05 Mart 2015 15:10

Yunanistan'dan, Doğuş Grubu'nun yatırımına 'çevre' engeli

Yunanistan Danıştayı, Doğuş Grubu'nun yüzde 30 ortak olduğu Atina'nın turizm yarımadası Asteras Vuliagmenis'in 'geliştirme' ve 'imar planı'na ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ni Anayasa'ya aykırı buldu. Mahkeme, kararnamede yer alan imar planının bölgenin doğal, kültürel ve kentsel çevresine zarar vereceğini söyledi.

Paylaş

Doğuş Grubu'nun Arap Emirlikleri’nden ortakları (Jermyn Street konsorsiyumu) ile birlikte 400 milyon avro fiyat vererek 2013 yılında ihalesini kazandığı Atina’daki denize sıfır 302 dönümlük ‘Asteras Vuliagmenis’ arazisinde 'yeni imar'a Yunanistan danıştayı 'dur' dedi.

Danıştay, 28/2015 sayılı kararıyla, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nde yer alan imar planının bölgenin doğal, kültürel ve kentsel çevresine zarar vereceğine hükmetti.

İmar planını Anayasa'nın doğal ve kültürel varlığın korunmasına ilişkin 24. maddesine aykırı bulan Danıştay, "Yaşam koşullarını etkileyen, mevcut doğal ya da yürürlükteki kentsel yerleşim çevre kanununu zedeleyecek önlemler almak yasaktır" gerekçesini sundu. 

Doğuş Grubu'nun yüzde 30 ile en büyük hissedar olduğu Jermyn Street konsorsiyumu, bölgede 14 lüks villa, 6 yıldızlı iki otel, mevcut yat marinasını genişletmeyi ve turizm amaçlı çok sayıda yapı inşa etmeyi planlıyordu. Yaklaşık 300 milyon avroluk yatırım öngörülüyordu. İhaleyi kazanmanın ardından Doğuş Grubu, "Asteras’ı sadece Atina’nın ve Yunanistan’ın değil Avrupa’nın 1 numaralı en lüks turizm adresi yapmak istiyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME OLDU

Doğuş Grubu’nun da içerisinde yer aldığı konsorsiyum tarafından kazanılan özelleştirme, Yunanistan’da ekonomik kriz döneminde gerçekleşen en büyük satış olarak kayıtlara geçmişti. 

Nakit sıkıntısı çeken yeni Yunan hükümeti, kreditörlere 4 aylık kredi anlaşmasının uzatılması karşılığında ihalesi bitmiş özelleştirmeleri engellemeyeceği sözünü vermişti. (Atina/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

ABD Adalet bakanlığı Michael Brown’un katilini akladı

SONRAKİ HABER

Tikrit’te ikinci aşamaya geçildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...