28 Temmuz 2011 09:16

Gazeteciye 375 gün ‘meslekten men’

Kırşehir Postası’nda çalışan gazeteci Havva Karakaya’nın Kırşehir Belediyesinde görevli çalışanlarla ilgili yazdığı bir haber dava konusu oldu. Karakaya’yı yazdığı haber nedeniyle 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptıran Hakim Kamuran Haydar Arslanoğlu, gazetecilik mesleğini “Kamu kurumu niteliğindeki

Gazeteciye 375 gün ‘meslekten men’
Paylaş

Kırşehir Postası’nda çalışan gazeteci Havva Karakaya’nın Kırşehir Belediyesinde görevli çalışanlarla ilgili yazdığı bir haber dava konusu oldu. Karakaya’yı yazdığı haber nedeniyle 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına çarptıran Hakim Kamuran Haydar Arslanoğlu, gazetecilik mesleğini “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” olarak değerlendirdi ve Karakaya’ya “375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklama” cezası verdi.

Kararın gerekçesinde, Yargıtay Ceza Genel Kurulunun basın yayın yoluyla hakaret hakkında açılan davalara verilen kararlara atıfta bulunan Hakim Arslanoğlu, Anayasanın ifade özgürlüğüne yönelik hükümlerine dikkat çekti. Gerekçeli kararda, “Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak başkalarının şöhret ve haklarını, toplum sağlığının ve ahlakının, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlandırılmıştır. Gazeteci haber yaptığında bu sınırlamaları dikkate almak zorundadır” denildi.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. maddesinin birinci fıkrasında herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduğunun ikinci fıkrasında ise sınırlama hallerine yer verildiğinin altı çizilen kararda, “Sanatçılar ve yöneticiler hakkında yayın yapıldığında bu kişilerin açısından eleştiri sınırları daha geniş kapsamlı olabilir. Uygulamada kabulde bu şekildedir” denildi.

GAZETECİLİK ‘KAMU KURUMU NİTELİĞİNDEKİ MESLEK KURULUŞU’

Havva Karakaya, önce TCK’nın hakaret suçunu düzenleyen 125. maddesi 1. fıkrası gereğince 10 ay karşılığı 300 gün adli para cezasına ardından da ceza birden fazla kişiye hakaret içerdiği gerekçesiyle TCK’nın 43. maddesi gereğince 450 güne çıkarıldı. Gazetecinin duruşmadaki tutumunu değerlendiren hakim iyi hal indirimi uyguladı ve cezanın süresi 375 gün adli paraya indirildi. Hakim Arslanoğlu, kararında, Karakaya’ya “375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklama” cezası verdi.

Gazetecilik mesleğini “Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu” olarak değerlendiren Kararda şöyle denildi: “TCK’nın 53.1. fıkrada sayılan kamu kurumunun veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine tabi bir mesleği icra eden sanık tarafından eylemin gerçekleştirilmesi ve netice olarak para cezası verilmesi nedeniyle TCK’nın 53/5. fıkra gereğince pak ve yetkinin köye kullanılması nedeniyle suçun işlenilmesinden dolayı taktiren hükümde belirtilen gün sayılı olan 375 gün sanığın gazetecilik mesleğini yapmaktan yasaklanmasına.” (ANKA)


‘HEM İÇERDE HEM DIŞARDA’

Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Ercan İpekçi, Havva Karakaya’nın cezalandırılmasına yol açan TCK’nın 53. maddesinin ilk defa kullanıldığını belirtti. Bir kısım gazetecilerin cezaevlerine atılarak gazetecilik faaliyetinden uzaklaştırıldığını dile getiren İpekçi, bazı gazetecilerin ise bu şekilde dışarıdayken gazetecilik faaliyetinden uzaklaştırıldığına dikkat çekti. 2005 yılında yapılan Türk Ceza Kanunu değişiklikleri sırasında bu maddeye itiraz ettiklerini aktaran İpekçi, bu maddenin ilk defa uygulandığını belirterek, söz konusu maddeyle ayrıca bir kurumun da faaliyetinin durdurulabileceğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

İkiyüzlülük

SONRAKİ HABER

Roth, Şık ve Şener ile görüştürülmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...