04 Mart 2015 10:53

İÜ Rektör adayı Raşit Tükel’den birlikte yönetelim çağrısı

İstanbul Üniversitesi’nde 12 Mart’ta yapılacak olan rektörlük seçiminde ‘İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi’ adayı Prof.Dr. Raşit Tükel adaylığını İstanbul Tıp Fakültesi’nde yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Pek çok akademisyen, öğrenci ve işçinin katıldığı toplantıda Tükel, ‘Üniversiteyi birlikte yönetelim’ çağrısı yaptı.

Paylaş

İstanbul Üniversitesi’nde 12 Mart’ta yapılacak olan rektörlük seçiminde ‘İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi’ adayı Prof.Dr. Raşit Tükel adaylığını İstanbul Tıp Fakültesi’nde yaptığı basın toplantısıyla açıkladı. Pek çok akademisyen, öğrenci ve işçinin katıldığı toplantıda Tükel, ‘Üniversiteyi birlikte yönetelim’ çağrısı yaptı. 

Tükel, Çapa Tıp Fakültesi İhsan Şükrü Aksel Toplantı Salonu’nda yaptığı açıklamada, üniversitenin giderek ticarileştiğini, şeffaf olmadığını ifade etti. 

‘ÜNİVERSİTE KAN KAYBEDİYOR’

İstanbul Üniversitesi’nin ciddi bir kan kaybettiğini ifade eden Tükel, “Akademisyenler ayrılıyor, atamalar sırasında yakınlıklar dikkate alınıyor. Eğitim ve hizmetin kalitesi giderek düşüyor” diye konuştu. Tükel, bilgiyi meta haline dönüştüren sisteme karşı olduklarını belirterek, “İstanbul Tıp Fakültesi’nin girişimcilikle ilgili bir toplantısına katıldım. Üniversitede teknoloji merkezinin başındaki kişi gelip ‘Size iyi bir haberim var. Bir asistanımız patent yaptı, sattı para kazandı’ dedi. Kendimi bir şirketin yönetim kurulu toplantısında sandım. Herşeyin ticarileşme üzerinden tanımlandığı bir ortamdı” dedi. 

BOTANİK BAHÇESİ DİYANET’E 

Üniversite’nin pek çok fiziki probleminin de olduğunu söyleyen Tükel, “Merkez binamız 2 senedir kapalı, Siyasal Bilgiler Fakültesi yerinden taşındı, İktisat Fakültesi binası yıkılmış durumda, barakalarda ders yapılıyor. Botanik bahçesi Diyanet’e, Veteriner Fakültesi çiftliği TOKİ’ye verildi” diyerek tepki gösterdi. Üniversite’de şeffaflığın olmadığını dile getiren Tükel, “Üniversite hastaneleri iflasın eşiğinde, yapılan anlaşmaları, uygulama projelerini bilmiyoruz” diye konuştu.

AK’IN YAPTIĞI ETİK DEĞİL

Yunus Söylet’in AKP’den aday adayı olmasının ardından baskın seçim yapılacağını söyleyen Tükel, “Milletvekilliği Rektörlükten önemli midir? İstediğiniz zaman bırakıp gitme keyfiyeti var mı?” diye sordu. Söylet’in yerine rektör vekili olarak atanan Mahmut Ak’ın adaylığını açıklamadığını ancak propaganda yaptığını söyleyen Tükel, “Mahmut Ak’ın yaptığı ziyaretlerde kendisine görevinin Üniversiteyi seçime götürmek, seçim koşullarının herkes için adil olması gerektiğini söyledik. Yaptığının etik olmadığını söyleyerek kendisini kınadık ancak kendisi cevap vermek yerine teşekkür etti” diye konuştu. 

‘EN YÜKSEK OYU ALIP BEKLEYECEĞİZ’

Baskın seçim dolayısıyla yeterli zamanın olmadığını belirten Tükel, “Anabilimdallarını gezmek, sunumlar yapmak, ilkelerimizden söz etmek isterdik” dedi. En yüksek oyu alıp bekleyeceklerini söyleyen Tükel, “Buna karşı tepkimizi göstereceğiz. Köklü bir kurumun başına rektör atayabilecekler mi bunu göreceğiz” diye konuştu

İLKELERİNİ SIRALADI

 “Taşın altına elimizi koyarak, umuttan yana durarak, elbirliğiyle varız” diyen Tükel ilkelerini şöyle sıraladı: Demokratik, katılımcı, özgür ve özerk üniversite, Tüm üniversite mensupları için akademik özgürlük ve güvenceli çalışmanın sağlanması, akademik özerklik ve eğitim araştırma süreçlerinin iyileştirilmesi, özlük haklarının geliştirilmesi, toplum gereksinimlerine öncelik verilmesi, nesnellik ve tarafsızlık ilkelerinin sağlanması, saydamlık ve hesap verebilirlik ilkesine özen gösterilmesi, rektör seçimi sürecinin demokratikleştirilmesi, öncü ve örnek olma sorumluluğu. (İstanbul/EVRENSEL) 

ÖNCEKİ HABER

Boşanmak isteyen kadın, eşi tarafından öldürüldü

SONRAKİ HABER

Ümit Kurt'u hedef gözeterek vurduğunu itiraf etti, serbest kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...