06 Mart 2015 10:20

Kadına şiddete duvar örüldü

Konak Belediyesi’nin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla organize ettiği çalışma kapsamında İzmirli kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınlar için Alsancak Vapur İskelesi önündeki alana 'Anıt Duvar' ördü.

Paylaş

Konak Belediyesi’nin, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla organize ettiği çalışma kapsamında İzmirli kadınlar, erkekler tarafından öldürülen kadınlar için Alsancak Vapur İskelesi önündeki alana “Anıt Duvar” ördü.

Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş’ın da katıldığı etkinlikte, yukarıdan bakıldığında “kadın profili silueti” şeklinde görülen ve Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan duvarın üzerine 2008 yılından bugüne kadar öldürülen kadınların isimlikleri asıldı.

60 santimetre kalınlığında ve 1,5 metre yüksekliğinde inşa edilen duvar, 53 metre uzunluğunda. Gazbeton kullanılarak yaklaşık 360 metrekarelik bir alana inşa edilen duvarın inşa çalışmasında sadece kadınlar yer aldı.

Tamamlandıktan sonra siyaha boyanan duvar üzerine; 2008 – 2015 yılları arasında öldürülen bin 167 kadınının adı-soyadı, hangi tarihte, kim tarafından ve ne şekilde öldürüldüğünü anlatan bakır plakalar yine kadınlar tarafından monte edildi. Gün boyu süren duvar örme çalışması sırasında alanda kadınların seslerini duyurmalarına olanak tanınacak bir de forum organize edildi. Alanda kurulacak sahnede “kadına karşı şiddet” ve “cinayete dur de” koreografileri ile modern dans ve sokak tiyatroları sergilendi. Duvar örme etkinliği boyunca Zeynep Salman Resim Atölyesi’nden 40 kadın ressam kadına karşı şiddeti doğaçlama resmederken, fotoğraf Sanatçısı İlkay Acun’un “Kadın” adlı fotoğraf sergisi de alanda yer aldı. Ressam Onur Selek de , “O an” projesi ile duvar örme çalışmasını an ve an kara kalem ile resmetti. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde konuşan yanıyor!

SONRAKİ HABER

Gözaltılar can güvenliği içinmiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa