07 Mart 2015 15:23

Cezaevi önünde 'çocuk cezaevleri kapatılsın' çağrısı

‘Şakran Cezaevi’ diye bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi ile bir araya gelen kitle örgütleri, çocuk cezaevlerinin kapatılması için eylem yaptı.

Paylaş

‘Şakran Cezaevi’ diye bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi ile bir araya gelen kitle örgütleri, çocuk cezaevlerinin kapatılması için eylem yaptı.

Son günlerde basında yer alan Şakran Cezaevi’ndeki çocukların birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz haberleri üzerine toplanan grup “Çocuklar değil, cezaevleri kapatılsın” pankartı açarak “zindanlar boşalsın, çocuklara özgürlük, çocukları değil karanlığı hapsedin, insanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları attı.

Ülkemizde cezaevlerinin toplumsal bir yara haline geldiğini, cezaevlerinde kapatılan insanların içerde insanlık dışı baskı ve sindirme yöntemleri ile karşılaştıklarını belirten İnsan Hakları Derneği Ege Bölge Temsilcisi Ali Aydın, “bu baskı ve insanlık dışı uygulamalardan cezaevlerine konulan çocuklar da payını almakta ve çocuklar diğer toplumsal kesimlerden daha ağır bedeller ödemektedir” dedi. “Daha önce de çocuklara kötü muamele ile gündemde olan Şakran Cezaevi bu kez devletin gözetimi altındaki çocuklarının birbirlerine uyguladıkları işkence, taciz ve tecavüz haberleriyle basında yer aldı” diyen Aydın çocuklara reva görülen bu insanlık dışı uygulamaların devletin çocuk hakları politikalarındaki ihlallerinden kaynaklandığını dile getirdi.

2012 yılında Pozantı cezaevinde çocukların taciz, tecavüz ve kötü muamelede maruz kaldıklarını hatırlatan Aydın, “Çocuklar kendilerine uygulanan bu insanlık dışı uygulamaları anlattıkları için başka cezaevlerine sürgün edilmiş ve gönderildikleri cezaevlerinde de benzer ağır ihlallere maruz kaldıklarını ifade ettiler.” dedi. Ayrıca Aydın, daha önce Sincan, Muğla, Antalya, Van gibi çocuk cezaevlerinde benzer durumlar yaşandığını ve çocukların iddialarıyla ilgili hiçbir soruşturmanın başlatılmadığını ifade etti.

Çocuk ve insan hakları alanlarında çalışan örgütler adına hükümet ve sorumlulara seslenen Aydın, çocuk cezaevlerinin kapatılması talebi başta olmak üzere, İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan çocukların bir an evvel ailelerinin yanına gönderilmelerini, psikolojik olarak desteklenerek yaşadıkları bu olayların etkisini en aza indirmek için çalışmaların başlatılması yönünde Aile ve Sosyal Politikalar ve Sağlık Bakanlığını göreve çağırdıklarını dile getirdi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de ilk 8 Mart yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Gürkan'dan kadınlara birlikte mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...