05 Mart 2015 17:27

Esad: Ilımlı muhaliflere gönderilen cephaneler IŞİD ve Nusra'nın eline geçti

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, ABD ve Türkiye tarafından 'ılımlı muhalefetin eğitilmesinin mantık ve gerçekle ilgisi olmadığını' söyledi.

Paylaş

Beşar Esad, Portekiz resmi televizyon kanalıyla (RTP) yaptığı mülakatta Batılı yetkililerin terörle mücadele için ellerinde irade bulunmadığını söyleyerek, bunun kanıtı olarak da  “Amerikalıların teröristlere başka bir destek temsil edecek olan 5 bin savaşçıyı eğiteceklerini ilan etmelerini” gösterdi.

Sana tarafından yansıtılan mülakat sırasında Beşar Esad, “IŞİD ile işbirliği mi yapıyorsunuz?” sorusuna, "Hayır, hayır kesinlikle” karşlığını verdi. 

Esad, Suriye sorununun nasıl çözüleceğine ilişkin olarak da “siyasi çözümü” işaret etti. Esad “Cenevre’de karşı tarafı biz seçmedik. Batı, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar seçti. Orada görüşme yaptığımız taraf Suriyeli muhalefet tarafı değildi. Görüşme yapacaksanız bu görüşmenin Suriyeli ortak ile Suriye dahilinde Suriyelileri temsil eden şahıslarla yapmanız gerekiyor. Başka ülkeleri temsil edenlerle değil” şeklinde konuştu.

'ILIMLI MUHALEFET HAYALDEN İBARET'

Suriyeli ılımlı muhafelete ilişkin olarak “Bütün dünya, ‘Özgür Suriye Ordusu’ veya herhangi başka bir isim olarak adlandırsın, ‘ılımlı muhalefet’ hayalden ibarettir” savınI dile getiren Esad, ”Suriye’deki terör sahasına gerçekte ya IŞİD ya da Nusra ile bazı küçük grupların hakim olduğunu”  söyledi.

Mülakat sırasında  IŞİD’le savaşmak için ABD ve Türkiye tarafından “ılımlı muhaliflerin" eğitilmesini, “Batılıların teröre karşı savaşma iradelerine sahip olmadıklarını kanıtladığını” belirten Esad, Suriye’de olayların başlamasından beri Batılıların “Suriye halkı” ya da “ılımlı muhalifler” olarak destekledikleri birçok silahlı grubun zaman içinde saflarını değiştirdiklerini belirterek, "Ilımlı muhaliflere gönderilen muhtelif tür cephane ve silahların da IŞİD, Nusra Cephesi ya da diğer terör örgütlerin eline geçtiğini” vurguladı.

Esad, “ABD ve Türkiye’deki rejimin “ılımlı muhalifler” adı altında beş bin kişiyi eğitmesinin mantık ve gerçekle ilgisi olmadığını” da söyledi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de tabanca ile karakola giden kız kardeşlerden cinayet itirafı

SONRAKİ HABER

'Türkiye, AB ile ilişkiler alanında en başarısız dönemini yaşıyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...