04 Mart 2015 01:00

'Paket çekilmeden bu süreç yürümez'

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyetinin yaptığı ortak basın toplantısının yankıları sürüyor. Van’da konuştuğumuz kurum temsilcileri, ortak açıklamanın diyalogdan müzakereye geçiş anlamına geldiğini belirtiyor. Bu açıklamayı çok önemsediklerini belirten kurum temsilcileri, gelinen aşamada hükümetin ‘İç Güvenlik Paketi’ni Meclis gündeminden çekmesi gerektiğini, aksi halde sürecin sağlıklı yürümesinden ve samimiyetten bahsedilemeyeceğini dile getirdiler.

Paylaş

Fazıl ERÜŞ
Van

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile HDP heyetinin yaptığı ortak basın toplantısının yankıları sürüyor. Van’da konuştuğumuz kurum temsilcileri, ortak açıklamanın diyalogdan müzakereye geçiş anlamına geldiğini belirtiyor. Bu açıklamayı çok önemsediklerini belirten kurum temsilcileri, gelinen aşamada hükümetin ‘İç Güvenlik Paketi’ni Meclis gündeminden çekmesi gerektiğini, aksi halde sürecin sağlıklı yürümesinden ve samimiyetten bahsedilemeyeceğini dile getirdiler. 

‘ORTAK AÇIKLAMA OLUMLU AMA SOMUT ADIM GEREK’

“Böyle bir süreçte ortak açıklama bizi sevindirdi” diyen MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, “Çünkü ‘İç Güvenlik Paketi’ ile birlikte halk gerginleşmişti. Böyle bir zamanda hükümet yetkilileri ile HDP kanadının ortak çağrısı barışa inancımızı arttırdı. ‘İç Güvenlik Paketi’nden geri adım atılması gerek. Silah bırakma çağrısı yaparken böyle bir paketi uygulamaya koymak samimiyetle bağdaşmaz” şeklinde konuştu. Diyalogdan müzakere aşamasına gelindiğini söyleyen Aslan, “Daha önce tek taraflı açıklamalar yapılıyordu. Ancak artık bir masa etrafında oturulup ortak mesaj verilebiliyor. Bunu önemli buluyoruz. Ciddi manada kuşkularımız olsa da artık bu sürece inanmak istiyoruz. Artık anaların ağlamasını istemiyoruz. Bütün çevreleri sağduyuya davet ediyorum. Bir an önce adımların atılması gerek” dedi. 

‘10 MADDE SADECE KÜRTLER İÇİN DEĞİL’

İHD Van Şube Başkanı Murat Melet de ortak açıklamanın sürece ilişkin umutlarını arttırdığını belirterek, “Hükümet bu aşamada ‘İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmeli. Ancak bu şekilde bu süreç sağlıklı yürüyebilir” dedi. Okunan 10 maddelik taslağın sadece Kürt halkı için değil, Türkiye’deki bütün halkların çıkarını gözettiğini söyleyen Melet, “Türkiye’nin demokratikleşmesi için önemli bir adımdır. Bu nedenle söz konusu maddelerin uygulanması için hükümet bir an önce gerekli reformları yapmalı ve uygun zemini oluşturmalıdır. Artık bu süreçten sonra yetkililer barış dilini kullanmalı. İHD olarak bu tarihi adımı önemsiyoruz” şeklinde konuştu. 

‘ORTAK AÇIKLAMA HEYECAN VERİCİ’

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva ise ortak açıklamanın heyecan verici olduğunu belirterek, “Sonuna kadar destekliyoruz. Özellikle ekonomik yapılanmamız, bölgesel kalkınmamız açısından huzurun ve güvenin tesisi bakımından çok önemli bir adım” dedi. Bu aşamadan sonra bölgede kalkınma için önemli açılımlar beklediklerini söyleyen Takva, “Müzakere süreci artık başlamıştır. Türkiye toplumunun da buna karşı çıkacağını sanmıyorum. ‘Çözüm sürecinin sosyoekonomik boyutları’ maddesini çok olumlu buluyoruz. Ortak vatan vurgusu ve diğer bütün maddeler de çok değerlidir. Baharın ülkemize erken geldiğini ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

‘HASTA TUTUKLULAR VE İÇ GÜVENLİK PAKETİ

Van Barosu Başkanı Murat Timur ise “Cumhuriyet döneminden beri Türkler dışındaki halklara karşı ciddi bir eziyet yapıldı. Ancak özellikle Kürtlere karşı ciddi bir asimilasyon süreci yaşatıldı. Bu nedenle bu adımı olumlu buluyoruz” dedi. Açıklamayı desteklediklerini belirterek, endişelerini de dile getiren Timur, “AKP’nin seçim dönemindeki ve seçimden sonraki yaklaşımları halk nezdinde endişe uyandırıyordu. Umarım bu da böyle bir hal almaz. Bu süreç seçime kurban edilmemeli” dedi. Türkiye’de demokratik siyaset kanallarının açılması ve silahların devre dışı bırakılmasına dair bir açıklama yapılmasının önemli olduğunu belirten Timur, “Demokratik siyasete ilişkin 10 maddelik beyan ve değerlendirme sadece Kürtlerle ilgili değil. Türkiye’deki tüm halkları ilgilendiriyor” dedi. Hükümete, hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması ve ‘İç Güvenlik Paketi’ni geri çekmesi çağrısı yapan Timur, “Hükümet bu adımları atarsa barış umudumuz ve sürece inancımız artacaktır” şeklinde konuştu. 

‘AKP SAMİMİ DEĞİL’

Van Kadın Derneği (VAKAD) Aktivisti Zozan Özgökçe ise “Bu 10 madde Kürdistan mücadelesi için eksik kaldı. 10 madde arasında özerklik talebinin de yer almasını isterdim” dedi. AKP’nin ortak açıklamaya rağmen Kürtleri ve HDP’yi hâlâ muhatap olarak görmediğini söyleyen Özgökçe, “AKP’nin burnu havada, ‘Ben bilirim, barış olacaksa benim barışım olacak’ gibi bir yaklaşımı var. Bunu kesinlikle reddediyoruz. AKP Kürtleri baz alan bir politika gütmelidir. AKP kanadının çok da müzakereci olduğunu düşünmüyorum. Süreci uzatmakla meşguller. Ancak bu 10 madde hemen uygulamaya konulursa biraz olsun endişelerimiz giderilir” dedi. Sorunun sadece silah bırakma olmadığını belirten Zozan Özgökçe, “Van’da her köşe başında bize doğrultulmuş silahlarla karşı karşıyayız. Kürtler artık öz yönetimini kurmalı. Bu süreçte HDP elinden geldiğini yapmıştır. Ancak AKP’nin samimi olduğunu düşünmüyorum” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

The Economist: Dünyanın en pahalı şehri Zürih

SONRAKİ HABER

Avustralya IŞİD’le savaşması için 300 asker gönderiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...