27 Temmuz 2011 09:57

Asya’da sel felaketi can aldı

Güney Kore’nin başkenti Seul’de yağışın sebep olduğu sel ve toprak kaymalarından dolayı 21 kişi hayatını kaybetti.Seul’de önceki gün başlayan ve aralıksız devam eden yağış felakete dönüştü. Kentteki bir çok metro durağını su bastı. Metro durakları ve merkezi yerlerin sular altında kalması Seul trafiğini fel&cced

Asya’da sel felaketi can aldı
Paylaş

Seul’de önceki gün başlayan ve aralıksız devam eden yağış felakete dönüştü. Kentteki bir çok metro durağını su bastı. Metro durakları ve merkezi yerlerin sular altında kalması Seul trafiğini felç etti. Çalışanların çoğu iş yerine gitmekte zorluk çekti. Bir çok iş yeri de selden zarar gördü.

Emniyet müdürlüğü ve itfaiye dairesinin verdiği bilgiye göre sel, 7 kişinin hayatına mal olurken 4 kişiden ise halen haber alınamıyor. İtfaiye görevlileri ölü ve kayıp sayısını tam olarak belirlemenin zor olduğunu ifade ederken, sayının artmasından endişe ediliyor.

Seul’de etkili olan yağış aynı zamanda toprak kaymalarına da neden oldu. Kentin kuzeyindeki Chuncheon şehrinde şiddetli yağışların yol açtığı toprak kaymasında 13 kişi öldü. Ölenlerin bir çoğunun gönüllü bir çalışma için kasabadaki bir sahil pansiyonunda kalan öğrenciler olduğu öğrenildi. 30 kişiden fazla yaralının olduğun toprak kaymasında bazı binaların yıkıldığı ifade edildi. Kayıp 4 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor.

Toprak kaymaları Seul merkezde de paniğe yol açtı. Omyeon Tepesi’nde kayan toprak bölgedeki bir yerleşim alanının dış dünya ile alakasını kesti. 10 apartmanın olduğu siteye arama kurtarma çalışmaları için askerler de devreye girdi. Apartmaların ilk katları toprak ve ağaçlarla dolarken, 1 kişinin hayatını kaybettiği 2 kişinin ise kaybolduğu öğrenildi. Şu an siteyi boşaltmak için çalışmalar yapılıyor.

SON 10 YILIN EN BÜYÜK FELAKETİ

Seul’un son 10 yılın en büyük sel felaketi ile karşı karşıya kaldığı, en son 2001 yılında kentte 40 kişinin sel felaketinden hayatını kaybettiği ifade ediliyor. Devlet Bakşanı Lee Acil Kurtarma Dairesi’nde çalışmaları takip ediyor.

Seul’deki şiddetli yağışların felaket dönüşmesi yetkilileri harekete geçirirken, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak arama kurtarma çalışmalarını yakında takip etmek için Acil Kurtarma Dairesi’ni ziyarete etti. Devlet Başkanı Lee toprak kaymalarının yaşandığı bölgelerin acilen boşaltılmasını talimat verdi. Chuncheon şehrindeki hayatını kaybeden öğrencilerden dolayı çok üzgün olduğunu belirten Başkan Lee “Bir daha böyle bir üzüntüyü yaşamamak için her türlü önlemler alınacaktır” diye konuştu.

ÇİN’İ DE VURDU

Çin’in güneybatısındaki Chongqing şehrinde son bir haftadır devam eden şiddetli yağışlar yaklaşık 275 bin kişiyi olumsuz etkiledi. Aralıksız süren yağışlar şehirde güç kaynaklarının kesilmesine ve bir çok ev ve ekili alanda hasara yol açtı.

Çin yerel medyasındaki haberlerde, şiddetli yağışlar sonucu Chongqing şehrinde 400 ev yıkılırken bin 500’den fazla evde hasar meydana geldiği bildirildi. Bölgede ayrıca yaklaşık 7 bin hektarlık tarım alanında ciddi maddi zarar oluştuğu belirtildi.

Çin kuzeyindeki İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde yer alan Jining-Tongliao demiryolu üzerinde inşa edilen bir köprü yağmurun tetiklediği sel sonucu yıkıldığı kaydedildi

Yıkılan köprü sonrası 3 bin 800 yolcusu bulunan trenin yaklaşık iki buçuk saat kadar yolda kaldığı ifade edildi.
Haberlerde ayrıca, Çin’in kuzeyindeki Hubei eyaletinde meydana gelen şiddetli rüzgar ve yağmur fırtınası sonrası güç kaynakları iflas ederken, 3 tren seferinde gecikmeye sebep olduğuna yer verildi.

Çin’in başkenti Pekin’deki son 13 yılın en şiddetli yağmuru şehirde ciddi maddi zarara yol açtı. 9 saat süren yağmurda ortalama 60 mm yağışın düştüğü kaydedildi. Şiddetli yağış Pekin’de 2 kişinin ölümüne sebep olurken, 550 milyon yuanlık (yaklaşık 85 milyon dolar) ekonomik kaybın oluştuğu bildirildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Basra Iraklılara teslim

SONRAKİ HABER

Finlandiya’da da ırkçılık yükseliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...