04 Mart 2015 00:52

Tazminatı vermeyeceğiz!

İzmir’de Türk-İş’in çağrısıyla gerçekleşen ve binlerce işçinin katıldığı kıdem tazminatı eyleminde gazetemize konuşan işçiler hükümete seslenerek kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklerin kaldırılmasını istedi. İşçiler, “Her konuda geri kalıyor” dedikleri konfederasyonları Türk-İş’e de daha güçlü mücadele kararları alma çağrısında bulundu.

Paylaş

Emine UYAR
Metehan UD
İzmir

İzmir’de Türk-İş’in çağrısıyla gerçekleşen ve binlerce işçinin katıldığı kıdem tazminatı eyleminde gazetemize konuşan işçiler hükümete seslenerek kıdem tazminatında yapılmak istenen değişikliklerin kaldırılmasını istedi. İşçiler, “Her konuda geri kalıyor” dedikleri konfederasyonları Türk-İş’e de daha güçlü mücadele kararları alma çağrısında bulundu.

Hükümetin işçilerin sabrını denediğini belirten Belediye İşçisi Ziver Bulut, “Hükümet işçiye bir şey vermiyor ki bir şey alsın. Bizim elimizdeki tek dayanağımız olan kıdem tazminatının da elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Bu hükümet için yanlış bir adım. Bir an önce vazgeçilmesi gerekir. Asgari ücrete her sene dalga geçer gibi zam veriyorlar, 20, 30 TL. Acaba bu şartlarda kendileri yaşamış olsalar kabul edecekler mi. 7-8 bin TL maaş alıyorlar, bunun az olduğunu dile getiriyorlar. İşçilerin maaşına da baktığımızda tam trajikomik bir olay var ortada” dedi. 

ÜCRET VERGİYE GİDİYOR

Aldıkları ücretin çoğunu vergiye ödediklerini ifade eden İZBETON İşçisi Ercan Eşiyok ise şunları söyledi: “Bir de geriye kalanı harcarken vergi veriyoruz. 1500 TL maaş alan bir işçiye 300-400 para kalıyor, vergiler çıkınca. Biz bu gidişata karşı sonuna kadar direneceğiz. Hiç bir zaman da geçit vermeyeceğiz. Bu konuda da Türk-İş’e büyük iş düşüyor, her konuda geri kalıyor, daha öncü olması gerekiyor.” 

Özelleştirme mağdurlarından Belediye İşçisi Enis ise şunları söyledi, “Bütün çalıştığımız devlet kurumları kapanıyor, özelleştirmelerden dolayı. Önceden köy hizmetlerinde çalışıyordum, sonra özel idare, özel idareden sonra da şimdi de belediyenin fidanlığında çalışıyorum. Emekliliğime bir ay kaldı. Bu hükümet işçileri mahvetti. Çoluk çocuk aç. Göz diktikleri kıdem tazminatımızla ev bile alamıyoruz, çadır alıp çadırda kalacağız” diye konuştu. 

‘GELECEĞİMİZE DOKUNMASINLAR’

Kıdem tazminatının daha güvenceli bir yaşam için önemli olduğunu söyleyen Tez Koop-İş Üyesi Kipa İşçisi Ali Rıza Turan da, şunları ifade etti: “Hükümeti protesto ediyor ve elini kıdem tazminatından çekmesini istiyoruz. Bunun için mücadeleye devam edeceğiz. Son noktasına kadar, kıdem tazminatının kalkmaması için elimizden geleni yapacağız. Geleceğimize, tazminatımıza dokunmasınlar.” 

Demir Yolu İşçisi Burhan Han da kıdem tazminatının ellerinden alınamayacağını vurgulayarak “Biz de kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine karşı mücadelemize devam edeceğiz. Elimizden ne geliyorsa onu yapacağız. İşçiler hep haklı, 1 ay, 1 yıl çalışıyor maaşlarını alamıyorlar. İşverenler haksız. İşverenler bastırıyor, hükümet kanunu çıkarıyor” dedi. 

‘AKP, İŞÇİYE HESAP VERECEK’

PETKİM İŞÇİSİ MUSTAFA: Kıdem tazminatın kaldırılmak istenmesine karşı alandayız. Sonuna kadar da direneceğiz. Pes etmek yok. Alınan hak geri verilmez biz de tazminatımızı vermeyeceğiz. Bunu böyle bilsinler. 

TEK GIDA-İŞ ÜYESİ KADIN İŞÇİ: Hükümete hakkımızı bırakmayacağız. Kıdem tazminatımızı vermeyeceğiz. AKP gün gelecek, işçiye hesabını verecek bu yaptıklarının. 20 sene çalıştım ben, bunun karşılığını alamaz benden. 

BELEDİYE-İŞ ÜYESİ İŞÇİ: Kıdem tazminatının kaldırılmak istenmesine karşı kesinlikle karşı çıkacağız örgütlü işçiler olarak. Bu konuda her tarafta sesimizi duyurmaya çalışacağız. Kazanılmış haklarımızı vermeyeceğiz. Bugün de işçilere kapanan bir yolu kalabalıklığımızla, kararlılığımızla açtık.

ÇOCUK İŞÇİ EYLEMDE...

Eylemi yoldan geçerken gören Samed Atik de arkadaşlarıyla birlikte işçilerin arasına girmiş. Ağzında düdük, elinde bayrak olan 15 yaşındaki çocuk işçi Samed, kıdem tazminatının ne olduğunu daha önce duymamış. Elimizde kamerayı gören Samed, yanımıza gelip konuşmak istediğini söyledi. Bozyaka’da bir ekmek fırınında çırak olarak çalıştığını söyleyen Samed’e “Sen ne istiyorsun” diye sorduğumuzda, “Daha fazla maaş verilmesini istiyorum. Bir de gececi olmayayım, gündüzcü olayım, daha iyi olur” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İspanyol Porto

SONRAKİ HABER

Murat Ülker'in zenginlik öyküsünü bir de Ülker işçisi anlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...