06 Mart 2015 18:13

Kadınlar, kurtuluş ve özgürlük için alanlarda

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü her yıldan daha coşkulu bir şekilde karşılayan kadınlar, kadın kırımına karşı görkemli özgürlük eylemleri gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Paylaş

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü her yıldan daha coşkulu bir şekilde karşılayan kadınlar, kadın kırımına karşı görkemli özgürlük eylemleri gerçekleştirmeyi sürdüyor. Kadın renginde eylem ve etkinliklerini kesintisiz sürdüren kadınlar, her yerde emeklerini, bedenlerini ve özgürlüklerini savunacaklarını haykırıyor. 

VAN 

Van KESK Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında KESK Şube binası önünden Feqiyê Teyran Parkı'na kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Şube binası önünde bir araya gelen yüzlerce KESK'li kadın "Kadınız isyandayız, kurtuluşumuz ve özgürlüğümüz için alanlardayız" yazılı pankart açarak yaktıkları meşaleler ile yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında sık sık "Jin jiyan azadi", "Dünya yerinden oynar kadınları özgür olsa", "Kadınlar sokakta, sokaklar isyanda" ve "Tayip kaç kaç kaç kadınlar geliyor" sloganları atılırken, yürüyüşe destek veren erkekler de def çalarak yürüyüş boyunca şarkılar söyledi. Feqiyê Teyran Parkı'na ulaşan kadınlar adına KESK Kadın Platformu üyesi Sevda Alev kısa bir açıklamada bulundu.

Kadına dönük şiddet son bulana kadar kadınların alanlarda olacağını vurgulayan Alev, "Her gün akıllara zarar açıklamalar yaparak kadın katliamlarının, nefret cinayetlerinin, tacizin, tecavüzün ve kadına yönelik her türlü şiddetin sürmesini sağlayanlara karşı her gün büyüyen isyanımızla buradayız ve haykırıyoruz. Yasta değil isyandayız" dedi. 

Açıklamanın ardından KESK'li kadınlar çalınan defler eşliğinde halaylar çekerek sloganlar attı. 

İPEKYOLU 

İpekyolu Belediyesi Kadın Kurulu ve Sağlık İşleri Müdürlüğü, 8 Mart etkinlikleri kapsamında Şehit Nuda Kültür Merkezi'nde ''Meme kanseri ve rahim ağzı kanseri'' konu başlıklı seminer düzenledi. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği seminere DBP İpekyolu ilçe Eşbaşkanı Şengül Bozdemir, İpekyolu Belediyesi Kadın Meclisi üyelerinin yanı sıra KJA aktivistleri ve DTK Sağlık Meclisi üyeleri de katıldı. 

EDREMİT 

KJA Edremit Bileşenleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile Van'a göç eden Kobanêli kadınlar için Akdamar Adası'na gezi ve tekne turu düzenledi. Geziye Kobanêli kadınların yanı sıra Demokratik Mahalle Meclisi kadın üyeleri, Edremit Belediyesi Eş Başkanı Rojbin Sevil Çetin ve belediye kadın çalışanları, DBP ve HDP ilçe eş başkanları, DBP Kadın Meclisi üyeleri katıldı. Edremit sahil marinasında bir araya gelen yüzlerce kadınla beraber Van Büyükşehir Ulaştırma Daire Başkanlığına ait deniz otobüsleriyle Akdamar Adası'na doğru yola çıkıldı. Teknede keyifli anlar yaşayan kadınlar adaya vardıktan sonra da buradaki Surp Haç Kilisi'ni gezdi. Adayı gezen kadınlar sonrasında erbaneler eşliğinde söyledikleri şarkılarla halaylar çekti. Kobanêli çocuk korosunun söylediği şarkılarla halay çeken kadınlar sürekli "Jin jîyan azadî", "Biji Serok Apo", "Biji berxwedana Kobanê" sloganları attı. Ada gezisinin ardından kadınlar zılgıtlar eşliğinden adadan ayrılırken, Edremit Belediye Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin ve DBP'li kadın meclis üyeleri Kobanêli kadınlara karanfil vererek 8 Mart Dünya Kadınları Günü'nü kutladı.

Edremit Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında belediyedeki kadın çalışanlar ve kadın meclis üyeleriyle buluşmak adına da yemek programı düzenledi. 

HAKKARİ

Hakkari'de KESK Kadın Meclisi, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yürüyüş gerçekleştirdi. KESK binası önünden belediye binasına kadar gerçekleşen yürüyüşe, onlarca kadının yanı sıra, sivil toplum örgütü temsilcileri, HDP ve DBP'li yöneticiler katıldı. Belediye binası önünde kısa bir açıklama yapan kadınlar daha sonra 8 Mart'ın önemi ve tarihi üzerine hazırlanan sinevizyon gösterimini izlediler.

YÜKSEKOVA

Yüksekova'ya bağlı Esendere beldesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında şölen düzenlendi. Şölene belediye eş başkanları, DBP ve HDP'li kadınlar, Gever Kültür ve Sanat Merkezi çalışanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve yüzlerce kadın katıldı. Şölenin yapıldığı alana birbirinden renkli yöresel kıyafetleri ile gelen kadınlar "Jin jiyan azadi" sloganları attı. Şölenin açılış konuşmasını yapan Esendere Belde Belediye Eş Başkanı Dilber Uzunköprü, "Mersin'den Kobané'ye kadar uzanan DAİŞ çeteleriyle aynı zihniyete sahip erkek egemenliğine isyan edeceğiz" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından yöresel kıyafetleri ile renkli görüntüler oluşturan kadınlar halaylar çekti. Ardından, Gever Kültür Sanat Merkezi kadın folklor ekibi, halk oyunları gösterisi sergiledi. Etkinlik yerel sanatçıların sahne alması ile sona erdi. 

GÜROYMAK

Bitlis Güroymak Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında belediye kültür merkezinde şölen düzenledi. Şölene DBP Güroymak ilçe Eş Başkanı Mİyesser Kaynak, HDP ilçe Eş Başkanı Özlem Başak, Belediye Eş Başkanı Nazime Avras, Barış Anneleri Meclisi ve KJA üyesi kadınlar katıldı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşunun ardından şölen 8 Mart'ın tarihçesinin okunması ve şiirler okunması ile başladı. Ardından kısa bir konuşma yapan Güroymak Belediyesi Eş Başkanı Nazime Avras, kadınların 8 Mart'ını kutladı. Avras, kadın mücadelesinin Kobanê'de savaşan ve direnen kadınlar ile tarih yazdığını belirterek "Kürt özgürlük mücadelesi direnen kadınlarla yaşam buldu. Biz de burdan mücadeleyi yükselteceğimize dair söz veriyoruz" dedi.

KARAYAZI

Erzurum Karayazı Belediye Meclis üyesi kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hastane, adliye ve okullarda çalışan kadınlara karanfil dağıttı. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Van’da bir kadın intihar etti iddiası

SONRAKİ HABER

Manisa’da domuz gribi vakası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...