05 Mart 2015 14:40

Esra Yakar tahliye edildi

Kobanê'de yaralılara sağlık hizmeti verdiği için tutuklanan Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Esra Yakar, hakkında açılan davanın ilk duruşmasında sağlık sorunları göz önünde bulundurarak tahliye edildi.

Paylaş

Kobanê direnişi sırasında kentteki sivilleri ve YPG/YPJ'lileri tedavi etmek için gönüllü olarak Kobanê'ye gittiği gerekçesiyle tutuklanan Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencisi Esra Yakar, hakkında açılan dava bugün görüldü.

Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya Ankara-Sincan Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan Yakar, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemi ile katılırken, ailesi ve sınıf arkadaşlarının hazır bulunduğu duruşmada Yakar'ı Diyarbakır Barosu'na bağlı 35 avukat savundu.

Duruşmada Kürtçe tercüman aracılığı ile savunma yapan Yakar, PKK'nin kırsal alandaki kamplarında fotoğrafları olduğu ileri sürülerek yöneltilen "örgüt üyesi" iddiasının asılsız olduğunu söyledi.

Yakar, "PKK ve KCK üyesi değilim. Dosyada bulunan bir fotoğraftan örgüt üyesi olduğum iddia ediliyor. Ancak o fotoğraf kırsalda çekilmedi. Bu görüntüler Suriye'nin Serekaniye bölgesinde çekildi. O dönemde orada şiddetli bir çatışma vardı. Sorumlular sürekli yardım çağrısı yapıyordu. Binlerce insanın katledildiği ve yaralandığı söyleniyor ve acil doktor ihtiyacı olduğu söyleniyordu. Ben o dönemde Tıp Fakültesi 5'inci sınıf öğrencisiydim. İntörn doktor olarak pratiğim oraya yardım edebilecek düzeydeydi. O tarihte uluslararası bir heyetin Rojava'ya geçeceğini duydum. Ben de o heyetle birlikte geçmek istedim. Bu şekilde Serekaniye bölgesine geçtim" dedi. 

'BÜTÜN DÜNYAYA İNSANLIK ÇAĞRISI YAPILDI, BEN DE GİDİP TEDAVİ ETTİM' 

Rojava'nın Serekaniye bölgesinde hastanede yaralıları tedavi ettiğini belirten Yakar, "Dosyada örgüt üyeliği ile suçlandığım fotoğraf o dönemde çekildi. Sadece üzerimdeki kıyafetten dolayı örgüt üyesi olduğum varsayılıyor. Ancak herkes bu kıyafetleri giyiyordu. Ben de güvenlik amacıyla bu kıyafeti giydim" diye konuştu.

IŞİD Kobane'ye yönelik saldırılarının yoğunlaşmasının ardından sağlık hizmeti vermek için Kobane'ye geçtiğini ifade eden Yakar, savunmasına şöyle devam etti: "Daha sonra IŞİD, Kobane'ye saldırmaya başladı. Ben de Kobanê'ye geçmek istedim. Eğer Kobanê'ye saldırı olmasaydı, Türkiye'ye dönüp okuluma devam etmek istiyordum. Ben de vicdanen bu seferberlik çağrısına uydum ve Kobanê'ye geçtim. Kobanê'ye gittikten sonra şiddetli bir saldırı başladı ve DAİŞ her tarafımızı kuşattı. Bu nedenle Türkiye'ye geçme fırsatım olmadı. O dönemde bütün dünyaya insanlık çağrısı yapılıyordu. Ben de oraya gidip hastanede yaralıları tedavi etmek istedim." 

YAKAR'IN YARGILANMASI HUKUK SKANDALI!

Yakar'ın ardından konuşan Avukat Meral Danış Beştaş ise Türkiye'de tedavi gören yüzlerce IŞİD üyesi yargılanmazken, Yakar'ın Kobanê'ye gönüllü sağlık hizmeti vermek için gitmesinden dolayı yargılanmasını "hukuk skandalı" olarak nitelendirdi.

Avukatların savunmalarının ardından duruşma savcının mütalaasını alan mahkeme heyeti duruşmaya kısa bir süre ara verdi. Aranın ardından kararı açıklayan heyet, dosyada bulunan internet görüntülerinin yeniden incelenmesi, tanıkların bir sonraki duruşmada hazır bulundurulması ve dosyadaki eksikliklerin giderilmesi şartıyla Yakar'ın ciddi sağlık sorunlarını da göz önünde bulundurarak tahliyesine karar verdi.

Bir sonraki duruşma ise 30 Nisan tarihine ertelendi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron işçi yoğun bakımda

SONRAKİ HABER

İnternetten bedava gazete hizmeti veren siteye rekor ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa