08 Mart 2015 10:47

Adana'da kadınlar savaşa ve şiddete karşı yürüdü

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Adana’da miting gerçekleştirildi. Adana Kadın Platformu’nun çağırısı ile her yıl olduğu gibi Mimar Sinan Amfi Tiyatro önünde toplanan Adanalı kadınlar Uğur Mumcu Meydanına yürüdü.

Paylaş

Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde Adana’da miting gerçekleştirildi. Adana Kadın Platformu’nun çağırısı ile her yıl olduğu gibi Mimar Sinan Amfi Tiyatro önünde toplanan Adanalı kadınlar  Uğur Mumcu Meydanına yürüdü. Yürüyüşte yoksulluğa, savaşa ve şiddete karşı mücadele, eşitlik vurgusu vardı. Kürt kadınlar Kobané direnişinin simgesi haline gelen YPJ’nin bayraklarını taşıdı.  Çeşitli kadın örgütlerinin yanı sıra LGBTİ bireyler ve Arap Alevi Kadınlar kendi pankartları ile yürüdü. MKM sanatçısı genç kadınlar erbane çalarak korteje renk kattı. Arapça, Kürtçe ve Türkçe slogan ve dövizlerin bir arada olduğu yürüyüşte tüm sloganlarda Tarsus’ta katledilen Özgecan Aslan da unutulmadı. Mitingde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın kadınlara mesajı da okundu.

TEDAŞ MİTİNGİ SABOTE ETTİ

Uğur Mumcu meydanında biten yürüyüş sonrası miting gerçekleştirildi. Kadınlar miting alanına ulaştıklarında ses sistemi için gerekli elektriğin çekilmemiş olduğunu gördüler. TEDAŞ yetkilileri bir kablonun eksik olduğunu belirterek kadınlardan 5-6 bin lira talep etti. Bunun üzerine miting kadınların kendi getirdiği ses sistemi ile devam etti.

EŞİTSİZLİĞİ YARATAN DEVLET DİLİDİR

Mitingde konuşan HDP Milletvekili Emine Ayna, Türkçede erkeğin hükmeden, kadının emir verilen anlamına geldiğini belirterek bunu Türkçenin bir devlet dili olarak gelişmesine bağladı. Kürtçede erkek kelimesinin kökeninin koruyan anlamına geldiğini söyleyen Ayna, kadının kökeninin üreten anlamına geldiğini belirterek, kadınla erkek arasındaki eşitsizliği yaratanın devlet zihniyeti olduğunu dile getirdi.

ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Adana Kadın Platformu’nun basın açıklamasını okuyan Emek Partisi İl Başkanı Sevil Aracı, vahşice öldürülen Özgecan Aslan için kadınların içine attığı öfke henüz tazeyken ülkenin her yerinden kadın cinayeti haberleri gelmeye devam ettiğini vurgulayarak daha 2015’in ilk iki ayında 47 kadının öldürüldüğünü, meclisin bu gündemle acil olarak toplanmasını talep etti.

ROJAVALI KADINLARA SELAM

Savaşlardan  mağdur olanların kadınlar olduğunu belirten Aracı, IŞİD’e karşı mücadelede Rojava’da kadınların tarih yazdığını belirterek Arin, Sibel, Kader şahsında kadın özgürlük hareketini yükselten tüm kadınlara selam gönderdi.

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET İSTİYORUZ

Neoliberal politikalar çerçevesinde kadınlara yeni haklar verilmiş gibi sunulan düzenlemelerin altında kadınları eve kapatan, çalışma yaşamının dışına atan, “kadının en önemli kariyeri analıktır”, diyen zihniyet olduğunu söyleyen Aracı, kadınlar için eşit işe eşit ücret talep etti. Kadınların eve gittikten sonra da çalıştığını vurgulayan Aracı, çifte iş günü nedeni ile cinsiyet eşitliği sağlanana kadar cinsiyete dayalı yıpranma payı istediklerini ifade etti. LGBTİ bireylere ilişkin bir yasal statü olmadığını dile getiren Aracı, LGBTİ haklarının Anayasal güvence altına alınması gerektiğini belirtti. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erzurum’da 8 Mart kutlaması

SONRAKİ HABER

Kayserili kadınlar panelde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...