmiştir. Yine hane halkı borcunun hane halkı harcanabilir gelirine oranı 2002’de yüzde 4.3 iken 2010 sonu itibarıyla bu oran yüzde 40’a ulaşmıştır. Yine özel sektörün yurt dışı borçlarının milli gelire oranı 2002’de yüzde 18.7 (43 milyar dolar) iken; 2010’da yüzde 26’ya (190 milyar dolar) yükselmiştir. Sekiz yılda özel sektör dış borçları 4.5 kat artmıştır.

Sadece son bir yılda reel sektörün döviz pozisyon açığı 19 milyar dolar artarak 2011 yılının ilk üç ayında 100 milyar doları aşmıştır(101.3 milyar dolar).”

CARİ AÇIK UYARISI

2011 yıl sonu için cari açık beklentisinin 66.4 milyar dolara çıktığı belirtilerek, şöyle denildi: “Ciddi tedbirlerin acilen alınmaması halinde cari açığın milli gelire oranının 2011 sonunda yüzde 8’lerin üzerine taşınacağı anlaşılmaktadır. Yakın sınırlarımızda siyasi çalkantıların arttığı, uluslararası piyasalarda dalgalanmaların yeniden hızlandığı bir dönemde bu derece yüksek bir cari açığın yarattığı riskler daha da önemli hale gelmektedir.”

Cari açığın ve hızlı borçlanmanın kontrol altına alınması için para, maliye ve düzenleyici çerçeveye ilişkin politikaların eş güdüm içinde ve bir program çerçevesinde uygulanması, deneme yanılma yoluyla parça parça alınan tedbirlerden vazgeçilmesi gerektiği belirtilerek, şu uyarı yapıldı: “Aksi takdirde tedbirlerin etkinliği zayıflayacaktır. Böyle bir süreç sonunda büyümenin hızla düşmesi, işsizliğin yeniden artması, gelirlerin azalması, vatandaşlarımızın borçlarını ödeyemez duruma düşmesi kaçınılmazdır.” (ANKARA)


CHP, TUTUKLU VEKİLLERİ İÇİN AİHM'YE GİDİYOR

CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, tutuklu milletvekilleriyle ilgili olarak, “Biz CHP olarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ihlal edildiği, masumiyet karinesinin adil yargılanma hakkının tutuklu milletvekillerimiz adına ve bu haklarının özellikle seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiği kanaatindeyiz. Buna ilişkin olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulunuyoruz. Buna ilişkin olarak ayrıca tutukluluk halleriyle ilgili olarak tedbir isteminde de bulunuyoruz” dedi.

TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Tarhan, bu başvuruların kişisel başvuru olduğunu ama CHP olarak destek verdiklerini belirterek, “Bireysel başvuru. Hukuksal anlamda destek oluyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hrant Dink'in görünmeyen katilleri

SONRAKİ HABER

Yaşam hakkı tanımayan yasak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...