06 Mart 2015 06:35

Tüm yaşamı direnişle geçen bir YPJ'li kadının öyküsü

Kobanê'de YPJ saflarında direnen ve burada yaşamını yitiren YPJ'li Mizgin Alan, mevzilerin gülen yüzü olarak akıllarda kaldı.

Paylaş

Zorlu bir yaşamı olan YPJ'li Mizgin Alan, 1995 yılında Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Gölgelikonak (Hilêlok) köyünde dünyaya gelir ve ailesi tarafından, PKK'li Gurbet Aydın'ın kod ismi olan Mizgin ismi verilir.

Hayatının şekillenişini sadece ismi belirlemez ve henüz 2 yaşındayken köylerinin boşaltılması sebebiyle Eruh'a göç ederler. Eruh'ta büyüyen YPJ'li Alan hep köyüne olan özlemi ile yaşar ve annesi Zeliha Alan, çocuğunun duyduğu bu özlemi, "Nefel köyünde büyümemiş olmasının özlemiyle yanıp duruyordu ve bu özlem onu Kürt Özgürlük Hareketi'ne hep yakınlaşmasını sağladı" diye anlatıyor.

Üniversite sınavını kazandıktan sonra amcaoğlu ile nişanlandırılan YPJ'li Alan, düğününe bir hafta kala IŞİD saldırılarının başladığı dönemde Kobanê'ye geçerek YPJ saflarına katılır. Kobanê savunmasında yer alan Alan, 27 Şubat'ta Kobanê'nin doğusundaki Bexdik köyünde çıkan çatışmalarda yaşamını yitirir. 

'BENİM BÜYÜMEMİ SAĞLAYAN OYDU' 

Çocuk yaşında kucağına aldığı ve "Birlikte büyüdük" dediği kızının yaşamını anlatan anne Zeliha Alan, Newroz bayramının kızı için çok önemli olduğunu belirterek, "Heval Nefel daha çok küçükken bayramda ne giyeceğini, hangi sloganları atacağını sayıp dururdu. Hem ilk çocuğum hem de benim de büyümemi sağlayan oydu, çünkü birlikte büyüdük, sürekli gördüğüm gerillaları aslında onun merakı yüzünden daha çok inceler olmuştum. Gerillaya olan hayranlığına ve sorularına yanıt olmak için ben de kendimi geliştirmek istiyordum" diye konuştu. 

'KALBİ SÜREKLİ KOBANÊ'DE ATIYORDU'

Kızının nişanlanmasına rağmen içinde büyük bir özgürlük ateşi olduğunu anlatan anne Alan, çocuğunun YPJ saflarına katılış sürecini şu şekilde aktardı: "Halkının özgürlüğü için verilen mücadelenin peşinden gitti. Gitmeden önce hep gerilla yaşamını ile ilgili soru sorardı. Kobanê direnişi başladığında sürekli Kobanê'de verilen direnişle ilgili haberleri izliyor, okuyor ve sanki kalbi sürekli orda atıyordu." 

Direniş sürecinde de sık sık çocuğunu aradığını ve ondan moral aldıklarını söyleyen anne Alan, "Sesinde hep bir gülümseme vardı. Görüşmelerimizde arkasından top ve bomba sesleri gelmesine rağmen küçücük bir nebze bile tereddüt hissetmiyordunuz sanki sesler gerçek değildi de teyp kayıtlarından geliyormuş gibi bir rahatlıkla konuşurdu" diye konuştu.

YPJ'li Mizgin'in, Kobanê'de yaşadıkları hiçbir olumsuzluğu kendilerine yansıtmadığını dile getiren anne Alan, "Miştenur Tepesi'nin kurtarılması sırasında çok sayıda arkadaşlarının yaşamını yitirdiğini ama intikamlarını almak için daha çok mücadele edeceklerinin sözünü verdi ve yaptılar" diyerek, zaman zaman rüyalarına giren kızının mücadelesini sürdürme sözü verdiğini söyledi. 

'KIZIM İSTEDİĞİ YAŞAM UĞRUNA GİTTİ...'

"Şehit olmak herkese nasip olmuyor. Kızım ona gösterilen bir yolu değil yaşamak istediği bir yaşam uğruna gitti ve yüzden hep mutluydu. Şimdi de ne kadar ana yüreğim ağrısa da mücadelesi yolunda yaşamını yitirmesi bizleri kıvançlı kılıyor" diyen anne Alan, kızının Eruh'ta defnedilmesi vasiyeti olduğunu da belirtti. (Siirt/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Bayraktar'ın 42 milyon liralık arsası 114.4 milyon lira etti

SONRAKİ HABER

Tokat'ta Van Gogh operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...