06 Mart 2015 00:54

Gecekonducular Ankara yolunda

30 yıldan bu yana her seçimde ‘Tapularınız verilecek’ vaadiyle oy için kapıları çalınan gecekondu sakinleri, tapu alamadıkları gibi şimdi kendilerine geniş haklar kazandıran ‘2981 sayılı Gecekondu Yasası’nı kaybediyorlar. Çünkü Kentsel dönüşüm projelerine dayanak oluşturan ve 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanunun 23. Maddesi, 1984 yılında yürürlüğe giren ‘2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatı’nı yürürlükten kaldırıyor.

Paylaş

30 yıldan bu yana her seçimde ‘Tapularınız verilecek’ vaadiyle oy için kapıları çalınan gecekondu sakinleri, tapu alamadıkları gibi şimdi kendilerine geniş haklar kazandıran ‘2981 sayılı Gecekondu Yasası’nı kaybediyorlar. Çünkü Kentsel  dönüşüm projelerine dayanak oluşturan ve 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ hakkındaki kanunun 23. Maddesi, 1984 yılında yürürlüğe giren ‘2981 sayılı İmar ve Gecekondu Mevzuatı’nı yürürlükten kaldırıyor. 

Yürürlükten kalkış tarihi 16 Mayıs 2015. Söz konusu mahallelerde yaşayanlar bu tarihten önce seslerinin duyulmasını istiyor. 30 yıldır tapu bekleyen ve şimdilerde kentsel dönüşüm projelerinin ilgi odağı haline gelen mahallelerin oluşturduğu “Mahalleler Birliği” seslerini duyurmak için 8 Mart’ta Ankara’ya çıkarma yapacak.

HAKLARIN KORUNMASI TALEP EDİLECEK
Çeşitli ilçelerden 8 Mart’ta her mahalleden 2 temsilci, kanun değişikliği talebiyle Ankara’ya gidecek. Siyasi parti gruplarını ziyaret edecek heyet, 2981 sayılı Kanun’un kaldırılmasından vazgeçilmesini ya da uygulama süreçlerinin hızlandırmak için yasanın 5 yıl daha uzatılmasını, 2981 sayılı Kanun’dan doğan haklarının ‘kazanılmış hak’ düzeyinde kanun içinde açık bir şekilde tanımlanmasını talep edecek.
Bakanlar Kurulu tarafından ‘riskli alan’ ilan edilen ve daha sonra Danıştayın iptal ettiği Sarıyer Derbent (Çamlıtepe) de her seçim öncesinde tapu sözüyle kapıları sürekli çalınan mahallelerden. Mahalle Muhtarı Aydemir Görmez 41 yıldır Derbent’te yaşadığını belirterek “Biz burada işgalci değiliz. Buranın değerine değer katan bizleriz” dedi. 

Her seçim öncesi kapılarının çalındığını ifade eden Görmez “Bu seçimi kazanayım, tapularınız bagajda’ diyen belediye başkan adayları oldu ama ne hikmetse o tapular bagajdan hiç çıkmadı” şeklinde konuştu.

ANKARA SESİMİZİ DUYSUN İSTİYORUZ

Sarıyer’in Kazım Karabekir Mahallesi. Bugün çevresindeki lüks sitelerin arasında kalan mahalle 1950’li yıllarda kurulmuş bir işçi mahallesi. Sivas’tan gelerek Kazım Karabekir Mahallesi’ne yerleşen Ali Gündüz, seslerini Ankara’da duyurmak istediklerini söyleyerek “2981 Yasası’nın ertelenmesi, en azından haklarımız verilinceye kadar işlemlerin yapılmaması konusunda taleplerimiz var” diye konuştu. 

Henüz 5 aylıkken Erzurum’dan göçtüklerini ifade eden 55 yaşındaki Naci Köse ise Kazım Karabekir’in bölgedeki fabrikalar nedeniyle geliştiğini dile getirdi. “Buralar işçi yatağıydı” diyen Köse,”Buraların çocuğuyuz. Buradan başka bir yerde yaşayamayız” dedi.

YASA GECEKONDU MAHALLELERİNİ GÖZETİYORDU

Bir Umut Derneği gönüllüsü, İmar Hukuku Uzmanı Erbay Yücak İstanbul’da Sarıyer, Beykoz sırtları, Gaziosmanpaşa, Eyüp, Okmeydanı gibi mahallelerin günümüzdeki konumlarına dikkat çekerek “Bu mahalleler hem merkezde kalıyor hem de rant projeleri açısından değerlendirilebilecek alanlar” diye konuştu. 2981 sayılı Kanun’un gecekondu mahalleleri gözetilerek çıkarılmış bir kanun olduğunu vurgulayan Yücak, “Bu kanun kalktığı zaman bu mahallelerde yaşayan yerleşimcilerin hukuksal statüsü ve durumları ne olacak belirsiz. Kanunun kalkması bu mahallelerde yaygın hak mahrumiyetine sebep olacak” dedi.
Belediye ve diğer kurumların bu bölgelerde yıllardır hizmet bedeli aldıklarını ifade eden Yücak şöyle konuştu: “Devlet telefon hatlarını çekerken, altyapı sistemlerini kurarken katılım payı almış. Emlak vergisi almaya devam etmiş. Üstelik 2981 sayılı Kanun’u çıkarmış, tapu tahsis belgesi vermiş. Tapu tahsis belgesiyle, beklenti oluşturmuş. ‘Ben ileride senin tapunu vereceğim’ demiş”. (İstanbul/DHA) 

ÖNCEKİ HABER

Irak’ta IŞİD’in önünü mezhepçi politikalar açtı

SONRAKİ HABER

Demokratikleşmenin reçetesi 10 madde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...