05 Mart 2015 14:13

AKP, AİHM ve AYM'ye şikayet edildi

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis’te 'İç Güvenlik Paketi' görüşmeleri sırasında AKP’lilerin muhalefet milletvekillerine uyguladığı şiddet ve haksızlık ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'İç Güvenlik Paketi'ne yönelik söylemlerinin Meclis’e emir verir nitelikte olduğu gerekçesiyle hükümeti, AYM ve AİHM'e şikayet etti.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Meclis’te muhalefet milletvekillerine uygulanan şiddeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İç Güvenlik Paketi"ne dönük kullandığı ifadeleri hak ihlali olarak değerlendirerek, konuyu Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı.

Başvuru dilekçesinde, AKP'nin iki milletvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ile Sadık Yakut’un Meclis Başkanı'nın Kanada ziyaretinde bulunduğu sırada, görevli olmadıkları halde dönüşümlü olarak Başkanlık Divanı'nı gasp ederek yönettikleri ve muhalefetin tüm itirazlarını yok saydıkları ifade edildi.

Dilekçede, "İç Güvenlik Paketi olarak adlandırılan 684 sayılı tasarının, temel hak ve özgürlüklerin kısıtlanması, cezaların arttırılması ve polis ile jandarmanın yeniden düzenlenmesi dahil birçok konuda değişiklik içerdiği; bu yönüyle de paketin iç tüzük 91'inci maddede belirtildiği üzere, 'Temel Kanun' niteliğinde olmayıp 'Torba Kanun' niteliğinde olduğu ve 'iç tüzükte olmayan torba kanun' uygulamasına geçilerek iç tüzük ihlal edilmiştir" denildi.

Torba kanunun, iç tüzüğün 34'üncü maddesi uyarınca, Anayasa ve Adalet Komisyonları olmak üzere diğer komisyonlardan görüş alınmadan, sadece “İçişleri Komisyonu'nda” görüşüldüğü belirtilen dilekçede, muhalefet partilerinin iç tüzük ve anayasaya aykırılıkla ilgili itirazlarının dikkate alınmadığı, dolayısıyla AİHM'e itiraz edildiği ifade edildi. Ayrıca dilekçede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun milletvekillerine emir niteliğinde talimatlar yağdırdığına dikkat çekilen dilekçede, Cumhurbaşkanı'nın yasamaya müdahale ettiği vurgulandı. 

Yine dilekçede, Meclis başkanlığına iç tüzüğün 13'üncü maddesi uyarınca önerge verildiği hatırlatılarak, Meclis Üst Başkanlık Divanı'nın toplanarak bir karar vermediği, Meclis Başkanı Çiçek'in ise AKP'li saldırgan vekilleri koruduğu kaydedildi.

Dilekçede, AKP'nin terörle mücadele bahanesiyle kanun çıkardığı ancak Meclisteki muhalefet partilerinin tümüne terör estirdiği vurgulanırken, "7 Haziran seçimleri öncesi muhalefeti susturmak, polis devletine geçmek ve baskı rejimi oluşturmak için ulusal hukuk ve ulusal üstü hukuku, Anayasa'nın 90'ıncı maddesi uyarınca Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni (AİHS) ihlal ettiği" ifadelerine yer verildi. 

Dilekçeye ek olarak Meclis’te yaşanan şiddet olaylarına ilişkin görüntüler de mahkemelere taşınırken, yine meclis başkanvekillerine yapılan tüm itirazların reddedildiği, iç tüzük ihlallerine karşı, iç hukukta herhangi bir itiraz yolunun bulunmadığının altı çizildi. Kaplan, AKP milletvekilleri tarafından muhalefet milletvekillerine uygulanan söz konusu kötü muamele ve şiddete karşılık bir de manevi tazminat istedi. Kaplan manevi tazminat bedelini de 1 cent olarak belirledi. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

OSTİM davası yine ertelendi

SONRAKİ HABER

Tazminat hakkı için birlik olalım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...