05 Mart 2015 14:16

Tazminat hakkı için birlik olalım

Soma’da maden faciasının ardından işten çıkartılan 2 bin 831 işçiye tazminatları ödenmediği için başlatılan oturma eylemi gece de sürdü.

Paylaş

Soma’da maden faciasının ardından işten çıkartılan 2 bin 831 işçiye tazminatları ödenmediği için başlatılan oturma eylemi gece de sürdü.

Ege Linyitleri İşletmesi Müessesesi Müdürlüğü (ELİ) önünde ateş yakarak battaniyelere büründü. “Açız aç”, “Sadaka değil hakkımızı istiyoruz”, “Tazminat hakkımız” ve “Soma’ya verilen sözler tutulsun” yazılı dövizleri kaldırım üzerinde bulunan ağaçlara asan işçiler, eylemi sürdüreceklerini belirterek tüm madencilere birlik olma çağrısında bulundu.

301 işçinin can verdiği Soma Kömür İşletmelerine ait Eynez Ocağı’nda 11 yıldır çalıştığını söyleyen Madenci Hidayet Merdim, “30 Kasım’da işten çıkarıldık 4 aydır işsiziz. Bizler iş istemiyoruz. Bizler alın terimiz olan tazminat haklarımızı istiyoruz. 1 ay önce Ankara’ya gittik. Bizlere dediler ki madencilerin tazminat haklarını dördüncü haftada gündeme alacağız. Ne yazık ki verdikleri süre doldu yine sözler tutulmadı” dedi. Maden ocağında 3 bin kişinin çalıştığını söyleyen Merdim, tüm madencileri birlik olmaya çağırdı. 

BANKADAN MESAJ ÜSTÜNE MESAJ

Eynez Ocağı’nda 10 yıldır çalıştığını söyleyen Maden İşçisi Ferdi Fen, “Burada gecenin soğuğunda alnımızın teri tazminatlarımız için direniyoruz. Maalesef biz sokağa atılmış gibiyiz, bize verilen sözler tutulmadı. Şu anda hepimiz mağduruz. Evdeki çocuklarım da mağdur. Aldığımız 950 lira işsizlik maaşı, ödediğimiz 600-700 lira kredi, 350 lira ev kirası veriyorum. Ben mutfak masrafımı karşılayamıyorum. Sokağa çıkamaz duruma geldim. Bankalardan gelen mesajlar mesaj üstüne. Bir an önce tazminatlarımız verilsin borcumuzu bari ödeyelim” dedi.

HAKKIMIZI ALANA KADAR

Maden İşçisi Arif Şengül de “Bize 13 Mayıs’tan sonra çok sözler verildi ama 9 ay boyunca hep oyaladılar. Gecenin saat birinde buralarda bizleri oturmaya mahkum ettiler. Haklarımızı alana kadar burada direneceğiz. Sonuna kadar bütün madenciler olarak bütün emekçiler olarak herkesin kamuoyunun desteğini bekliyoruz” dedi. 
Madenci Ali Osman Bilir de sadaka değil emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi.

‘BEN İŞÇİNİN AYAĞINA İNEMEM!’

Eli Müessesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu ile görüştüklerini söyleyen Maden İşçisi Hidayet Merdim, “ELİ Müessesi Müdür Yardımcısı Ali Ulu’ya, diğer arkadaşlarıma ne diyeceksiniz?” diye sorduklarında, şu yanıtı aldıklarını aktardı: “Bizim tüzüğümüzde işçinin ayağına inmek yok, ben işçinin ayağına inemem.”

 

 

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

 

 

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

AKP, AİHM ve AYM'ye şikayet edildi

SONRAKİ HABER

Yumurtalık'ta termik santral tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...