06 Mart 2015 16:10

Mimarlık geçmişe bakarak geleceğini arıyor

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen Mimarlık Semineri 2015 başladı.

Paylaş

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından düzenlenen Mimarlık Semineri 2015 başladı. Mimar Sinan Güzel sanatlar Üniversitesi Sedat Hakkı Eldem Oditoryum’unda 5-6-7 Mart tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. 

İlki 1969’da yapılan seminerin ana teması da “1969 Mimarlık semineri Bağlamında Geleceğe Bakmak” oldu. Seminer 1969’dan günümüze toplumsal gelişmeler ışığında mimarlık mesleğindeki değişim ile  mimarlığın gelecekteki yönelimini tartışıyor. 

İKİ SEMİNER ARASINDA İLGİNÇ BENZERLİKLER

Seminerin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Büyükkent Şube Başkan Yardımcısı Kubilay Önal, 1969 yılındaki seminerin görece demokratik bir havada yapıldığını belirterek, “1969’daki seminerde ‘Mimarlıkta devrime doğru’ başlıklı açılış konuşmasında Gürol Gürkan; ‘Mimarlıkta devrim topluma yürümekle olacaktır’ demişti. Bugün geleceğe ilişkin umutlu bir ortamın olduğunu söylemek olanaksız. Ancak yeniden denemek için bu yolu oluşturduk” dedi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise konuşmasında “Mimarlık toplumun hizmetinde diyebilmeliyiz artık” diye konuştu.

İlk günün tematik sunuşlarından birisini gerçekleştiren Prof. Dr. İlhan Tekeli Türkiye’nin birinci sorununun demokrasi sorunu olduğunu söyledi. 1969 mimarlık semineri ile 2015 arasında ilginç benzerlikler olduğunu aktaran Tekeli, “o günkü seminer ‘68 gençlik olayları sürecinde günümüzde ise 2013 Gezi olaylarının ardından yapılıyor. Bugün yaşanmakta olan ötekileştirme üzerine inşa edilen demokrasi pratiği bir sistem haline gelmiş durumda. Toplum kamplara ayrılıp oylar başarılar üzerinden değil kamp sadakati üzerinden alınıyor. Siyasetin temeli de toplumu yalanla yaşatmak oluyor” dedi. Türkiye’nin bir demokrasi projesi olması gerektiğini ileri süren Tekeli, “Demokrasi yerel güçlü bir demokrasi olmalıdır. Toplumda yerel demokrasi güçlü değilse demokrasinin kalitesinden söz edilemez” dedi.

EKOLOJİK KUŞATMA VE DİRENİŞ

Günün ikinci oturumu olan “Türkiye için farklı sermaye paradigması mümkün müdür?” başlıklı sunumunda Prof. Dr. Bilsay Kuruç’un sunduğu bildiri tartışıldı. Seminerin üçüncü oturumu “mekan-siyaset; Yeni kentleşme dinamikleri” başlığı altında Mücella Yapıcı, Tarık Şengül, Can Harmancı, Sema Erder ve Fuat Ercan tarafından gerçekleştirildi. 

Günün son oturumu ise “Türkiye’de neoliberal politikaların ekolojik kuşatması, direniş ve yeniden inşa” başlığı altında yapıldı. Prof. Dr. Aykut Çoban, Prof. Dr. Beyza Üstün, Fevzi Özlüer, Sinan Erensü ve Özer Akdemir’in katkı da bulunduğu ortak bildiri değerlendirilirken, sermayenin doğayı metalaştırma, neoliberal politikaların uygulama alanı haline getirmesi çabasına karşı yerellerdeki direnişlerin önemine dikkat çekildi. Oturumda, yerel direnişlerin merkezileşmesi ve ekolojik mücadelenin sınıf mücadelesi ile ilişkisi de değerlendirilen konular arasında yer aldı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası dolara karşı önlemini aldı: Örtülü faiz artışı

SONRAKİ HABER

Çaldağı'ndaki nikeli çıkarmak için 18 milyon ton sülfürik asit kullanılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...