06 Mart 2015 00:52

Irak’ta IŞİD’in önünü mezhepçi politikalar açtı

İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu Yazarı Patrick Cockburn, Tikrit’i IŞİD’in elinden geri almak için yürütülen operasyona Irak Kürtlerinin nasıl baktığını Kerkük Valisi Necmettin Kerim’le konuştu.

Paylaş

İngiliz Independent gazetesinin Ortadoğu Yazarı Patrick Cockburn, Tikrit’i IŞİD’in elinden geri almak için yürütülen operasyona Irak Kürtlerinin nasıl baktığını Kerkük Valisi Necmettin Kerim’le konuştu. 

BBC’nin Türkçeye çevirdiği röportajda Kerkük Valisi Necmettin Kerim uzun vadeli sonuçlar konusunda iyimser değil. “Bu bölgeleri kurtardıktan sonra ne yapacaksınız? Evlerini terk edip kaçan insanlar geri dönebilecek mi?” diye soran Kerim, Kerkük olarak büyük bir baskı altında olduklarını söylüyor. 

Kerkük petrol sahalarından günlük çıkarılan 150 bin varil petrol eskiden Beici rafinerisine satılıyordu. Ancak artık bu rafineri IŞİD kontrolü altında. Vali Kerim, “Bağdat’tan ne Kerkük’e sığınanlar konusunda ne de yeniden yapılanma konusunda herhangi bir finansal destek gelmiyor” diyor.

“Kerkük’ün benzini bitiyor diyebilir miyiz?” sorusuna ise “Evet, hatta lastiği de patlamış vaziyette” diyerek yanıt veriyor. Vali Kerim, Sünnilerin Şii kontrolündeki bir hükümeti benimseyip benimsemeyeceği konusunun da belirsiz olduğu fikrinde. 

‘MİLİSLER ORDUDAN DAHA TECRÜBELİ’

Irak ordusunun Tikrit harekatı için Şii milislerle iş birliği dışında fazla bir seçeneği olmadığını belirten Kerim’e göre milisler ordudan daha iyi silahlanmış durumda ve askerleri de daha tecrübeli. Kerkük Valisi, Irak’ın sağlıklı bir geleceğe sahip olabilmesi için ise üç özerk bölgeden oluşan bir yapı kurulması gerekiyor. Sünni ve Şiilerin, Kürtlerin halihazırda elde ettiğine benzer özerk alanlara sahip olması gerektiğini söyleyen Kerim, “Irak’taki hiçbir güç diğerlerini silah zoruyla hakimiyeti altına alabilecek durumda değil” diyor.

Mezhepçi politikaları nedeniyle IŞİD’in Irak’ta güçlenmesinin önünü açtığı iddia edilen eski Başbakan Nuri El Maliki’nin iktidardan uzaklaştırılması içinse Kerkük Valisi Kerim fazla bir şeyin değişmediğini söylüyor: “Değişim sadece yüzeysel. (Başbakan) İbadi’ye daha fazla uluslararası destek olabilir. Ancak Şii-Sünni meselelerinde ya da Bağdat-Kürt ilişkilerinde fazla bir şey değişmedi” (DIŞ HABERLERİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar birbirlerinden güç alıyor

SONRAKİ HABER

Gecekonducular Ankara yolunda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa