04 Mart 2015 05:25

Yaşamı tehdit eden 5 yıldızlı kaçak yapı

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde faaliyet yürüten Liluz isimli lüks otelin işletmecisi, belediyenin birçok kez yaptığı ihtar ve para cezasına rağmen yurttaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak, 55 yıllık bir binanın üzerine kaçak olarak bin kişilik toplantı salonu inşa etti.

Paylaş

Hayri DEMİR 

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde faaliyet yürüten Liluz isimli lüks otelin işletmecisi, belediyenin birçok kez yaptığı ihtar ve para cezasına rağmen yurttaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye atarak, 55 yıllık bir binanın üzerine kaçak olarak bin kişilik toplantı salonu inşa etti. 

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde bulunan konsept olarak beş yıldızlı olan ancak dört yıldızlı olarak faaliyet yürüten Liluz isimli otelin işletmecisi, otelin yanında bulunan iş yerlerini ve çevredeki yurttaşların can ile mal güvenliğini tehlikeye atarak, otele ek olacak şekilde kaçak bir salon inşa etti. Yapının kaçak olarak inşa edildiğinin fark edilip Sur Belediyesi tarafından işletme sahibinin bilgilendirilmesi rağmen kaçak olarak yapılmaya devam edilen bin kişilik salonun inşasında sona gelindi. Ancak inşaatın ruhsatsız olması bir yana üzerine yapıldığı iş hanının mevcut yapıyı kaldıramayacak kadar eski ve yetersiz olması ise olası büyük tehlikelere de davetiye çıkarıyor. 

Kaçak yapı, ilçenin en işlek caddesi olan Gazi Caddesi ve Hz. Süleyman Caddesi'nin kesiştiği noktada bulunan ve 1960 yılında yapılan ve teknik olarak onarılma-güçlendirme ömrünü dolduran 2 katlı Gürani İş Merkezi'nin üstüne 2013 yılı içerisinde ruhsatsız bir şekilde yapılmaya başlandı. Ancak yapının inşası için herhangi bir ruhsat başvurusu yapılmadığı gibi salonun inşa edildiği 55 yıllık binaya ilişkinde Sur Belediyesi tarafından yapılan analizlerde binanın teknik olarak bu yapıyı kaldıramayacak derecede olduğu tespit edildi. Bunun üzerine otel işletmecisine gerekli uyarılarda bulunulmasına rağmen yapının inşaatına devam edildi ve inşaat için onlarca ton ağırlığındaki çelik konsorsiyumlar kullanıldı. İnşaatın devamında yeni iş hanının çatısını tamamen işgal eden salon içinde binlerce lira harcanarak, camekânlar takıldı. Belediyenin uyarılarına rağmen inşaat durdurulmayarak, devam edilirken, dış inşaatı biten salonun içerisindeki inşaatta da sona gelindi. 

BELEDİYE 25 BİN TL PARA CEZASI KESTİ

Kaçak ve tehlike arz edecek bir şekilde yapılan bu inşaata karşı harekete geçen Sur Belediyesi ise, inşaatın durdurulması ve gerekli prosedürlerin yerine getirilmesini talep etti. Buna rağmen inşaatı sürdüren otel işletmecisi Şahismail Bedirhanoğlu'na belediye encümenliği kararıyla 10 Aralık 2013 tarihinde 25 bin 180 TL para cezası kesildi. Kararda belirlenen süre içerisinde yapının ruhsatlandırılıp projelendirilmediği ya da eski haline getirilmediği takdirde yıkılacağı da belirtildi. Ancak iki yılı geride bırakan bu karara rağmen yapı yıkılmadığı gibi inşaatına da devam edilerek, bitirilme ve faaliyete geçme aşmasına gelindi. 

OTELLE BAĞLANTI SAĞLAYAN GEÇİŞ DAHİ KAÇAK

İnşaata ilişkin bir diğer skandal ise otel ile salonun bağlantısını sağlamak amacıyla kurulan deyim yerindeyse "korsan köprü" oldu. Otel ve salonun arasından geçen Baran Sokak'ın ortasında geçişleri sağlamak amacıyla aynı şekilde kaçak olarak bir köprü kuruldu. Otelin birinci katına açılan balkondan salona giriş sağlanırken, bu yapıda çelik konsorsiyumlar yapıldı. 

TEHLİKE ARZ EDEN YAPI YIKILACAK MI FAALİYETE Mİ AÇILACAK?

Yurttaşların yoğun olarak kullandığı bir cadde ve iş merkezinin üzerine bu şekilde kurulan ve büyük bir tehlikeye de davetiye çıkartan bu inşaata ilişkin Sur Belediyesi tarafından yıkım kararı alındığı ve yıkımın gerçekleşeceği sırada güvenlik önlemi alınması amacıyla Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne de gerekli yazılar gönderildi. Geçtiğimiz haftalarda gönderilen yazıya cevaben emniyet müdürlüğü yıkımın gerçekleşeceği tarihi ve ne kadar polis gönderilmesi gerektiğini sordu. Belediye bünyesindeki gerekli yazışmaların yapılmasının ardından emniyete verilecek bilgilendirmenin ardından da yıkımın gerçekleşmesi bekleniyor. İki yıldır kaçak bir şekilde yapılarak, tamamlanma aşamasına gelen bu yapının yıkılmasının sürüncemede bırakılması ise büyük bir faciayı beraberinde getirecek gibi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da ev baskınları

SONRAKİ HABER

Ukrayna'nın doğusunda madende patlama: En az 32 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...