05 Mart 2015 13:12

“Biz oyuna değil bizim eve geldik”

Ankara Cermodern’de oynanan “Evim! Güzel Evim”, aile içi şiddetin belki de olabilecek en realist ve maalesef en içimizden biçimiyle karşımızda

Paylaş

Ankara Cermodern’de oynanan “Evim! Güzel Evim”, aile içi şiddetin belki de olabilecek en realist ve maalesef en içimizden biçimiyle karşımızda. “Bu son olsun”, “Bir daha olmayacak”larla aile içi şiddetin kısır bir döngüye girdiği oyunda, kadının psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kaldığı ve evde cinsiyetçi iş bölümüne tabii olduğu 4 kişilik bir aile kurgulanmış. Son zamanlarda toplumsal yeniden üretimi sadece aile devamlılığı üzerinden kurgulayan düzenlemelerle karşı karşıya olduğumuz düşünüldüğünde, aile nasıl genel olarak erkek egemen iktidarın kendisini işaret eden bir hale gelebildi anlayabiliriz. Öyle ki oyun boyunca ‘tahtından’ inmeyen, hayatta bir tutkunun olmasını sadece mülkiyetsel çerçeveden ve kariyerizm üzerinden tanımlayan, futbol fanatiği ve homofobik babaya rağmen içimizdeki çocuk başı önde inceleyecek halı deseni aramaya devam ediyor. Oyun sonrası yaptığımız ufak söyleşide anne rolündeki Füsun Demirel; hegemonik erkeğin sınıf, yaş, ırk ayrımı tanımadan uyguladığı sömürüye karşı kadınları kapıdan çıkmaya cesaretlendirici bir oyun ortaya çıkarmaya çalıştıklarını ve bu süreçte kadınların aile içinde yaşadıklarına dair akıl almaz deneyimler paylaştıklarını söyledi. Seyircilerdeki ortak tepkiyse o canavarlaşmış baba figürünün çok da uzaklarda aranmaması gerektiği üzerineydi. 8 Mart haftası içerisinde olduğumuz şu günlerde bu son derece başarılı ve sistem eleştirili oyunun önümüzdeki İstanbul ve Ankara temsillerini kaçırmamanız tavsiye olunur.


“BİR SAVAŞ NASIL HATIRLANMALIDIR?”

Birilerine birbirlerini yok ettiren savaş, diğerlerine ürettirebiliyorsa apayrı düşünülen iki kavram olarak sanatın ve savaşın tarihsel süreci genellikle gerilim dolu kesişimlerle doludur. Barışta, savaşma halinden net ve keskin sınırlarla bir ayrılabilmişlikten bahsedebilir miyiz? “Bir Savaş Nasıl Hatırlanmalıdır?” kahramanlık, matem, anıt gibi kilit kavramlardan da yola çıkarak bir toplumsal bellek sorgulamasına girişiyor. Sergi ilgilileri için Ankara Cermodern’de 11 Mart-5 Nisan arasında gezilebilecek.


Hasretinden Prangalar Eskittim

14 Mart’ta İstanbul Afife Jale Sahnesi’nde gösterilecek oyun Ahmed Arif’i bilinmeyen bütün yönleriyle ve şiirlerinin yaratılış serüvenleriyle sahneye taşıyor. Kemal Kocatürk’ün uyarladığı, yönettiği ve oynadığı şekliyle Ahmet Arif’i daha yakından tanıma fırsatı bulmak ve alışılagelmişin dışında bir görsellikle tanımak isteyenler oyunu kaçırmasın.

ÖNCEKİ HABER

Kadına şiddete dur de!

SONRAKİ HABER

Aziz Nesin Yılı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...