05 Mart 2015 13:00

Kadına yönelik şiddetin bilançosu

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Sekreterliği, 2014 yılının kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. Bu bilançoya göre, 2014 yılında 296 kadın öldürüldü, 39 kadın intihar etti, 191 kadın tecavüz ve tacize uğradı, 585 kadın darp sonucu yaralandı.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Sekreterliği, 2014 yılının kadına yönelik şiddet bilançosunu açıkladı. Bu bilançoya göre, 2014 yılında 296 kadın öldürüldü, 39 kadın intihar etti, 191 kadın tecavüz ve tacize uğradı, 585 kadın darp sonucu yaralandı. 

İHD’nin 8 Mart vesilesiyle açıkladığı 2014’te kadınların yaşadığı hak ihlalleri raporunu, İHD Genel Merkezi Kadın Sekreteri Songül Erol Abdil açıkladı. Abdil, 2014 yılında da kadınların maruz kaldığı hak ihlallerinin ve şiddetin artarak devam ettiğini, bu durumun kaosa dönüştüğünü söyledi. “DAİŞ çeteleri sivil halklara saldırıp erkekleri katletmiş, kadınları kaçırıp tecavüz etmiş ve köle olarak satmıştır” diyen Abdil, DAİŞ’in elinde hâlâ 5 bin ile 7 bin arasında Êzidî-Kürt kadınının olduğunu ve Êzidî halkının soykırıma uğratıldığını ifade etti.

Kadınların bu tür saldırılara karşı Rojava’da, Kobanê’de, Şengal’de ve Mahmur’da direndiğini ve bu direnişlerin birçok kazanımla sonuçlandığını ifade eden Abdil, dünya kadın hareketine örnek teşkil etmesi açısından da bu direnişlerin önemine dikkat çekti. 

296 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Abdil, İHD’nin yaptığı araştırmalar ve şiddete maruz kalan kadınların derneğe yaptıkları başvuruların sonucunda; 2014 yılında 296 kadının öldürüldüğünü, 39 kadının intihar ettiğini, 191 kadının tecavüz ve tacize uğradığını, 585 kadının darp sonucu yaralandığını, 6 kadının namus cinayeti nedeniyle öldürüldüğünü ve 13 kadının da kuşkulu bir şekilde öldürülerek yaşamına son verildiğini açıklayarak, LGBTİ’lilerin de başta yaşam hakkı olmak üzere yoğun hak ihlallerine maruz kaldığını ifade etti.

KADINA ŞİDDETİ ARTIRAN UNSURLAR

Kadına yönelik şiddetin artışında devleti yönetenlerin kadına yönelik söylemlerinin ve etkin bir politik önlem almamalarının da büyük payı olduğuna dikkat çeken Abdil, “Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, kadını ve kadın örgütlerini hedef gösteren söylemler, kadına yönelik şiddeti arttıran unsurlardır” diye konuştu. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Üniversitelerde açlık grevleri yayılıyor

SONRAKİ HABER

Kadın avukatlar oturma eylemi yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...