09 Mart 2015 10:58

Asgari ücretlinin 54 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düştü

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Şubat 2014 sonu ile Şubat 2015 sonu itibariyle, bir yıllık dönemde gıda enflasyonunun rekor düzeyde artış gösterdiğini söyledi

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, Şubat 2014 sonu ile Şubat 2015 sonu itibariyle, bir yıllık dönemde gıda enflasyonunun rekor düzeyde artış gösterdiğini söyledi. Çakar, “Bu dönemde, çalışan memurlar ve memur emeklileri ile emekli öğretmen ve emekli işçilerin 68 temel gıda maddesinde çalışan asgari ücretli işçinin ise 54 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve yoksullaşmışlardır.” dedi.

Çakar, gıda enflasyonuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Gıda enflasyonunda son bir yıl itibariyle artış oranının Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre yüzde 13,7, Türk-İş’e göre ise yüzde 15,67 olduğunu aktaran Çakar, şöyle devam etti; ”TÜİK’e göre, son on iki aylık normal tüketici enflasyonu oranı yüzde 7.55’dir. Görülüyor ki, gıda enflasyonu normal enflasyonun iki katı artmıştır. Son on iki yıl boyunca gıda enflasyonunda böyle bir artış görülmemiştir. Bu bir rekordur.”

TÜİK’in açlık sınırı rakamına göre Türkiye’de 14 milyon dolayında kişi açlık sınırında yaşadığını belirten Çakar, “Türk-İş’in açlık sınırı rakamına göre ise, Türkiye’de 54 milyon dolayında kişi açlık sınırında yaşamaktadır. Tüketiciler, zorunlu harcamaları olan kira, elektrik, yakıt, su, ulaşım ve okul masraflarını gıda harcamalarından keserek karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de dar gelirli yoksul tüketiciler yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenemedikleri için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadırlar.” ifadelerini kullandı. 

2015 ŞUBAT AYI FİYAT ENFLASYON ORANI

2014 yılı Şubat ayı ile 2015 yılı şubat ayı fiyat artış oranları TÜİK istatistiklerine göre en çok artış yüzde126, 5 ile fındık içi. Fındık içini, yüzde 110,6 ile kuru kayısı, yüzde 92,5 ile kabak, yüzde 77,1 ile kuru soğan, yüzde 77 ile karnabahar, yüzde 64,6 ile zeytinyağı, yüzde 63,1 ile ıspanak, yüzde 59,4 ile ayva, yüzde 53,1 ile yeşil soğan, yüzde 50,2 ile patlıcan, yüzde 42,1 ile domates, yüzde 37,4 ile antep fıstığı takip etti.

TÜİK istatistiklerine göre, gıda maddelerinin 2014 Yılı Şubat Ayı ile 2015 Yılı Şubat Ayı fiyat karşılaştırmaları ve fiyat artış oranları şöyle gerçekleşti (CİHAN)


 

ÖNCEKİ HABER

Açlık grevindeki öğrencilere bir destek de Harran’dan

SONRAKİ HABER

Cilvegözü ve Öncüpınar Sınır Kapısı gelişlere kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...