04 Mart 2015 11:03

Ümit Kurt'u hedef gözeterek vurduğunu itiraf etti, serbest kaldı

Cizre'de 6 Ocak günü 14 yaşındaki Ümit Kurt'u katleden polis M.Ş.'nin Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği ifadesinde, Kurt'un uzun namlulu silahla kendilerine ateş açtığını iddia ederek, hedef gözeterek Kurt'u vurduğunu itiraf etmesine rağmen tutuklanmadı. Kurt ailesinin avukatı ise, Kurt'un elinde silah olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu belirterek, olay saatinde Kurt ile birlikte boyama işi yapan ve şahitlerin varlığı ile hastaneye getirilirken üzerinde bulunan boyalı elbiselerini hatırlattı.

Paylaş

6 kişinin hayatını kaybettiği Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 6 Ocak günü 14 yaşındaki Ümit Kurt, zırhlı araçtan açılan ateş sonucu göğsünden vurularak hayatını kaybetmişti.

Kurt'un öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 12 Şubat'ta Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nda ifade veren M.E. ile M.Ş. isimli iki polis, ifadeleri alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Kurt'u silahla vurarak ölümüne yol açan polis M.Ş., savcıya verdiği ifadesinde, polisle silahlı çatışmaya girdiğini iddia ettiği Kurt'u zırhlı araçtan ateş ederek katlettiğini anlattı.

'ATEŞ ETMESİ İHTİMALİNE BİNAEN VURDUM' 

M.Ş. ifadesinde, olay günü yüzleri kapalı silahlı bir grubun yol kapatarak trafik kontrolü yaptığı ihbarı üzerine zırhlı araçla olay yerine intikal ettiklerini, olay yerine geldiklerinde ise elektriklerin kesildiğini ve yüzü kapalı silahlı kişilerin kendilerine ateş açması üzerine havaya uyarı ateşi açtığını öne sürdü. Hedef gözeterek Kurt'u katleden M.Ş., ifadesinde "Görevim gereği meydana gelebilecek olumsuzlukları engellemek amacıyla bu şahsa karşılık vermek ve faaliyetini engellemek için bir el ateş ettim. Şahıs isabet aldı ve yere düştü, bu sırada elindeki uzun namlulu silah da yere düştü" dedi. 

'POLİSİN İDDİALARI GERÇEK DIŞI' 

Kurt'u vuran polisin tutuklanmamasına tepki gösteren aile avukatı Filiz Ölmez, Kurt'un elinde silah olduğu iddiasının gerçek dışı olduğunu belirtti. Av. Ölmez, olay günü yeni açılmakta olan bir pastaneyi boyamak için mahallede bulunan Kurt ile onunla birlikte boyama işi yapan ve kendisini vurulduktan sonra hastaneye getiren şahitlerin varlığı ile elbiselerinin üzerinde bulunan boya izlerine dikkat çekti. 

'POLİSİN YAPTIKLARINA TÜM ŞEHİR ŞAHİT' 

M.Ş. isimli polisin herhangi bir emir almadan kendi inisiyatifi ile etrafa ateş açtığını ifade eden Ölmez, "Cizre, o günlerde zor bir süreçten geçiyordu. Provokasyonlara açık bir zemin vardı. Polislerin içinde bulunduğu zırhlı araçlara kurşun işlemez. O günlerde polisler ne zaman mahalleye girse mutlaka arkalarında öldürülmüş veya yaralanmış çocuklar bırakıyorlardı. Plakasız araçlarla rastgele ev taradıkları, ölçüsüz bir biçimde biber gazı kullandıkları, onlarca zırhlı araçlarla şehirde bir gövde gösterisi yaptıklarına tüm şehir şahit oldu. Polis o mahallenin iç kesimlerine girmeseydi, bu ölümler yaşanmazdı" diye konuştu. 

'İTİRAZIMIZA HALA BİR CEVAP YOK' 

Av. Ölmez, her iki polisin kasıtlı ve öldürmek amacıyla ateş açtıkları ve savcılığın tutuksuz yargılanmaları yönünde verdiği karara itiraz ettiklerini, ancak bu itirazlarına henüz bir yanıt verilmediğini dile getirdi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İÜ Rektör adayı Raşit Tükel’den birlikte yönetelim çağrısı

SONRAKİ HABER

Şadan Anne'yi Erdal'ın yoldaşları uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...