05 Mart 2015 12:54

Üniversitelerde açlık grevleri yayılıyor

Bingöl Üniversitesi öğrencilerinin soruşturma ve uzaklaştırma furyasını, baskıları ve keyfi uygulamaları protesto amacıyla 24 Şubat’ta başlattığı süresiz dönüşümlü açlık grevi devam ederken, öğrencilere destek de artıyor.

Paylaş

Kocaeli Üniversitesi öğrencileri de Bingöl’deki eyleme destek için açlık grevi başlatırken, Bitlis Eren Üniversitesi öğrencileri de 29 öğrenci hakkında açılan soruşturma nedeniyle kantini işgal ederek açlık grevi başlattı. Çeşitli üniversitelerden 48 akademisyen de öğrencilerin taleplerinin haklı ve meşru olduğunu belirterek, üniversite yönetimini öğrencilerin demokratik taleplerini kabul etmeye çağırdı. 

KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ DE EYLEMDE

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Demokratik Yurtsever Öğrenci Meclisleri (DEMYÖM) üyesi öğrenciler, okulda artan soruşturmalara ve Bingöl Üniversitesinde rektörlüğün baskılarına karşı açlık grevine başlayan öğrencilere destek amacıyla süresiz dönüşümlü açlık grevi eylemi başlattı. Sosyal tesislerde bir araya gelerek  ‘Örgütlü gençlikle özgür geleceğe’, ‘Bingöl direnişini selamlıyoruz’ yazılı pankartlar açtı. Burada Kürtçe ve Türkçe basın açıklaması yapan öğrenciler, üniversitelerdeki artan baskılar, açılan soruşturmalar ve verilen cezalara karşı mücadele edeceklerini söylediler.

SORUŞTURMALAR GERİ ÇEKİLENE DEK

Öğrenciler adına konuşan Hüseyin Erpolat, Bingöl Üniversitesinde açlık grevinde olan öğrencilere selam gönderdi. “Belgede sahtecilik suçu işlenerek yürütülen soruşturmaların hiç bir hukuki tarafı olmadığını biliyoruz. Bizlerde bu keyfi uygulamalar karşısında bedenimizi açlığa yatırıyoruz” diyen Erpolat, “Faşist baskılara karşı üniversitelerde direniş artarak devam edecektir” dedi. Bingöl Üniversitesi öğrencilerinin soruşturma ve cezalara karşı başlattığı açlık grevini selamladıklarını ve açlık grevindeki öğrencilerle dayanışmak amacıyla 20 kişiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladıklarını söyleyen Erpolat, “Bu keyfi uygulamalara karşı bedenimizi açlığa yatırıyoruz. Soruşturmalar geri çekilene kadar açlık grevimiz sürecek” dedi. 

EREN ÜNİVERSİTESİNDE İŞGAL VE AÇLIK GREVİ

Bitlis Eren Üniversitesi öğrencileri de süresiz dönüşümlü açlık grevi başlattı. Bitlis Üniversitesi Öğrenci Derneği (BÖ-DER) üyesi öğrencilerden 29’u hakkında açılan soruşturma, üniversite yönetimi ile polisin öğrenciler üzerindeki baskıları ve fişlemelere karşı açlık grevi başlatan öğrenciler, okul kantinini işgal etti. Kantin kapılarını kapatan öğrenciler, sloganlar eşliğinde halaylar çekti. İlerleyen saatlerde üniversite yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirecek öğrencilerin, 29 öğrenciye açılan soruşturmanın geri çekilmesini ve yapılan bu eylem nedeniyle hiç bir öğrenciye soruşturma açılmamasını talep etti. Öğrencilerin eylemiyle birlikte yerleşkenin etrafı sivil ve çevik kuvvet polisleri tarafından sarıldı. 

AKADEMİSYENLERDEN ÖĞRENCİLERE DESTEK

Bingöl Üniversitesinde açlık grevi başlatan öğrencilere bir destek de akademisyenlerden geldi. 48 akademisyen, öğrencilerin taleplerinin haklı ve meşru olduğunu belirterek, üniversite yönetimine ‘öğrencilerin demokratik taleplerini kabul edin’ çağrısı yaptı. 

Boğaziçi Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Michigan Üniversitesi, Princeton Üniversitesi, Lyon Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, ODTÜ, MSGSÜ, Bilgi Üniversitesi, İstanbul Arel Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Masaryk Üniversitesi, Mersin Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Muğla Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, Anadolu Üniversitesinden 48 akademisyenin imza attığı açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bingöl Üniversitesi yönetimi tarafından açılan soruşturmalara ve polis baskısına tepki göstermek amacıyla 24 Şubat’’ta açlık grevine başlayan 22 öğrencinin taleplerinin haklı ve meşru olduğunu bildiriyoruz. Bu öğrenciler, yaygın soruşturmalara, uzaklaştırmalara, kampüste sürekli polis varlığına ve baskısına karşı gerçekleştirdikleri bu eylem ile üniversitelerine gerçek bir eğitim kurumu olma çağrısında bulunmaktadırlar.” 

Akademisyenler, öğrencilere polis saldırılarının engellenmesi, haksız yere verilen uzaklaştırma, kınama ve uyarı cezalarının kaldırılmasını, demokratik bir hak olan basın açıklaması için izin alma zorunluluğunun kaldırılması ve üniversitedeki güvenlik güçlerinin öğrenciler üzerindeki baskılara son vermesini istedi. Öğrencilerin taleplerinin yasal ve meşru olduğunu belirten akademisyenler, üniversite yönetimini öğrencilerin demokratik taleplerini kabul etmeye çağırdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya kadınları Nusaybin’de sınırı kaldıracak

SONRAKİ HABER

Kadına yönelik şiddetin bilançosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...