07 Mart 2015 09:21

Gül, Erdoğan'ın Davutoğlu’ya karşı kozu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘memnuniyet duyarız’ diyerek yeşil ışık yaktığı Abdullah Gül, AKP’den milletvekili olacak mı? Siyasetin gündeminde bu soru varken kulislerde ‘Erdoğan’ın aslında Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya mesaj verdiği’ konuşuluyor.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Abdullah Gül’ün aday olmasından memnuniyet duyacaklarını belirtmesinin ardından AKP kanadından ‘Onur duyarız’ açıklamaları gelmeye başladı. Siyaset kulislerinde ise Erdoğan’ın Başbakan Ahmet Davutoğlu’ya ‘mesaj verdiği’ belirtiliyor.

Seçimler yaklaştıkça milletvekili tartışmaları alevleniyor. AKP’nin gündeminin üst sıralarında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün aday olup olmayacağı yer alıyor. Geçtiğimiz hafta Başbakan Yardımcısı ve AKP Sözcüsü Beşir Atalay’ın Gül’ün aday olamayacağını açıklamasının ardından gözler Abdullah Gül’e dönmüştü. Abdullah Gül bir açıklama yapmadı fakat aynı soru Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a soruldu. Erdoğan dün ‘Memnuniyet duyarız’ dedi.

Erdoğan’ın Gül’ün adaylığına dair yeşil ışık yakmasının ardından Hükümet kanadından Abdullah Gül’ün adaylığı ile ilgili ‘memnuniyet’ açıklamaları gelmeye başladı. Son olarak Cumhurbaşkanı Başbakan Ahmet Davutoğlu söz aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu Birleşmiş Milletlerdeki (BM) temasları sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu’ya Gül’ün AKP’ye dönüp dönmeyeceği soruldu. Başbakan Davutoğlu şöyle dedi: Ne zaman arzu ederlerse AKP kapıları her zaman açıktır. Zaten bunu söylemek bile zaittir. Yani dışarıda olan birine kapı açılır. Zaten içeride olan birisi için bunu bile söylemek bile eski tabir ile zaittir, fazladır. Dediğim gibi kararları ne şekilde olursa hepimiz için sadece onur verici bir gelişme olur. Bundan sadece memnuniyet duyarız. Tabii takdir kendilerinin ama böyle bir girişim için davete bile ihtiyaç yoktur. Kendisine ‘Hayırlı olsun ve hoş geldin’ deriz, böyle bir şey olursa” diye konuştu.

Abdullah Gül’ün adaylığı sadece AKP’nin değil CHP’nin de gündemindeki konulardan biri. Kılıçdaroğlu ‘Benim ilgi alanıma girmiyor’ dese de  “Anlaşılıyor ki AKP Davutoğlu’dan memnun değil yeni alternatif arayışlarına girmişler” ifadesini kullanması dikkat çekici. Çünkü Kılıçdaroğlu’nun ‘Davutoğlu’dan memnuniyetsizlik’ değerlendirmesi bir süredir kamuoyunun da gündeminde.  Erdoğan’ın Gül’ün milletvekili adaylığıyla ilgili “Hayırlı, isabetli olur. Ama karar Abdullah Bey’indir” ifadeleri Hakan Fidan’ın adaylığı başta olmak üzere görüş ayrılığı yaşadığı Başbakan Davutoğlu’ya mesaj olarak değerlendirilirken, konuya ilişkin bir köşe yazısı kaleme alan Radikal’den Murat Yetkin “Erdoğan, Davutoğlu’ya karşı Gül kozunu mu çıkarmak istiyor?” sorusunu sorarken şu ifadeleri kullandı: Fidan’ın istifasındaki sorun Erdoğan’ın buna karşı çıktığının ilanıydı; böylece Davutoğlu ile aralarındaki görüş ayrılığı, öyle kulis bilgisi, dedikodu filan değil, bizzat kendi ağzından herkese malum olmuştu. Gül’ün aday olma ihtimalindeki sorun da sanki bunun Erdoğan’ın onayını gerektiren bir adımmış gibi, yine Erdoğan tarafından ilanındadır. Bütün bu tartışmalar sürerken gözlerin döndüğü Abdullah Gül’den ise henüz bir açıklama yok. Ancak Hürriyet gazetesi kulislerin nabzını tuttu ve Gül’ün adaylık için iki koşulu olduğunu söyledi: “Tabii ilki davetin yöntemi. Genel Başkan olarak Başbakanın gelip davet etmesi, adaylığının da partide kendisine yakışır bir şekilde yapılacak törenle ilan edilmesi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Van’da MERS şüphesi

SONRAKİ HABER

Adaylığını tekstil atölyesinde açıkladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...