04 Mart 2015 07:45

Patronun fazla mesai dayatmasına karşı işçilerden direniş

Karakoyunlu ilçesinde bulunan bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler, patronun fazla mesai yaptırıp, mesai ve ek ücretleri ödememesi üzerine direniş başlattı. İşçileri ziyaret eden HDP Iğdır Milletvekilli Pervin Buldan, "İşveren kendi zararını işçinin emeği üzerinden kazanamaz. Bizler bu zihniyeti kabul etmiyoruz ve bu işin peşini bırakmayacağız" dedi

Paylaş

Karakoyunlu ilçesinde bulunan bir tekstil fabrikasında çalışan işçiler,patronun fazla mesai yaptırıp, mesai ve ek ücretleri ödememesi üzerine direniş başlattı. İşçileri ziyaret eden HDP Iğdır Milletvekilli Pervin Buldan, "İşveren kendi zararını işçinin emeği üzerinden kazanamaz. Bizler bu zihniyeti kabul etmiyoruz ve bu işin peşini bırakmayacağız" dedi

Iğdır'ın Karakoyunlu ilçesinde kot üretimi yapan tekstil fabrikasında çalışan işçiler, fazla mesai ve ek ücretlerinin ödenmemesini protesto etmek amacıyla direnişe geçti. Dün mesai saatlerinde iş başı yapmayan 72'ye yakın işçi, iş yerinin dış kapısında direnişe geçti. İşçileri, aralarında HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, DBP Iğdır İl Eş Başkanı Murat Yerlikaya, Iğdır Belediye eş başkanları Murat Yikit, Şaziye Önder, Hoşhaber Belde Belediye Eş Başkanı Ali Çam, Iğdır İl Genel Meclis Üyesi A. Kadir Özsular'ın bulunduğu heyet, işçilerin sorunlarını dinlemek ve destek vermek üzere amacıyla ziyaret etti.

Büyük bir coşkuyla karşılanan heyete, işçiler adına bilgi veren Serkan Kızıl, patronun ek ücret vermeden fazla mesai yaptırmak istediklerini belirterek, "Biz 3 aydır Cumartesi günleri fazla çalışıyorduk. İşverenler bize 'arkadaşlar günde çıkardığımız kot sayılarını bin 300'e çıkaralım kendi yağımızda kavrulalım ve zarar etmeyelim' dediler. Biz bunu da kabul ettik. Bu sayıyı bin 400, bin 500 sayıya kadar yükselttik. Sonra tekrar bizlerle toplantı aldılar. Bizlere şimdide 'yok yine zarar ediyoruz. Sayıyı bin 700'e çıkarın ve bundan sonra sabah 07.00 ile 18.15 arası çalışacaksınız. Bu da zorunludur. Size herhangi bir ek ücret ödenmeyecek. Çalışan çalışır çalışmayan ise işte kapı burada yol alabilir' dediler. Bu beden 10 saat üzeri her gün kaldıramaz. Önceliğimiz fazla mesai yapmak istemiyoruz. Şayet bu olacaksa da karşılığında ek ücretimizi istiyoruz" dedi.

'İZİN ALAMADIĞIM İÇİN ÇOCUĞUMU DÜŞÜRDÜM'

Tekstil fabrikasında çalışan 2 çocuk annesi Nilüfer Akgül ise, bir saat izin alamadığı için düşük yaptığına dikkat çekerek şunları aktardı: "3'ncü çocuğuma hamileydim. Biraz rahatsızlandım. Ustamdan izin istedim. Hamile olduğumu utandığım için cenazem var bir saatliğine izin vermez misiniz? dedim. O da sonra gel konuşalım diyip beni başından saldı. İzin vermedi.1 saat sonrada hastaneye gittim düşük yaptım. Bunu öğrendiklerinde de suç bizde değil. Madem rahatsızdın eşin neden çalışmana izin veriyor dediler." 

'İŞVEREN KENDİ ZARARINI İŞÇİNİN EMEĞİ ÜZERİNDEN KAZANAMAZ'

İşçilerin yaptığı aktarımların ardından HDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan ve beraberindeki heyet, tekstil fabrikasını ziyaret etti. Ancak yetkili kişiler iş yerinde olmadığı için yapılmak istenilen görüşme gerçekleştirilmedi. Bunun üzerine heyet dışarıda tekrar işçilerle görüştü. İşçilere seslenen HDP Iğdır milletvekili Pervin Buldan; "Öncelikle böyle bir mecburiyet yok. İşveren kendi zararını işçinin emeği üzerinden kazanamaz. Bizler bu zihniyeti kabul etmiyoruz. Bu zihniyet işçileri köle olarak kullanma zihniyetidir. O yüzden kabul etmiyoruz. Bizler öncelikle işverenlerinizle görüşeceğiz. Görüşmeye yanaşmadıklarında bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

Buldan, konuyla ilgili olarak Çalışma Bakanı Faruk Çelik ile telefonda görüşeceğini dile getirerek, şunları aktardı: "Muhatabımız yok şuanda. Kendileri ile görüşemediğimiz için bundan sonra Çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik ile bir görüşme yapacağım. Muhtemelen bu görüşmenin sonuçları sizlere yansıyacaktır. Bu konuda elimizden geleni yapacağız." 

Yapılan konuşmaların ardından işçiler heyeti, alkışlarla uğurlarken işçilerin protestoya devam edeceği ve yetkili kişiler hakkında adliyede suç duyurusunda bulunacakları belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ukrayna'nın doğusunda madende patlama: En az 32 ölü

SONRAKİ HABER

Taksim - Yenikapı metro seferleri 1,5 saat yapılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa