09 Mart 2015 14:13

Hakan Fidan adaylıktan çekildi, yeniden MİT'e atandı

MİT Müsteşarlığı'ndan ayrılarak AKP'den aday adayı olan Hakan Fidan adaylığını geri çekti. Hakan Fidan'ın aday adaylığına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıcak bakmamıştı.

Paylaş

MİT Müsteşarlığı'ndan ayrılarak AKP'den aday adayı olan Hakan Fidan adaylığını geri çekti. Hakan Fidan'ın aday adaylığına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sıcak bakmamıştı.

Fidan AKP'den aday adaylığı başvurusunu geri çekmesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Gördüğüm lüzum üzerine başvurumu geri çektim. Ülkeme ve milletime hizmet yolunda bundan sonra da verilecek vazifeyi yerine getirmeye gayret edeceğim" dedi.

ERDOĞAN'DAN İZİN ÇIKMADI

Erdoğan, Fidan'ın adaylığının açıklanması sonrası "Hakan Fidan'ın adaylığına olumlu bakmıyorum. Bunu sayın Başbakan’a da söyledim. O sayın Başbakan’ın takdiridir. Ona karışma hakkım yok" demişti.

Erdoğan ile Fidan 2 Mart'ta Medine'de bir araya gelmiş, bu görüşme "yumuşama sinyali" olarak değerlendirilmişti.

Bu görüşmede Hakan Fidan’ın aday olmak istediğini Erdoğan’a yeniden sunduğu ancak Erdoğan’ın yine ‘aday olma’ dediği kulislerde konuşulmuştu. Ziyaret dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan’a “Hakan Fidan meselesinde kırgın olduğunuzu söylemiştiniz. Hala aynı hissiyаttа mısınız ?” sorusu sorulmuş Erdoğan “Kanaatimi daha önce de söyledim. Bunа rаğmen istifa edip adaylık söz konusu olmuş ise еlbеttе bir kırgınlık söz konusudur. MİT sıradan bir kurum dеğildir. Devletin en önemli kurumudur. İstihbarat tеşkilatı zayıfsa, o devletin аyаktа kalması mümkün değildir” demişti.

ARINÇ: YENİDEN MİT MÜSTEŞARI OLARAK GÖREVLENDİRİLDİ
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, Hakan Fidan’ı yeniden MİT Müsteşarı olarak görevlendirdiğini açıkladı. Arınç, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası soruları cevapladı. 

Bülent Arınç, AKP''den milletvekilliği aday adaylığı için istifa ettikten sonra adaylık başvurusunu geri çeken Hakan Fidan'ın yeniden MİT Müsteşarı olarak görevlendirildiğini söyledi. Arınç, "Sayın Başbakan, Hakan Fidan'ı tekrar MİT Müsteşarı olarak görevlendirmiştir" şeklinde konuştu.

‘GÜL'ÜN ADAYLIĞI PARTİ İÇİNDE DEĞERLENDİRİLİR’
Gül’ün AKP’den aday olup olmayacağına ilişkin bir soruyu da cevaplandıran Arınç, “Sayın Abdullah bu partinin kurucusudur başarılı bir siyasetçidir, şuanda siyasetin dışındadır. Elbette AKP kendisinden istifa edebilir buna ihtiyaç duyabilir. Partimiz eğer böyle bir ihtiyaç duyuyorsa, partiye davet edebilir. Başbakanımız parti ihtiyaçlarını, böyle bir şeye gerek olup olmadığını Sayın Gül’ün düşüncelerini alarak değerlendirebilir. Görüşmelerde bu konu geçmemiştir, belki parti içi dinamiklerde bu konuyu değerlendirebilir” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

AYDIN ÇUBUKÇU: İSTİHBARATÇI VE POLİTİKA

MECLİS'TE HAKAN FİDAN GERİLİMİ
TBMM Genel Kurulu’nda Hakan Fidan gerginliği yaşandı. MİT Müsteşarı iken AKP’den milletvekili adayı olmak için istifa eden fakat adaylık dilekçesini bugün geri çeken Hakan Fidan’ın yeniden MİT Müsteşarı olarak görevlendirmesi TBMM Genel Kurulu’nda muhalefetin sert tepkisine sebep oldu. CHP’li Levent Gök, “Ülkenin çivisi çıktı” derken, MHP’li Oktay Vural, “Böyle rezalet olur mu?” diye sordu. AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise Fidan’ın yeniden aynı göreve getirilmesinin hukuki olarak tartışılabileceğini söyledi. 

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Hakan Fidan’ı yeniden MİT Müsteşarı olarak görevlendirdiğini açıklaması TBMM Genel Kurulu’nda sert tartışmalara neden oldu. “Bu memleketin çivisi çıktı” diyen CHP Grup Başkanvekili Levent Gök; “Sayın Başkan, bundan bir süre önce tarafsız olması gereken, MİT gibi hepimizin istihbaratıyla ilgili, güvenliğiyle ilgili bir kurumun Başkanı, kalktı istifa etti ve AKP'den aday oldu. MİT gibi çok özel bir kurumun başındaki kişinin tarafsızlığını her zaman koruması gerekir. Anlaşılıyor ki bugüne kadar MİT, AKP'yle iç içe, iktidarla iç içe, hükümetle içli dışlı bir şekilde muhalefete karşı düzmece, her türlü sahte belgeleri üreterek ve muhalefeti sindirmek için AKP'nin bir yan müdürlüğü, arpalığı hâline getirilmiştir. Bugün, istifa etmiş Hakan Fidan'ın az önce Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın açıklamasından tekrar MİT Müsteşarlığına atandığını öğreniyoruz. Bu resmen bir kepazeliktir, böyle bir tabloyu bu Türkiye taşıyamaz, böyle bir konu olamaz. Hakan Fidan'ın bu istifası ve sonradan tekrar MİT Müsteşarlığına atanması kabul edilebilir bir tutum değildir. Böyle bir durum olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

'AKP'Lİ ÜNAL: BURADA HUKUKİ OLMAYAN NE VAR?'
Gök’ün ifadelerine “Bu nasıl bir ifadedir Sayın Başkan ya!” diye tepki gösteren AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal, “Öncelikle, Levent Gök Bey'in kullandığı 'kepazelik' ifadesini şiddetle kınıyorum. Böyle bir ifade bu Meclis'e, bu Meclis'in mehabetine yakışmayan bir ifadedir.” sözlerine Gök, “Aynen tekrarlıyorum efendim. Devletin çivisini çıkardılar Sayın Başkanım, devletin çivisini çıkardılar.” diye cevap verdi. Ünal sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa eden bürokratlar aday adayı yapılmadıklarında tekrardan görevlerine iade edildiklerinde biz buna kepazelik mi diyoruz? Burada hukuki olmayan ne vardır? Bir bürokrat milletvekili aday adayı olmuştur, daha sonra adaylığını geri çekmiştir, Başbakanlık da hukuk çerçevesinde, hukuktan kaynaklanan hakkını kullanarak tekrardan görevine iade etmiştir. Burada kullanılan bu dili şiddetle kınıyorum ve Sayın Grup Başkan Vekilini kullandığı bu ifadeden dolayı özür dilemeye davet ediyorum.” 

'TEKRAR MİT MÜSTEŞARLIĞI’NA GETİRİLMESİ KABUL EDİLEMEZ'
Sonrasında söz isteyen MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “Şimdi, MİT Müsteşarının, adını zikrettiği bir partiden aday olmak üzere istifa etmiş olduğunu hepimiz biliyoruz. Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 19'uncu maddesi, görevlerinden istifa eden rütbeli askerlerin, subay, astsubayların istifa ettikten sonra vazgeçmeleri veyahut da seçilemedikleri takdirde tekrar eski görevlerine dönmeleri mümkün değildir. MİT Müsteşarı da bunun içerisinde yoktur ama aynı hüviyeti taşıdığı için resmî bir görevi deruhte ettiği için bu görevinden bir siyasi parti adı anarak ayrılmış olması sebebiyle artık tarafsızlığını yitirecek bir nitelik kazanmıştır. Dolayısıyla, tıpkı subay ve astsubaylarda olduğu gibi artık MİT Müsteşarlığına gelemez. Bunu "Ben yaptım, oldu" hesabıyla yapanlar Anayasa'yı da çiğnemiş olurlar. Eğer bunu Başbakan ve Bakanlar Kurulu getirmişse Anayasa üzerine ettikleri şeref ve namus sözünü de ortadan kaldırmış olurlar. Dolayısıyla, siyasallaşmış bir MİT'in diğer siyasi görüşte olanlara hangi tavırda bulunacağını şimdiden söylememiz mümkündür. Dolayısıyla, böyle bir görevi üstlenmiş olan kişinin tekrar MİT Müsteşarlığına getirilmesi kabul edilemez. Zira, hangi sebeple ayrılmıştır? Milletvekili olmak için ayrılmıştır. Cumhurbaşkanı karşı çıkmıştır, Başbakan desteklemiştir ama daha sonra, Cumhurbaşkanıyla yaptığı görüşme sonrasında göreve tekrar dönmek üzere ayrıldığı gözlemlenmektedir.” dedi.

'BEN AZ ÖNCE AZ BİLE SÖYLEDİM'
CHP’li Levent Gök tekrar söz alarak “Benim söylediklerim konusunda, MİT başkanının, MİT'e başkanlık edecek kişinin bütün partilere, Türkiye'nin 77 milyon insanına, herkese karşı eşit mesafede uzak ve yakın olması gerekir. Bir partiye geçiyorsunuz, ertesi gün Cumhurbaşkanı sizin milletvekili adaylığınıza karşı çıkıyor, Başbakan 'olabilir' diyor. Böyle tartışmaların içerisinde zaten güvenilirliği kalmayan bir kişinin bugün gözlerinin içine soka soka, inatla MİT Müsteşarlığına getirilmesi kabul edilemez. Böyle bir uygulama devlet geleneğimizde yoktur. Ben az önce az bile söyledim.” diye konuştu.

'AKP'Lİ ÜNAL: HUKUKİ DURUM TARTIŞILIR'
Gök’ün sözleri üzerine söz isteyen AKP'li Mahir Ünal ise “Bakın, buradaki hukuki durum tartışılır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bunun hukuki zeminini tartışırız ama burada ahlaka mugayir, günlük kullanıma ve İç Tüzük'te ifade edilen temiz bir dil kullanmayarak ifade edilen 'kepazelik' kelimesinin kullanılması yanlıştır, bunu tekrardan kınıyorum Sayın Başkan.” diye cevap verdi.

'OKTAY VURAL: BÖYLE REZALET OLUR MU?'
Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener, tansiyonun artması sonrasında oturuma 15 dakika ara vermek durumunda kaldı. Arada, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural “Böyle rezalet olur mu” diye tepki gösterirken, AKP'li Mehmet Metiner muhalefet sıralarında 'kepazeler' diye bağırdı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Kart: Türkiye, annelerin IŞİD saflarına katıldığı bir ülke olmamalıdır

SONRAKİ HABER

Polisin 'sarı, kırmızı, yeşil' tahammülsüzlüğü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa