08 Mart 2015 17:02

‘Doların artışı küresel değil’

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, doların artışından hükümetin sorumlu olduğunu söyledi. Dolardaki artışın küresel bir gelişme olmadığına dikkat çeken Umut Oran, yazılı değerlendirmesinde, “Kasım’dan bu yana gerçekleşen yüzde 15’lik kur artışı, dünyadaki bir ekonomik krizin değil; tamamen iç siyasal itişme, çelişme ve muktedir olma mücadelesinin bir sonucudur. Ülkeyi bir finans krizinin eşiğine getiren süreçten, Merkez Bankası ile faiz kavgası yapan Cumhurbaşkanı kadar, O’ndan korkup susan hükümet de sorumludur. İzleyen dönemde krizin yönetimi sürecindeki en büyük risk de bizatihi bu basiretsiz hükümetin varlığıdır” dedi.

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, doların artışından hükümetin sorumlu olduğunu söyledi. 
Dolardaki artışın küresel bir gelişme olmadığına dikkat çeken Umut Oran, yazılı değerlendirmesinde, “Kasım’dan bu yana gerçekleşen yüzde 15’lik kur artışı, dünyadaki bir ekonomik krizin değil; tamamen iç siyasal itişme, çelişme ve muktedir olma mücadelesinin bir sonucudur. Ülkeyi bir finans krizinin eşiğine getiren süreçten, Merkez Bankası ile faiz kavgası yapan Cumhurbaşkanı kadar, O’ndan korkup susan hükümet de sorumludur. İzleyen dönemde krizin yönetimi sürecindeki en büyük risk de bizatihi bu basiretsiz hükümetin varlığıdır” dedi. 

Doların rekor üstüne rekor kırmasıyla finansal kriz riskinin belirginleştiğini dile getiren Oran, Anayasal yetkilerini aşarak özerk Merkez Bankası politikalarına sert müdahalede bulunan Recep Tayyip Erdoğan’dan korkup susan hükümetin, krizi algılamada bile zafiyet içinde olduğunu söyledi. Oran, “Başbakan Ahmet Davutoğlu, dolardaki hareketi ‘dünyadaki genel bir dalgalanmanın yansıması’ diyerek ‘elle gelen düğün bayram’ havasında görmeye çalışmaktadır. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu süreçte gerekli tavrı koyamamıştır. Kurdaki yükselişten ihracat artışı bekleyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve ‘Dövizdeki artış hane halklarını etkilemez’ diyen Sanayi Bakanı Fikri Işık ise gaflet içindedir” dedi. 

CUMHURBAŞKANI’NA SESLENDİ

CHP’li Oran, söz konusu tablonun aktörlerinden olarak gösterdiği Cumhurbaşkanı’na, şöyle seslendi: “Ekonomiyi sıcak para ile çevirdiniz. FED’in basıp gelişmiş ülkelere saldığı dolarlar Borsa’ya, DİBS’e geldikçe çarkı kolayca çevirdin, günü kurtardın. Yatırıma değil ranta gelen bu para marifetiyle bollaşan döviz arzı, borçla tüketime dayalı hormonlu büyüme sağladı, bununla övündün; ekonomideki sahte başarı algısını oya tahvil ettin. İthalat patlaması ve cari açık rekorlarına imza attın. Ülkenin borcunu kat kat büyüttün. Değirmenin suyu hep böyle akar sandın ama FED, sıcak para musluklarını kapatınca deniz bitti, ekonomi çakıldı. Hukuk devletini, kuvvetler ayrılığı ilkesini yok ettin; yolsuzlukların üstünü örttün, istikrarı bozdun, güveni tükettin. Sermaye girişleri durma noktasına gelirken, içerideki yerli ve yabancı sermaye çıkış eğilimine girdi. Petroldeki tarihi düşüş, enflasyonu ve cari açığı aşağı çekerek faiz indirimine zemin hazırlayacak bir şansken, koşulları oluşmadığı halde ‘faizi indir’ diye Merkez Bankası’na saldırdın. Başlattığın kavga sermaye kaçışını hızlandırıp, dövizi fırlattı, ekonomik krizi tetikledin, kendi ülkeni ateşe attın.” (ANKARA) 

ÖNCEKİ HABER

Tarım istihdamı için önlem alınmalı

SONRAKİ HABER

Baran Tursun Vakfı kapatılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...