05 Mart 2015 04:29

Cizre AKP’ye güvenmiyor

Hükümet yetkilileri ile HDP İmralı heyetinin yaptığı ortak açıklamayı, polis kurşunlarıyla 4’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği Cizrelilere sorduk.

Paylaş

Beyar ÖZALP
Cizre

Hükümet yetkilileri ile HDP İmralı heyetinin yaptığı ortak açıklama, geçtiğimiz aylarda gerilimin had safhada olduğu, polis kurşunlarıyla 4’ü çocuk 6 kişinin yaşamını yitirdiği  Cizre’ye nasıl yansıdı? Bu sorunun cevabını bulmak için konuştuğumuz Cizreliler, bugüne kadarki uygulamaları nedeniyle AKP hükümetine güvenmediklerinin altını çiziyor. Cizreliler, hükümetin güven vermek için derhal somut adımlar atması gerektiğini söylüyor. Öte yandan 6-7 Ekim olaylarından sonra şehirde açılan ve çok tartışılan yüzlerce hendekten geriye kalanlar da ortak açıklamanın hemen ardından kapatıldı. Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret hendekleri son bir ayda sırayla kapattıklarını, sürecin sekteye uğramaması için kalan 184 hendeği de kapattıklarını söyledi. Ancak bu iyi niyetli çabaya rağmen, Cizre’ye 500 takviye polisin daha sevk edildiğini belirtti.

 

AKP UYGULAMALARI ORTADA 

İbrahim Talay ise Abdullah Öcalan ve HDP’nin barış için attığı adımlara güvendiklerini ancak AKP hükümetine güven duymadıklarını söyledi. Daha önce 2009 yılında Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla bir iyi niyet adımı olarak Türkiye’ye gelen Barış Grubu’nda yer alanların tutuklandığını hatırlatan Talay, “AKP’ye ‘Kürtler hiç kimsenin çıkarına silah bırakmaz. Sadece barış ve kardeşlik için bırakır’ cevabı verilmeli” dedi. 

İÇ GÜVENLİK PAKETİ GERİ ÇEKİLSİN 

AKP iktidarının tekçi zihniyetinin değişeceğine inanmadığını söyleyen Fehim Özdemir ise AKP’nin hem tabanındaki milliyetçileri hem de Kürtleri kaçırmamak için iki yüzlü bir politika uyguladığını dile getirdi. Özdemir, “Şu an içinde bulunduğumuz ortamda kesinlikle silah bırakmaya karşıyım” dedi. Meclisten birçok maddesi geçen ‘İç Güvenlik Paketi’ görüşülürken başlanan tutuklama furyasına dikkat çeken Özdemir, “AKP’nin çözümde ısrarlı olduğunu göstermek için ilk olarak İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmesi gerek” dedi. 

AKP SEÇİM TAKTİĞİ UYGULUYOR

Emre Toprak yapılan ortak açıklamanın AKP’nin seçim yatırımı olduğunu düşünüyor. PKK’nin silah bırakması için AKP’nin olumlu adımlar atması gerektiğini söyleyen Toprak, “AKP’nin çözüm için herhangi bir olumlu adım atacağına da inanmıyorum” diyor. Seçimlerin yaklaştığını, seçim sürecinde AKP iktidarının Kürtlere umut veren söylemlerde bulunacağını söyleyen Toprak, “Ama hiçbir adım atmayarak oyalama taktiği uygulayacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu. 

UMUDUMUZUN ARTMASI İÇİN AKP ADIM ATMALI 

30 yıldır yaşanan savaştan en çok kadınların etkilendiğini söyleyen Esin Yıldız ise artık annelerin gözyaşlarının akmaması için ortak açıklamanın umut vereci olduğunu belirtti. Umutlarının artması için AKP’nin çözümün muhatabı olarak adım atması gerektiğini ifade eden Yıldız, “Bunun için de yaşamın birçok alanında giydiğimiz yöresel kıyafetleri giymenin de suç kapsamına alındığı ‘İç Güvenlik Paketi’ Meclisten derhal geri çekilmeli” dedi. 

CİZRELİLER BÜTÜN HENDEKLERİ KAPATTI AKP İLÇEYE 500 POLİS DAHA GÖNDERDİ!

Evrensel'e konuşan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısından hemen bir gün sonra yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yaptıkları mitingde kadınların yüzünde duydukları memnuniyet ve umudu gördüğünü söyledi. 30 yıllık savaştan en çok kadınların etkilendiğini belirten İmret, kadınların gelinen süreçten umutlu ama bir o  kadar da endişeli olduklarını dile getirdi. Olumlu havaya rağmen AKP hükümetinin Kürt halkının beklentilerini karşılayacak hiçbir adım atmamasının, Bölge halkında tedirginliğin de sürmesine neden olduğunu belirtti. 
Cizre’de 6-7 Ekim Kobanê olaylarından sonra şehrin birçok mahallesinde polis saldırılarına karşı açılan ve en son 4’ü çocuk 6 kişinin öldüğü olayların ardından yoğun biçimde tartışılan hendekler de HDP-Hükümet ortak açıklamasının ardından, tamamen kapatıldı. Eş Başkan İmret’e bu konuyu da sorduk. Son bir ayda hendekleri kapatmaya başladıklarını söyleyen İmret, “Açık kalan 184 hendeği de yapılan açıklama ile beraber, sürecin bozulmasına bahane gösterilmemesi için hızlı bir şekilde kapattık” dedi. Sürecin ilerlemesi için her türlü çabayı göstermelerine karşın AKP’nin aynı çabayı göstermediğini ifade eden İmret, hendekleri tamamen kapattıkları gün Cizre’ye 500 takviye polis gücünün daha geldiğini söyledi. 

‘YENİ BİR PROVOKASYON’

Cizre’ye 500 takviye polis gücü gönderilmesini yeni bir provokasyon için atılan ilk adım olarak değerlendiren İmret, “Tüm buna karşı provokasyonları engellemek için her türlü çabayı göstereceğiz” dedi. ‘90’lı yıllarda Cizre’de yaşanan birçok faili meçhul cinayetin sorumlusun ortaya çıkarılmamasının bugün de polise cesaret verdiğini söyleyen İmret, “Devletin mevcut tutumu nedeniyle halkın tedirginliği sürüyor” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de mücadeleyi birleştirme olanakları tartışıldı

SONRAKİ HABER

Sevmek, sevinmek; iyi şeyler üstüne

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...