06 Mart 2015 05:31

Dolar güne 2.61 liranın üstünde başladı

Dün 2.6290 lira ile tarihi rekor düzeylere yükselen dolar, haftanın son gününe de 2.61 liranın üzerinde başladı.

Paylaş

Merkez Bankası üzerindeki faiz baskıları nedeniyle dün 2.6290 lira ile tarihi rekor düzeylere yükselen dolar, yeni güne de 2.61 liranın üzerinde başladı.

Dolar 2.6110 - 2.6120 lira aralığında hareket ederken, avronun tırmanışı da sürüyor. Dolar karşısında 1.10'un da altına düşerek yaklaşık 1.5 yılın en düşüğüne inen avro 2.8850 liraya kadar yükselince, yarı yarıya dolar ve avrodan oluşan döviz sepeti de 2.74'ü aştı.

Doların, 2.57 liranın üzerinde başladığı ve 2.6290 ile tüm zamanların en yükseğine çıktığı dünkü kazancı yüzde 2.1 dolayındaydı.

ABD para birimi 2.4490 liradan işlem gördüğü 5 Şubat'tan bu yana da yüzde 7.3 yükseldi. Doların, 2.2365 lira düzeyinde bulunduğu Aralık ayı başından bu yana geçen üç aylık sürede kazancı ise yüzde 17.5 düzeyinde gerçekleşti.

DAVUTOĞLU: MERKEZ BANKASI BAĞIMSIZ
Temasları kapsamında New York'ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dış İlişkiler Konseyi Yıllık Kurumsal Konferansında konuştu. Merkez Bankası'nın bağımsız çalıştığını ifade eden Davutoğlu, "Tabii ki krizlere nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda her zaman demokratik ülkelerde tartışmalar olacaktır. Merkez Bankası'nın nasıl işlev gördüğü önemlidir. Merkez Bankası bağımsız. Kendi kararlarını kendisi alıyor" dedi.
Türkiye'nin Avrupa'nın 3 katı büyüdüğünü iddia eden Davutoğlu, "Turizm'de çok büyük ilerlemeler kaydettik. 12 yıla baktığımız zaman yapısal alanda bir çok reform yapıldığını görüyoruz ve istatistikler de gerçekten çok iyi. Mali disiplin devam ediyor. Enflasyon Kasım'da düştü. 2023 hedeflerine yürüyoruz. Endüstri, alt yapı ve yatırımda değişikliğe gitmek, daha fazla katma değer yaratmak istiyoruz. Kasım ayında bu nedenle 25 yapısal değişiklik açıklaması yaptık. Türkiye'nin büyümesi yüzde 3. Avrupa'nın geneline baktığımızda 3 katı" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, Merkez Bankası'nın bağımsızlığı ve politikaları ile ilgili sorulan bir soru üzerine şöyle konuştu: "Kamuoyunda bazı endişe ve eleştiriler söz konusu fakat Merkez Bankası oldukça bağımsız çalışıyor. Tabii ki faiz ve büyümeyle ilgili oranları doğru tutabilmek hiç kolay değil. Yunanistan'a ya da EURO kullanan ülkelere baktığımız zaman şunu görüyoruz, krizlere nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda her zaman demokratik ülkelerde tartışmalar olacaktır. Merkez Bankası'nın nasıl işlev gördüğü önemlidir. Günün sonunda önemli olan husus budur. Merkez Bankası bağımsız. Kendi kararlarını kendisi alıyor. Aslında bütün demokratik ülkelerde bu ilişkiler hukuki çerçevelerle şekillendirilir ve bu hukuki çerçeve içerisinde Merkez Bankası çalışmaktadır. Bu yüzden de de Türkiye'nin kurumsal yapısı konusunda kaygı duymaya gerek yok. Her kurum belli parametreler içinde kendi görevlerini yerine getirmektedir." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Şadan Ana’ya mektup var

SONRAKİ HABER

Harrison Ford uçak kazasında ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...