04 Mart 2015 11:35

Dargeçit JİTEM davası Adıyaman'a nakledildi

7 sivil ile 1 askerin 1995 yılında katledilmesine ilişkin açılan "Dargeçit JİTEM" davası, Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledildi.

Paylaş

Adalet Bakanlığı, "Dargeçit JİTEM" dava dosyası hakkındaki kararını verdi.

Mardin'in Dargeçit ilçesinde, 1995 yılında 3'ü çocuk 7 sivil ile 1 askerin katledilmesine ilişkin 19 yıl sonra Midyat Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianameyi kabul eden Midyat Ağır Ceza Mahkemesi, dosya için "güvenlik" gerekçesiyle nakil talebinde bulunmuştu. Yapılan başvuruyu inceleyen Bakanlık, davanın Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'ne nakledilmesine karar verildi.

"PKK'ye yardım ettikleri" iddiasıyla asker ve korucularca gözaltına alınan Süleyman Seyhan (57), Nedim Akyön (16), Mehmet Emin Aslan (19), Seyhan Doğan (14), Davut Altınkaynak (13), Abdurrahman Olcay (20) ve Abdurrahman Coşkun'un (21) öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda hazırlanan iddianamede, dönemin Mardin Jandarma Komando Tabur Komutanı Hurşit Güneş, dönemin Dargeçit İlçe Jandarma Komutanı Mehmet Tire, dönemin Merkez Jandarma Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz ve Yardımcısı Haydar Topçam ile yine İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görev yapan Uzm. Çvş. Kerim Şahin sanık olarak yargılanıyor.

İddianamede, sanıkların "Taammüden adam öldürme" suçundan cezalandırılmaları isteniyor.

Dosyanın nerede görüleceğine ilişkin Bakanlığın vereceği karar beklenirken, görgü tanıklarının anlatımlarına göre diğer 7 sivil ve 1 asker ile aynı yıl evinin önünde asker ve korucularca gözaltına alındıktan sonra bir daha izine rastlanmayan Hikmet Kaya ile ilgili geçtiğimiz 6 Şubat günü önemli bir gelişme yaşandı. Kovuşturma sürecinde bu yönde alınan ifadelere rağmen, Kaya hakkında savcılık tarafından "kovuşturmaya yer olmadığı" kararı verilerek iddianameye dahil edilmemişti. 

18 KİŞİ HAKKINDA EK KOVUŞTURMA AÇILMIŞTI 

Bunun üzerine ise davaya müdahil olma talebi kabul edilen İHD Mardin Şubesi avukatları, "Dargeçit cinayetlerinin bir bütün halinde JİTEM cinayeti olduğu ve örgütsel suç olduğu" yönünde hazırlanan dilekçe ile savcılığın verdiği bu karara dair mahkemeye itiraz başvurusunda bulunmuştu.

Avukatların bu talebini değerlendiren mahkeme ise iddianamede yer alan bazı sanıkların da aralarında bulunduğu çoğunluğu köy korucularından oluşan 19 isim hakkında verilen "takipsizlik" kararını kısmi olarak kaldırdı. Verilen bu karar doğrultusunda iddianamedeki mevcut sanıkların dışında çoğunluğu köy korucularından ikisinin ismi henüz tespit edilemeyen 18 kişi hakkında yeniden kovuşturma açıldı. 

Savcılıkça yürütülecek bu kovuşturma sonucunda ise hazırlanacak ek iddianame, dosyanın nakledildiği Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilmesi halinde mahkemeye gönderilerek iddianame ile birleştirilecek. (Mardin/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’dan ecdat güzellemesi

SONRAKİ HABER

8 Mart standı açan kadın öğrencilere saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...