06 Mart 2015 11:03

HDP, Bakan Zeybekçi hakkında Meclise 'kriz' gensorusu verdi

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi hakkında Meclise gensoru önergesi verdi.

Paylaş

HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi hakkında Meclise gensoru önergesi verdi. Döviz kurlarındaki yükseliş, faiz oranları üzerinden yürüyen tartışma, yüksek borçluluk düzeyi, dışa bağımlılık gibi nedenlerden ötürü Türkiye ekonomisinin hızla içine girmekte olduğu kriz nedeniyle Zeybekçi hakkında gensoru önergesi veren Baluken, gerekçesinde, “AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle ülke iktisadi bir darboğaza girmiştir” dedi.

AKP iktidarının gittikçe otoriterleşmesi ve şeffaflıktan uzak kalmasının ekonomik verileri olumsuz etkilediğine işaret eden Baluken, “Aynı şekilde, dış politikadaki doğru stratejiler de ekonomi ile yakın ilişki içerisindedir. Sıfır politikadan, Osmanlı önderliği vizyonuna geçiş ve Ortadoğu ile Arap dünyasındaki gelişmeleri okuyamamak ekonominin kötüleşmesine neden olmuştur. Komşu ülkeler ve Arap dünyası ile ticari ilişkiler büyük oranda erimiştir” dedi.

ERDOĞAN İLE KAMUFLE

Doların yükselişi karşısından çaresiz kalan AKP’nin iktisat politikalarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan nezdinde kendini kamufle etmek için siyasi gerginliği arttırma yoluna başvurduğuna dikkat çeken Baluken şöyle devam etti: “Öyle ki, Cumhurbaşkanı her konuşmalarında kurumsal özerklik hiçe sayılmakta, kendi kabinesinde bulunan bakanlar bile üstü örtük bir şekilde vatan haini ilan edilebilmektedir. Dolayısıyla dolar daha fazla yükselmiş ve rekor kırarak 2,57 seviyesine yükselmiştir. Bu kapsamda Merkez Bankası 40 milyon dolar döviz ihalesi yapmak isterken, bu meblağı 60 milyon dolara çıkarmasına rağmen dolar yükselişini sürdürmüştür. Böylece Dolar kurundaki her 11 kuruşluk artışın reel sektöre ve Türkiye’ye 20 milyar TL’ye yakın ek fatura çıkarmıştır. Öyle bir durum söz konusudur ki Ekonomi politikalarından sorumlu bakanlardan biri olan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz bu çaresizliği şöyle ifade etmektedir: “Böyle bir ortamda makroekonomik temeller itibariyle kurdaki artışı doğrusu tam açıklamak mümkün değil.” Enflasyon artışı da ekonominin büyük bir olumsuzluk içerisinde olduğunu kanıtlamaktadır.”

Borçlarla ilgili de Baluken şunları dile getirdi: “2003 yılında hane halkı kullanılabilir 100 liralık gelirinin 3 lirasını borçluydu, bugün 55 lirasını borçlu durumdadır. Vatandaş bankalardan kredi kullanmış, borcu çok yükselmiştir. Ayrıca bu dönemde borçlanarak tüketim yapan hane halkının geliri reel olarak hiç artmamıştır.” Ekonomik verilerin toplumsal etkilenme adına en önemli göstergelerinden biri istihdam ve işsizlik meseleleri olduğuna vurgu yapan Baluken, “AKP İktidarının 12 yıllık işsizlik ortalaması yüzde 10,8 olmuş, son açıklanan Kasım 2014 verilerine göre işsizlik yüzde 10,7 olarak gerçekleşmiştir. Tam 12 yıldır işsizlik düşmemiş, ancak AKP iktidarının maskesi düşmüştür. 2001 yılında yüzde 6,6 olan işsizlik, Son verilere göre; 2015’te 10,7’ye çıkmış, yani katlanmıştır” dedi.

TOPLUMSAL TAHRİBAT BÜYÜK!

AKP’nin iktisadi tablosunun toplumsal tahribatının büyük olduğunu kaydeden Baluken, “Gezi Direnişinin toplumsal tabanı olan ve dünyadaki ‘işgal et’ eylemlerine kitlesel benzerliği olan okumuş işsizler sorunu ortaya çıkmıştır. Bu işsizler beşeri yatırımlarını gerçekleştirmelerine rağmen karşılığını alamamakta ve sonuç olarak isyan derecesine yükselmektedir. Her 5 evlilikten biri boşanmayla sonuçlanmakta ve bu boşanma durumunun ana gerekçesinin ekonomik olduğu belirtilmektedir. 2008 yılında Türkiye’de antidepresan ilaç kullanımı 17 milyon kutu, bugün 37 milyon kutudur. 30 milyona yakın insanımız yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Sonuç olarak ise bu vahim tablonun göstergelerini arttırmak mümkündür.” (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dokuz Eylül’de siyah balonlu 8 Mart

SONRAKİ HABER

Bulgaristan’dan ve Türkiye’den şairler şiirlerini okuyacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...