05 Mart 2015 14:24

Yumurtalık'ta termik santral tepkisi

Adana'nın Yumurtalık İlçesi'ne yapılması planlanan Misis Termik Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısına katılan vatandaşlar, termik santral istemediklerini söyledi.

Paylaş

Yumurtalık İlçesi'nin Sugözü Mahallesi'ne kurulması planlanan termik santralle ilgili köy konağında yapılan toplantıya santrali yapacak Ayas A.Ş.'nin yetkilileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı CED İzin Denetim Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlüğü, Metroloji Genel Müdürlüğü, Adana Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Adana Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü görevlileri ile vatandaşlar katıldı.

BÖLGE CEHENNEME DÖNER

Firma yetkililerin santral hakkında bilgi verdiği toplantıya katılan vatandaşlar ise, termik santral istemediklerini dile getirdi.

Firma yetkililerin bilgi vermesinin ardından Adana Çevre Platformu üyelerinden Yaşar Gökoğlu, ÇED raporunda eksikler olduğunu öne sürerek şunları söyledi:

"Tespitlerimize göre 2014 yılında Ceyhan ve Yumurtalık ilçelerinde 11 kömür santrali için CED başvurusu yapılmış. Bunların tümü birbirine 3- 5 kilometre yakınlıktadır. İki ÇED raporunu bakanlık kabul etmiştir. Halen bu bölgede mevcut termik santrali çalışmaktadır. Diğerlerinin de çalışması durumunda bölge cehenneme dönecektir. İnsanların gözüne baka baka yalan söylüyorlar. Santralin deniz suyu ile soğutulması için saniyede 33 ton deniz suyu kullanacağını söylüyorlar, neden? Rakamlar küçük görünsün diye. Bu santral bir saatte 118 bin 800 ton, bir günde ise 2 milyon 851 bin 200 ton denizden su kullanacaktır. Bu suyun denize kaç derece ısınmış olarak deşarj edileceği CED raporunda yazmamaktadır. 'Deniz' dediğiniz okyanus olmayıp, İskenderun Körfezi'nin yaşam dengesinin büyük değişikliğe ve yıkıma uğrayacağı kesin gibidir ve sürdürülebilir değildir." (Adana/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Tazminat hakkı için birlik olalım

SONRAKİ HABER

Birlik yolunda önemli bir adım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...